Förflytta dig till innehållet

Det finns inget facit — coronaviruset försätter nationer, företag och individer i nya situationer

Satellitbilderna av Kina från 1–20 januari och från 10–25 februari i år är både talande och samtidigt fullständigt obegripliga.
På januaribilden syns mörklila fläckar och stora orange och gula områden över Kina, speciellt i norra Kina och kring Shanghai.
På bilden från februari är Fastlandskina nästan helt vitt, med några enstaka svaga ljusgula, knappt skönjbara fläckar kring Peking och i norra Kina.
Satellitbilderna från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa visar att halterna av kvävedioxid märkbart har minskat över Kina, där industrianläggningar och fabriker är stängda på grund av coronaviruset och där trafiken i flera jättestäder är så gott som obefintlig, då miljontals människor har satts i karantän.
Bilderna är talande, för de beskriver konsekvenserna av viruset i ett land som Kina några veckor efter att dess spridning har tagit fart. Samtidigt är det just den omfattning som de visar som gör dem obegripliga och svåra att förstå.
Omfattningen förstärks också av OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, som skär ner förväntningarna på den globala tillväxten med 0,5 procentenheter – förutsatt att epidemin mattas av i år.
Ett av de stora problemen med coronaviruset är att ingen vet hur det kommer att gå.
Ingen vet hur det kommer att utvecklas vare sig globalt eller nationellt.
På måndagseftermiddagen höjde EU:s center för förebyggande och kontroll av sjukdomar risknivån från moderat till hög, eftersom viruset fortsätter att sprida sig.
Coronavirussmittade fanns i den stunden i arton av tjugosju EU-länder.
Sedan dess kan läget ha förändrats.
Ännu för någon tid sedan hade säkert de flesta finländare knappast ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig en sådan situation att man mer eller mindre utan förvarning blir försatt i karantän i sitt hem i minst två veckor.
Sedan kom coronafallet på Teneriffa och plötsligt satt tusen personer inklusive finlandssvenska resenärer fast i sina hotellrum på åtminstone till en början på obestämd tid.
Alla som har varit på en södernresa och redan haft kappsäckarna packade med sandiga och solkrämigt kladdiga kläder för att direkt efter frukosten åka till flygfältet och sedan hem efter en vecka i solen drog förmodligen bestört efter andan.
Situationen utvecklar sig hela tiden och även om ett fåtal personer i Finland hittills har insjuknat kommer viruset på sätt och vis allt närmare.
I Helsingfors är eleverna i flera skolklasser i en skola nu försatta i karantän, liksom de tolvåringar som tränade fotboll i söndags med en av de insjuknade.
På nolltid har lärarna fått ta till undervisning över nätet i stället för i klassrummet.
På nolltid har finländska familjer fått pussla om sin vardag.
En av föräldrarna som fick meddelandet om barnets karantän säger till Helsingin Sanomat på söndagskvällen att karantänbeskedet kom som om en verklig överraskning.
– Även om coronaviruset har förekommit mycket i nyheterna den senaste tiden, kom det mycket närmare nu, även om vi inte är speciellt oroliga.
Utbildningsstyrelsen uppmanar skolor och daghem att planera för hur de ska göra om någon insjuknar under skoldagen eller om flera i personalen är sjuka eller hemma i karantän.
Taxichaufförer i huvudstadsregionen har fått order om att de chaufförer som kör FPA-skjutsar också måste köra människor som misstänks ha fått viruset och som ska till sjukhus för att testas (hs.fi 29.2.2020).
Studentexamensnämnden har gett gymnasierna direktiv inför studentskrivningarna som börjar på tisdag nästa vecka och som berör tiotusentalas abiturienter.
Coronaviruset har inte bara försatt länder och storföretag i en helt ny situation.
Nu handlar det också om individer som plötsligt ska tackla en ny verklighet.
Otaliga människor har blivit tvungna att ställa in planerade arbetsresor och ingen vet vad som gäller om två veckor eller om en månad på jobbet, studieorten eller med den planerade påskresan.
Samtidigt ska vi komma ihåg många saker.
Det talas ganska lite om alla dem som klarar sig med lindriga symptom och sedan tillfrisknar, men desto mer om dem som insjuknar och dör.
Grundlig handtvätt förebygger många andra virus- och bakteriesjukdomar.
Från såväl myndighets- som sjukvårdsdistrikts- och hälsocentralhåll betonas att det finns beredskap.
Det finns planer att ta till, det finns erfarenhet från epidemierna av svininfluensa och fågelinfluensa.
Än så länge har coronaviruset inte förorsakat någon pandemi, utan lokala epidemier.
Det finns stora delar av världen som är betydligt mer utsatta för allvarliga epidemier än Finland.
Det som kanske är svårast att hantera för den som är van att skriva in allt i sin kalender är att det handlar om en ny situation som både eskalerar och utvecklar sig mycket snabbt.
Än så länge finns det inget facit.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter