Det här får du för din dagvattenavgift – många nya projekt för naturenlig hantering på gång i Pargas

Redan då staden började planera uppiffningen av Kyrkgropens stränder började man också planera för dagvattenbassängen, utan att ännu i det skedet veta om den kommande hortensiaparken.
Enligt Pargas stads grönserviceplanerare Daniel Falck var den ursprungliga tanken att med hjälp av bassängen hantera dagvattnet från avrinningsområde på ungefär 2 hektar så att det inte rinner direkt ut i vattendraget.
På kartan ser man det teoretiska avrinningsområdet som just den här dagvattenbassängen och -tanken samlar sitt vatten från.
– Dagvattnet innehåller alltid partiklar av olika slag, en del slam men också näringsämnen och tungmetaller som vi inte vill att rinner ut i Kyrkgropen.
1 + 1 = 3
Då man förra hösten började anlägga hortensiaparken i samarbete med Naturresursinstitutet Luke, Maija och Yrjö Rikalas trädgårdsfond samt andra sponsorer insåg man att man kunde kombinera de båda projekten. Hortensiaparken i sig är en del av ett internationellt projekt, där man utreder hur olika hortensiaarter klarar sig i varierande klimat och förhållanden.

– I det skedet var frågan främst om vi skulle hålla kvar vattnet i bassängerna eller låta installera en skild tank för bevattningen. Under våren blev det ändå klart att vi satsar på en tio kubikmeters tank, säger Falck.
NTM-centralen blev intresserade
För ungefär två månader sedan grävde man ner tanken och meningen är att koppla den till bevattningssystemet under nästa år. Pumpen kommer att drivas med en solpanel, vilket gör projektet ännu mer naturvänligt. Man har också planterat en del växter vi dammarna som hjälper till med att hantera de näringsämnen som dagvattnet för med sig.

NTM-centralen har också fått upp ögonen för projektet och visat intresse samt stött projektet också ekonomiskt.
– Det gäller att se dagvattnet också som en möjlighet, inte enbart som ett problem.
Hortensiaparken i sig ska också bli mer av ett vardagsrum för ortsborna än ett forskningsprojekt, det finns planer på att satsa mera på trivseln med bänkar och bord. Belysning kommer också att installeras ännu i år på området.
Bakgrund
Dagvattenavgiften har diskuterats mycket den senaste tiden i Pargas, eftersom många känner att avgiften är orättvis och att den inte berör dem.
Avgiften tas i praktiken ut fastighetsvis på detaljplanerat område i staden och det går inte att ansöka om befrielse från den.
Avgiften grundar sig inte på att fastigheten i sig är ansluten till dagvattensystemet, utan stadens beslut om att dagvattensystemet betjänar området i fråga.

Dagvattenhanteringen i traditionell mening betyder rätt långt att vattnet leds via skilda dagvattenavlopp till vattentjänstverket för att renas innan det släpps ut i vattendragen, en process som blir dyr i längden utan att egentligen gynna någon part.
Flera projekt under planering
– Som bäst planeras också naturenlig dagvattenhantering i Skräbböleområdet och i Nagu gör en studerande som bäst en slutuppsats kring dagvattenhanteringen där. Ett annat ställe där dagvattnet är ett problem är vid Runebergsgatan, men där har vi ännu inga konkreta lösningar.
Falck nämner också Vapparvägen och Storängen som platser där man funderar på olika lösningar för att bättre och vettigare ta vara på dagvattnet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.