Förflytta dig till innehållet

”Det finns inte en chans att Sannfinländarna ska få göra vardagen svårare för finlandssvenskarna” – åttio finlandssvenska socialdemokrater möts till kongress i Åbo i helgen

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus och åttio andra finlandssvenska socialdemokrater kongressar i Åbo under veckoslutet.

Riksdagsvalet i april är i fokus då åttio finlandssvenska socialdemokrater samlas till kongress i Statens ämbetshus i Åbo i helgen.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus från Helsingfors valdes till ordförande för ett år sedan för en mandatperiod på två år.

– I dag lördag är det 162 dagar till valet. Före föregående riksdagsval lovade vi att förändringen skulle börja och det har den gjort med SDP:s Sanna Marin som statsminister.

Ett statsministerval

Han betonar att riksdagsvalet i vår är ett statsministerval.

– Det finländska systemet gör att det är det parti som får mest röster som blir regeringssonderare. Det här är väldigt viktigt att komma ihåg.

Han påminner om att skillnaden mellan Sannfinländarna som näststörsta parti och SDP som valsegrare i förra valet var bara 7 000 röster.

– Det visar hur viktigt det är att alla röstar i val. Vilket parti som blir störst i ett riksdagsval har stor betydelse. Det kan påverka oerhört mycket hur man behandlar svenska frågor under följande regeringsperiod.

Vill inte ha regering med Sannfinländarna

Dimitri Qvintus lyfter fram nationalspråksstrategin, som den nuvarande regeringen har förnyat.

– Nu kommande regeringsperiod ska den implementeras. Men SDP och Sannfinländarna står så långt i från varann värderingsmässigt att det för mig är väldigt svårt, eller rentav omöjligt att se att det skulle vara möjligt med ett regeringssamarbete.

Vilka är då FSD:s viktigaste budskap?

– Om SDP blir störst i valet så sätter vi stopp för Sannfinländarnas försök att försämra svenskans ställning i Finland. Det finns inte en chans att Sannfinländarna ska få göra vardagen svårare för finlandssvenskarna. Det accepterar vi aldrig. Vi ville inte att Sannfinländarna blir landets största parti.

Att jouren vid centralsjukhuset i Vasa bevarades lyfter han fram som ett konkret exempel på att FSD, som en del av landet största tvåspråkiga parti SDP, är en garant för det svenska i Finland.

– För mig handlar svensk service också om trygghet. När man är sjuk är man lite svagare än vanligt. När man då träffar en läkare är det sista man ska behöva fundera på hur några ord ska böjas.

Därför vill han jobba för att man i ett tvåspråkigt land alltid ska få bra service på sitt modersmål.

man i blå kostym med pampig granitbyggnad i bakgrunden
Dimitri Qvintus säger att sjuka finlandssvenskar inte ska behöva fundera på hur man böjer finska ord hos läkaren. Han accepterar inte Sannfinländarnas försök att försämra svenskans ställning.

Vårdreformen genomfördes

Qvintus säger att nuvarande regeringsprogram under ledning av FSD:s moderparti SDP är jättebra.

– I femton år har olika regeringar försökt reformera vården. Under SDP:s ledning lyckades man få den här enorma reformen godkänd. Också den förlängda läroplikten är en seger för den här regeringen.

Han säger att FSD:s bärande tanke, liksom SDP:s är att Finland ska vara ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart.

– Det här är ett fortlöpande tema som sträcker sig över flera valperioder. Även om vi har tagit de första stegen mot förändring finns behovet i samhället kvar. Därför kommer jag i mitt linjetal bland annat att betona betydelsen av kunskap och utbildning i Finland.

”Kongressen är höjdpunkten på året”


Det låga valdeltagandet, speciellt i kommunalval och speciellt bland unga bekymrar FSD:s verksamhetsledare Nils-Johan Englund.

– Kommunalvalet är ju det val som berör vardagen mest. Det handlar om de vägar vi kör på och de skolor där vi har våra barn.

Genom ett projekt vill FSD höja valdeltagandet bland finlandssvenska ungdomar.

– Vi hoppas kunna väcka det politiska intresset och bryta trenden till riksdagsvalet.

En utmaning överlag är att kampen om människors fritid är stenhård.

– Många har mycket på jobbet och barnen har många hobbyer. Det är inte bara en utmaning för politiska partier, utan också för andra föreningar att hitta människor som vill ställa upp och använda sin tid och energi på frivilligarbete, som till exempel att träna juniorer, säger han.

Leif Grönroos ställer upp i riksdagsvalet

Leif Grönroos, 59, från Åbo, ställer upp för SDP i riksdagsvalet i april 2023.

man utan hår och med grå kavajPrivat
Leif Grönroos från Åbo ställer upp i riksdagsvalet. Kongressen slår fast kandidaturen under helgen.

Han är vikarierande rektor vid Turun Lyseon koulu i Åbo.

Grönroos kandiderade också i kommunalvalet 2021 och sitter i Åbo stads idrottsnämnd.

– Jag vill slå ett slag för de människor som bär upp samhället med sitt dagliga arbete. Det är vårt gemensamma ansvar att de trivs i sin vardag och inte kroknar under sin börda, säger han.

Han säger att han brinner för social rättvisa och en jämlik skola.

– Med min bakgrund som idrottscoach ser jag politiken och samhället överlag som ett lagspel där allas insats är viktig och där ingen får lämnas ensam.

Leif Grönroos är nominerad av Åbolands socialdemokratiska krets, det vill säga av Åbo svenska socialdemokrater, Kimito svenska socialdemokratiska förening, Västanfjärds socialdemokratiska förening, Dalsbruks svenska arbetarförening och Skärgårdens socialdemokrater.

Kandidaturen fastställs av Finlands svenska socialdemokraters kongress i Åbo under veckoslutet.

Sammanlagt slår kongressen fast fem kandidater i fyra valkretsar: Åboland, Österbotten, Nyland och Helsingfors.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter