Det gick inte som på Strömsö på Lönnvägen i Åbo – hård kritik då grävarbete fick svenskhus att rasa

Åbo stads övervakningsjurist Esa Mettälä riktar skarp kritik mot arbetsledningen då ett av de så kallade svenskhusen på Lönnvägen i närheten av stadssjukhuset i Åbo rasade på grund av att husgrunden delvis kollapsade natten till den 16 juni.
Grävarbeten hade utförts vid huset dagen innan och avsikten var att senare stötta upp huset med stålbalkar.
– Raset tyder på allvarliga brister också i hur arbetena har utförts.
Ingen plan för hur huset skulle stödjas
Enligt lagen måste man stötta upp en byggnad ordentligt då arbeten pågår.
– I det här fallet saknades en plan för det helt och hållet, skriver Mettälä i sin beredning till stadens bygg- och tillståndsnämnd.
Den 17 juni avbröt Åbo stads byggnadsinspektion husrenoveringen på Lönnvägen med omedelbar verkan.
– Risken är att grunden kommer att säcka ihop ytterligare, skriver granskningsingenjör Max Taka-Prami i sitt beslut att avbryta arbetena vid huset.
Huset har efter det stöttas upp för att undvika ytterligare skador och farosituationer.
Obehöriga har också förhindrats från att komma in på området.
Många fel
Enligt Mettälä har grävarbetena gjorts på ett felaktigt sätt och arbetet har inte heller utförts stegvis som det borde ha gjorts.
– Man har grävt för brant och i vissa fall nästan lodrätt. Att huset har rasat beror på ett flertal fel som har gjorts vid grävandet, skriver han.
Eftersom svenskhusen, som kunde byggas efter kriget med hjälp av bistånd från Sverige, är skyddade anser han att det som har skett är speciellt klandervärt.
Huset har fått omfattande skador och dess konstruktioner har skadats. Den ansvariga planeraren ska tillsammans med andra undersöka om huset kan lyftas och hur det i så fall ska gå till.
Förbudet föreslås gälla tills vidare
Stadens byggnadsinspektion betonar att renoveringsarbetet inte får fortsätta förrän ordern om att avbryta arbetena har hävts.
Bygg- och tillståndsnämnden i Åbo föreslås på onsdag besluta att arbetena vid huset inte får fortsätta förrän byggnadsinspektionen har godkänt planerna för hur grävarbetena ska fortsätta, hur huset ska stöttas och hur grunden ska åtgärdas.
Om de åtgärder som krävs för att reparera huset eller dess grundkonstruktioner kräver bygglov, får inget göras förrän ett sådant bygglov har vunnit laga kraft eller förrän ägaren har fått klartecken att vidta åtgärder trots att bygglovet inte ännu har vunnit laga kraft.

Ingen polisanmälan trots allt
Enligt det gällande bygglovet har man haft lov att bygga ut huset för nya tvättrum i första våningen. Man har också haft lov att utvidga källaren och påla huset. Man har också haft lov att borra en brunn för bergvärme.
Förslaget för nämnden är också att staden inte gör någon polisanmälan om det skedda.
Ägaren till det drabbade huset ska dock betala 630 euro till staden i byggnadsinspektionsavgift.


Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.