Det här kan bli entrén till Åbos tillfälliga saluhall – ”Vet att vi är i minoritet, men andan är god”

Om två år ska Åbo saluhall börja renoveras. I oktober undertecknade staden ett föravtal med andelslaget TOK om att hyra Wiklunds innergård – även kallad Brahegården – för att placera en tillfällig saluhall där för de år som renoveringen tar.
Platsen har fått kritik, inte minst från försäljare i saluhallen som menar att Brahegården är för osynlig från gatan.
Flera av dem föreslår istället en tillfällig hall på salutorget.
LÄS OCKSÅ

Aldrig helt eniga
Fiskförsäljaren Johan Hellsten vid Herkkunuotta är ordförande för företagarna i Åbo saluhall. Själv tycker han att Brahegården är bra.
– Jag delar inte oron för att vi blir osynliga. Men jag medger utan omsvep att vi är en minoritet bland försäljarna som inte är oroliga. Diskussionen här sker ändå i väldigt god anda. Inte har vi försäljare någonsin tyckt helt lika under hallens över 120-åriga historia, ler Hellsten.
Han konstaterar att försäljarna har olika behov som också kan återspegla sig i synen på var hallen bör finnas. Säljer man choklad kan turisterna vara en stor kundgrupp, säljer man fisk är Åboborna målgruppen, för att ta ett exempel.
Som ordförande driver Hellsten inte sin egen agenda utan böjer sig för majoriteten. Därför är det viktigt att staden nu utreder även salutorget som möjlig plats för den tillfälliga hallen, säger han.

Också torget ska synas närmare
Det kommer staden att göra, säger Tommy Gustafsson, projektchef vid Åbo stad.
– Vi ska se om det är tekniskt möjligt att ha en hall på torget. En utmaning är att fotgängarna och lastbilstrafiken till hallen skulle blandas på torget.
Gustafsson hoppas att utredningen är klar inom några månader.
Dessutom är det viktigt att under sommaren se hur torgförsäljningen återhämtar sig på det nya torget, säger Hanna Sjöbring, handelsplatschef vid Åbo stad.
– Vi måste ta hänsyn till torgförsäljarna som varit under press i flera år. Folk säger att det finns mycket plats på torget. Just nu finns det gott om plats, men så är det inte i mitten av juni. Vi måste diskutera hur en hall där skulle påverka torgförsäljningen, säger Sjöbring.
Sjöbring påpekar dessutom att gatorna runt torget har stadens livligaste kollektivtrafik. Med en saluhall skulle transporterna där öka ytterligare.
Trätorget?
Ett tredje alternativ som stöds av några saluhallsförsäljare är det mer avlägsna Trätorget. Men det alternativet är ganska osannolikt, säger Tommy Gustafsson.
Brahegårdsalternativet, som det alltså redan finns ett föravtal om, ska nu uppdateras.
– Enkelt sagt ska vi försöka spegelvända planen så att hallens ingång nu finns mot torget, vid Köpmansgatan 9 a:s ”ljusgård”. Husbolaget är intresserat av att ha ingången där för det gynnar också affärerna i deras hus. Då får vi en tydlig entré direkt från torget, genom byggnaden till saluhallen.
Det gör hallen synligare. Men att spegelvända den ursprungliga planen på innergården innebär samtidigt utmaningar för logistiken som ännu ska utredas.

”Också torget har fördelar”
Även om alla tre väl tycker att Brahegården skulle funka anser Hellsten, Gustafsson och Sjöbring att också salutorget skulle ha sina fördelar. Synligheten, förstås, men i bästa fall kunde det också uppstå synergier med torgförsäljningen, säger Hellsten.
– Båda placeringarna skulle nog bli bra men på olika sätt, säger Sjöbring. En fördel med Brahegården är att allt skulle rymmas i samma byggnad där. Det skulle öka möjligheterna att utveckla det till ett koncept.
Om hallen istället placeras på torget skulle den bara vara i en våning. Bakgrundsfunktioner som fiskhantering, som nu finns i den ordinarie hallens källare, skulle då troligen inte rymmas på torget.
Var skulle de placeras? Det är oklart, kanske på Brahegården, säger Hellsten.

Exilen en möjlighet
Trion är också överens om att utflytten för 2–3 år kan vara en positiv möjlighet. Hanna Sjöbring säger att stadsborna vill ha nya upplevelser.
– Den tillfälliga hallen blir en sådan. Den kan ha potential att locka nya, unga kunder samtidigt som de gamla kunderna finns kvar.
Johan Hellsten nämner exempel från andra städer som haft tillfälliga, moderna saluhallar i glas.
– En del försäljare har inte ens velat flytta tillbaka till den gamla, renoverade hallen. Men det kan ha haft att göra med att de ännu inte hade sett resultatet av renoveringen, säger han.
Renoveringen behövs
Att Åbo saluhall storrenoveras tycker Johan Hellsten att är både nödvändigt och mycket positivt.
– Visst är renoveringar på sitt sätt tunga. Men här är kallt på vintern och hett på sommaren och det kommer in vatten ibland. I samband med renoveringen kan man också passa på att göra en del förändringar i hallen samtidigt som den kommer att förbli den gamla saluhall som folk är bekanta med.
Hellsten nämner den förra renoveringen, då mattorget tillkom.
– Först oroades en del av förändringen. Sedan blev man nyfiken, och till slut positivt överraskad. Jag ser samma faser nu. Men alla vill ju ha en levande saluhall. Den är väldigt viktig för Åbo.
Oklar tidtabell
Staden har alltså ett föravtal med TOK om placeringen av den tillfälliga hallen, men i övrigt är frågan just nu hos tjänstemännen, säger Tommy Gustafsson.
Frågan kommer åtminstone att kräva politiska beslut när det gäller kostnaden för den tillfälliga hallen. De kostnaderna hänger i sin tur ihop med var hallen placeras.

Hand i hand med kvarterets jätteprojekt
Parallellt med renoveringsplanerna av Åbo saluhall pågår ett jätteprojekt för hela kvarteret.
Där ingår bland annat bostäder, affärslokaler, grönområden samt ett promenadstråk mellan saluhallen och en slags systerhall med affärslokaler som skulle byggas på andra sidan av den nuvarande parkeringen.
– Saluhallen kommer att återvända till ett förändrat kvarter. Vi får nya grannar och fler invånare i området. Alla parter i projektet gör sitt bästa för en lyckad helhet, säger Tommy Gustafsson, projektchef vid Åbo stad.
I oktober blev ett så kallat utvecklingskoncept för hela kvarteret klart. Det är framtaget av staden i samarbete med arkitektbyrån JKMM.
Under våren ska processen gällande bland annat kostnadsansvar och detaljplanering börja avancera.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.