Det här döljer sig i Letalafabrikens jätteburk – i dag fyller företaget 30 år

Den enorma dryckesburken utanför Laitilan Wirvoitusjuomatehdas vid riksväg 8 är nog Letalas mest kända landmärke.
– Inne i burken finns ett stort tryckutjämningskärl, avslöjar bryggeriets vd Lauri Sipponen.
– Ibland behöver fabriken stora mängder vatten på kort tid. Om vi inte hade lagrat vatten i burken skulle trycket sjunka i Letalabornas duschar då.
I dag, lördag, är det 30 år sedan bryggeriets historia började.
Den 14 oktober 1993 grundade fyra vänner företaget Fisutta. Tanken var att exportera fisk från Nystad till kontinenten.
Den planen övergav man efter ett par år. I stället började man göra läskedrycker i gammal stil, och företaget fick sitt nuvarande namn.

Nu är Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Finlands fjärde största bryggeri och landets största småbryggeri. Att man är ett småbryggeri betyder att man tillverkar mindre än 15 miljoner liter öl per år.
Vill ni gå över den gränsen?
– Säkert i framtiden, säger Sipponen. Men som småbryggeri har vi lägre skattesats. Om vi går över gränsen stiger vår skatt genast med cirka tre miljoner euro. Då måste vi producera 25–28 miljoner liter öl per år för att kompensera skatteökningen. Så det är ett stort steg.
Men hans mål är nog att utveckla bolaget och skapa tillväxt.

Fabriksbyggnaden har vuxit flera gånger under historien. Nu ska man köpa granntomten av Neste för att bygga nytt där.
Man vill bland annat få plats för ett museum och ett besökscenter som kan ta emot hela busslaster.
– Vi får hela tiden förfrågningar från stora grupper som vill komma hit. Men här ryms inte fler än 20 personer, säger Sipponen där vi sitter i ett rum inrett i retrostil med en bardisk och hyllor med gamla flaskor.

Exporten vill man också öka, inte minst till öllandet Tyskland.
– Folk undrar om det faktiskt går att exportera öl till Tyskland. Men de gillar vår Kukko Helles och vår Pils, både med och utan alkohol.
Än så länge är det i norra Tyskland som man testar vingarna. Det finns alltså en jättemarknad kvar att erövra.

Lauri Sipponen blev vd för ett år sedan. Då hade han suttit i styrelsen i två år.
– Jag blev bra bekant med bolaget redan under mina nästan 20 år på Lidl. Men några släktband till västkusten hade jag inte, säger Sipponen som nu bor i Nystad.
Varför ville du börja jobba här?
– Det är ett roligt gäng och bolaget är välskött. Folk är pigga på att testa nytt och jag gillar själv att göra saker på nya sätt.

Genom några fönster i besöksrummet ser man tusentals burkar åka runt i fabriken.
– Den där maskinen kan fylla 38 000 burkar i timmen, säger Lauri Sipponen och pekar på en rund maskin nere i det automatiserade vimlet.
Sipponen konstaterar att dryckesbranschen är speciell. Produkterna väcker ofta starka känslor och nostalgi och förknippas med festlighet.
– Det kan gälla fredagens bastuöl eller barnens godislördag. Mina egna barn ville alltid ha Herra Hakkarainens läsk då.

Samtidigt är alkoholsidan av verksamheten förstås strängt reglerad, också när det gäller marknadsföringen.
– Vi brukar skoja att om någon idé låter kul så är den säkert förbjuden, skrattar Laura Mäkelä, som leder företagets kommunikation.
Den observanta har kanske märkt att jätteburken utanför fabriken inte längre är dekorerad som en Kukkoöl. Alkohollagen förbjuder det.
Nu pryds burken av en sprallig man i hatt med röd dryck i sitt glas, och texten ”Kippis!” – skål!

Även Laura Mäkelä, som jobbat sju år vid bolaget, berömmer andan i företaget.
– Alla här kommer med nya idéer, säger hon.
På tal om nytt: inför nästa sommar kommer Laitilan Wirvoitusjuomatehdas att lansera ovanligt många nya produkter, lovar de.
Som ett uppstartsbolag
Vd:n Sipponen säger att bolaget fortfarande känns som ett piggt startup-bolag när det gäller kreativiteten.
– Det var ett skäl till att jag ville komma hit. Samtidigt har man alltid tänkt långsiktigt. Redan 2001, långt innan det var trendigt, övergick bryggeriet till vindkraftsel. År 2018 skaffade man solpaneler vilket också var rätt tidigt.
Det handlar inte om ”gröntvätt” säger Sipponen och får medhåll av Laura Mäkelä.
– Rami Aarikka, som var vd i 25 år, sa att det helt enkelt kändes bra, säger Mäkelä om valet att övergå till vindkraftsel.
Hon berättar att en utredning som Greenpeace gjorde 2016 visade att Laitilan Wirvoitusjuomatehdas var landets klart grönaste bryggeri.

Vad betyder bryggeriet för Letala?
– Jag vet inte exakt hur mycket skatteintäkter vi genererar för kommunen. Men för två år sedan räknade handelskamrarna ut att bolagets totala skatteavtryck var över 30 miljoner euro samtidigt som vår omsättning var kring 20 miljoner! säger Sipponen.
Det är framförallt alkoholskatten och momsen som genererar pengar till staten.
Dessutom får jätteburken utanför fabriken förbipasserande att stanna till. Det är bra både för företaget och för staden.
– På somrarna har vi en uteservering där vi ordnar program. Bland annat (rapduon) JVG och president Niinistö har varit här, och våra evenemang har lockat mycket folk. Vid nyår ordnar staden program på gården. Vi bjuder på platsen och på el och städning. Vi har ett bra samarbete, säger Sipponen och Mäkelä.
Tiderna är förstås utmanande för många företag, med inflation och stigande kostnader.
Just nu vet man till exempel inte riktigt hur skördarna blir och hur det påverkar inköpspriserna för bryggeriet.
– Men här i företaget är folk bra på att föreslå sätt att spara och effektivera. Många jobbar här länge och alla vinner på att det går bra för oss och att arbetsplatserna finns kvar, säger Lauri Sipponen.

Sanna-Mari Mertanen har många järn i elden vid Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.
Hon sköter bland annat fabriksbutiken, webbshopen och tar emot besökare.
– Det här är min grej, att få jobba med människor, säger Mertanen som tidigare jobbat i klädbutiksbranschen.
Även Mertanen beskriver hur dryckesbranschen är speciell. Folk kommer ofta till butiken när det vankas fest, om det så är barnkalas eller någon vuxnare tillställning.
Vilken är din favorit bland era drycker?
– Får jag välja två? Ölen Kukko Helles och vår Hard Seltzer med jordgubbe och lime. Hard Seltzer är ganska nytt i Finland, det kan beskrivas som spetsat vatten. Dessutom gillar jag longdrinken med grapefrukt!
Vd:n Lauri Sipponen har liknande preferenser.
– Jag gillar Kukko Helles, en mjuk lager i bayersk stil. Panama Long Drink, med grapefrukt, är en fräsch bastudryck. Det räcker med 1–2 burkar för att släcka törsten.
Kommunikationskoordinatorn Laura Mäkelä håller sig på öllinjen.
– Jag väljer Kukko Neipa och våra IPA-öl.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
- Dryckestillverkningen startade 1995 med läsk i gammal stil, med inspiration från Laitilan Uusi Virvoitusjuomatehdas som funnits på 1930-talet.
- 1997 tillverkades den första Oiva-cidern, och 1998 lanserades ölet Kukko Höyryolut.
- Bland milstolparna finns även Kukko Pils som kom 2001 och uppges ha varit världens första glutenfria helmaltsöl.
- I dag tillverkar företaget ett 70-tal egna produkter och dessutom är fabriken underleverantör till andra företag. Det totala antalet produkter är cirka 150.
- Företaget har cirka 65 anställda och ytterligare kring 20 under sommarsäsongen.
- Styrelse ordförande är Totti Salko som var en av de fyra grundarna. De övriga var Markku Pilppula, Jari Laiho och Pekka Siivonen.
- Bolaget hade i slutet av fjolåret 818 aktieägare, med Markku Pilppulas dödsbo som största ägare (drygt 12 procent).
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.