Det här är skillnaderna mellan olika slags hönsägg — "Bäst att köpa direkt från gården"


En höna på Mäntymäen Luomutila i Hyvinge. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Största delen av de hönsägg som produceras i Finland kommer från höns i burar. Gårdar som producerar ekologiska ägg har de högsta kraven, men för att veta hur hönsen mår lönar det sig att själv besöka gården.
Som utgångspunkt är ekologiska ägg alltid bättre för hönsen, säger Virva Latostenmaa, företagare på hönsgården Mäntymäen luomutila.
De ekologiska äggproducenterna har de strängaste bestämmelserna: mest plats för hönorna, de längsta sittpinnarna, gårdar med växtlighet. Det är också bra för hönsen att äta ekologiskt foder, säger Latostenmaa.
Vi har också några tuppar för hönsens skull, trots att det inte finns några sådana krav.
Mindre effektivt
Gården marknadsför sig med att göra mer än vad som krävs för att vara ekologisk. Bland annat får hönsen vara utomhus nästan året om. Ekologiska hönsgårdar har också fönster som släpper in naturligt ljus.
Våren kan vara en utmaning då ljuset påverkar hönornas dygnsrytm, säger Latostenmaa.
För Latostenmaa handlar ekologisk mat framför allt om att äta ren mat utan bekämpningsmedel eller onaturliga tillsatsämnen. Ekologisk mat anses däremot belasta klimatet mer än konventionell odling eftersom mindre skördar kräver mer odlingsyta.
Att producera ekologisk mat är hållbart eftersom man ser till att man inte sliter slut jorden, så att den ger skörd också på lång sikt. Men nog är skördarna mindre och därför är också fodret dyrare.Ekologiska ägg är ofta mer än dubbelt så dyra som äggen från burhöns och enligt Latostenmaa är det ekologiska fodret den största utgiften.
Hönorna är aktiva på dagen men på kvällen samlar sig hönsen på sina sittpinnar inne hönsgården.
Det är underbart att lyssna på hönorna på kvällen. De ger ifrån sig ett purrande ljud som går som en våg genom hela hönsgården, säger Latostenmaa.

Virva Latostenmaa, företagare vid den ekologiska hönsgården Mäntymäen luomotila. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Små flockar bäst
Hönorna på gården är snart två år gamla och ska snart avlivas och bytas ut mot nya. De ska användas bland annat för buljong, men vanligtvis tillverkar man foder för pälsnäringen när hönorna har uttjänat sitt syfte.
Laura Uotila, expert vid djurrättsorganisationen Animalia, säger att hönor egentligen kan bli tio år gamla.
Jag har själv tagit hand om några hönor som annars skulle ha avlivats. De lever i omkring fem år innan de slutar sina dagar på grund av olika produktionssjukdomar, säger Uotila.Det går inte per automatik att säga att ekologisk produktion skulle vara det bästa för hönorna, säger Uotila. Bland annat är flockens storlek avgörande för hur hönorna mår. Ekologiska höns får hållas i grupper på upp till 3 000 djur och grupperna kan vara ännu större för andra produktionsformer.
Det finns gårdar där hönsen hålls i grupper på 10 000. Då lär hönorna inte känna varandra och det ökar den sociala stressen vilket får dem att jaga och hacka på de andra hönsen.
Burhöns borde förbjudas
Att få vara utomhus är ett steg närmare hönornas naturliga omgivning. Utehöns får vara utomhus nästan året om, medan ekologiska hönor får vara ute åtminstone under sommaren. Den vanligaste produktionsformen är ändå höns i burar och enligt Uotila har varje höna utrymme som motsvarar ungefär en A4.
Hönorna i burar har det inte alls bra och det borde förbjudas helt och hållet. De stora butikskedjorna har ändå tagit steg i rätt riktning och kommer att sluta sälja de äggen.Lidl har redan slutat sälja ägg från höns i burar, medan Kesko och S-gruppen stegvis ska slopa försäljningen på drygt fem år. Enligt Uotila lönar det sig ändå att hitta alternativ till ägg om man vill hönorna väl.
Vi rekommenderar att inte äta ägg över huvud taget, eller att köpa äggen direkt från gården så man ser hur hönsen lever. Det finns ändå så stora problem med alla produktionsformer att vi inte kan rekommendera en viss sort, säger Uotila.
Äggproducenterna pressade
Johnny Grandell, vd för Närpes Äggpackeri, säger att butikskedjornas besked att de ska sluta sälja burägg väcker blandade känslor. EU:s nya burregler tvingade äggproducenterna att investera i nya burar 2012.
Efter tio år är producenterna igen tvungna att skrota de gamla burarna och göra nya investeringar, samtidigt som ekonomin har varit pressad, säger Grandell. Han tror ändå inte att burhönsen kommer att försvinna helt, vilket inte heller har hänt i Sverige där butikskedjorna också slutat sälja ägg från burhöns. Enligt Grandell kan ägg ses som ett klimatsmart val eftersom hönor är väldigt effektiva på att omvandla foder till protein: med två kilogram foder får man två kilogram ägg. När det gäller hönornas välbefinnande så tänker Grandell att frigående utehöns kanske har det bäst, men han medger att där också förekommer problem.
Var och en har sin egen övertygelse och konsumenten får välja fritt, säger Grandell.

Ekoägg på Mäntymäen Luomutila. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Fyra äggtyper
Ägg från höns i inredda burar: Knappt 60 procent av äggen som produceras i Finland kommer från burhöns. Det brukar finnas kring 50 hönor per bur och det får finnas kring 13 hönor per kvadratmeter i buren.
Ägg från frigående höns inomhus: Drygt 30 procent av äggen kommer från så kallade golvhöns. Det får finnas högst nio hönor per kvadratmeter golvyta. Golvhöns marknadsförs ofta som fria höns.
Ägg från frigående höns utomhus: Kring 2 procent av äggen kommer från utehöns. Inomhus gäller samma krav som för golvhönsen och dessutom har hönorna tillgång till en gård. Får vara ute också på vintern.
Ekologiskt producerade ägg: 7 procent av äggen produceras ekologiskt. Hönorna äter ekologiskt foder och får också grovt foder, till exempel rotfrukter. Hönorna får vara utomhus åtminstone från maj till oktober. Det får finnas högst sex hönor per kvadratmeter golvyta i hönsgården.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.