Förflytta dig till innehållet

Det enda som fattas Pyhäranta är en bensinstation – naturen och lugnet lockade rockartisten till den lilla orten

Bildmontage med gul ram föreställande fotografier på somriga uteplatser, en medelålders man i rutig skjorta, en tecknad människofigur och texten "ÅU på vift"

Omgiven av Letala, Nystad och Raumo ligger Pyhäranta, en av Egentliga Finlands minsta kommuner. Under sommaren besöker ÅU de minsta kommunerna i landskapet och nu står Pyhäranta på tur.

Jag inleder besöket vid kyrkan i byn Rohdainen. Den är belägen på en kulle vid stranden. Från kyrkogården har man utsikt över havet och nedanför finns en badstrand och båthamn.

Jacob Hjortman
Från kyrkan har man en strålande utsikt över vattnet.

Det är lugnt här. Några män som förbereder sina båtar för utfärd syns till nere vid hamnen och från andra sidan begravningsplatsen som omger kyrkan hörs ljudet av en gräsklippare. Utöver det syns ingen till.

Kyrkan är rätt ovanlig jämfört med de gamla kyrkorna i sten eller trä man ofta ser runt om i Egentliga Finland. Den är byggd i nationalromantisk stil av arkitekten Josef Stenbäck och blev klar 1909. Numera är kyrkan skyddad av Museiverket.

liten hamn med några båtarJacob Hjortman
Nedanför kyrkan förbereder sig några båtförare för en utfärd.

Några stenkast från kyrkan finns kommunens lilla centrum. Här finns en bybutik, en glasskiosk och ett litet affärshus med en pizzeria, en lokal för ungdomsverksamhet samt några lägenheter.

Många sommargäster

Uppe vid butiken är det lite mera liv och rörelse. Här sitter två cyklister och njuter av en glass i sommarvärmen. Kristiina och Seppo Sunnila är ute på en dagsutfärd med cykel från Letala, en tur på 50 kilometer.

Jacob Hjortman
Pyhäranta lämpar sig väl som utflyktsmål på cykel, enligt Kristiina och Seppo Sunnila.

– Det är ett så lugnt, fint och naturskönt område. Det är bara tråkigt att så många hus står tomma här, säger Kristiina.

Hon syftar på kommunhuset på andra sidan parkeringen från butiken och ett bostadshus i närheten som båda stått tomma några år. Kommunhusets igenväxta gård är en stor kontrast till de välskötta trädgårdarna man ser överallt i byarna.

Jacob Hjortman
Kommunhuset mitt emot bybutiken står tom och är till salu.

Kommer ni ofta hit?

– Ja, det gör vi. Det är ett bra utflyktsmål för cykelturer. Vi har ingen annan koppling till området än att vår dotter gifte sig här, säger Seppo.

Deras tips om vad man kan besöka i Pyhäranta är kaféet Kallionkolo i byn Hirslahti och den lokala trädgårdsaffären.

Paret spänner på sig hjälmarna och förbereder sig för att fortsätta cykelturen.

Ett annat par kommer gående upp mot butiken med en labrador. Jukka Malmi och Sari Hermansson från Lundo besöker Pyhäranta för första gången. De spenderar några semesterdagar här med husvagn.

Jacob Hjortman
Campingen lockade Jukka Malmi och Sari Hermansson från Lundo att besöka Pyhäranta.

– Vi såg att det finns en väldigt fin campingplats här. Därför bestämde vi oss för att komma hit, säger Jukka.

– Stället är fridfullt och fint. Det är en liten ort, men inte allt för liten, säger Sari.

När ÅU:s reporter träffar dem har de bara varit där en natt och har inte hunnit upptäcka så mycket av orten.

Jacob Hjortman
Pyhärantas camping lockar många sommargäster.

Gårdarna vittnar om stolta bybor

Närvaron av besökare men få ortsbor ger en känsla av att kommunen är tom på folk. Det är naturligtvis inte helt sant, men befolkningen minskar hela tiden.

Här bor 1 930 personer och befolkningstätheten i kommunen ligger på 13,4 personer per kvadratkilometer. Befolkningen har sakta men säkert minskat sedan början på 90-talet. I fjol sjönk befolkningen med 33 personer, 1,7 procent.

Du kan klicka på pilarna på kartan och flytta på den för att få fram mera information om platserna.

Färden går norrut längs med strandlinjen, mot en naturstig ungefär 13 kilometer från Rohdainen i byn Reila. Den asfalterade lilla vägen slingrar sig mellan åkrar och skogsdungar.

Nu som då passerar jag ett hus och överallt är gårdarna välhållna, husen vackra och rabatterna blomstrar. Jag får intrycket av att de som bor i byarna är stolta över sin by och gör det där lilla extra för att skapa en fin miljö.

Jacob Hjortman
Kaféet Kallionkolo finns i ett gammalt uthus till prästgården.

Några kilometer norrut från centrum finns det kafé cyklisterna tipsat om. Det är välskyltat från vägen och den gamla prästgården erbjuder en inbjudande miljö.

Rocksångaren flyttade till lugna Pyhäranta

Kaféet ägs av sångaren och skådespelare Veeti Kallio och hans fru Jenni Teräväinen. Kallio har bland annat varit sångare i rockbandet Leningrad Cowboys och har medverkat i olika tv-program, senast i Nelonens tv-program Farmi Suomi.

Jacob Hjortman
Artisten och skådespelaren Veeti Kallio har bott i Pyhäranta sedan 2020.

– Jag hinner tyvärr inte svara på några frågor. Här finns så mycket att göra nu, säger Kallio bakom kassan.

Det är högsäsong för kaféet och båda två är fullt upptagna. I de renoverade gamla uthusen erbjuder de även massage och inkvartering.

På gården sitter kunder under parasoll och njuter av en sommaridyll.

Precis innan pandemin bröt ut flyttade de in i en gammal prästgård i Pyhäranta. Här har de byggt om gårdens uthus. Förutom kaféet och en bod där de säljer lokala varor har de inkvartering och en massagemottagning här.

Det var ingen självklarhet att paret skulle landa i Pyhäranta och ingen av dem har någon koppling till orten.

Privat
Rockartisten Veeti Kallio och hans fru Jenni Teräväinen drogs till lugnet i Pyhäranta. De driver ett kafé på den gammla prästgården.

– Vi letade länge efter ett lämpligt ställe där vi både kunde bo och bedriva affärsverksamhet. Efter att ha kollat in gårdar i bland annat Rimito, Pargas och Tövsala hittade vi den här gamla prästgården, säger Teräväinen per sms.

I Pyhärantas lugn trivs de mycket bra. Teräväinen betonar speciellt närheten till havet och naturen som positivt med Pyhäranta, men även människorna.

– Vi kom snabbt in i samhället här och fick nya vänner trots att vi inte kände någon tidigare. Folk är hjälpsamma och ställer upp för varandra på ett sätt som vi inte sett någon annanstans, säger hon.

Efter kafébesöket går färden vidare till Hierkoleden.

”Hit borde man fara för att låta tankarna vandra”

Jacob Hjortman
Hierkoleden är en tre kilometer lång vandringsled längs med stranden. Tidigare var området försvarsmaktens övningsområde.

Naturleden är en tre kilometer lång rutt längs med stranden. Den går längs sandiga stigar omgiven av tallar som formats av alla stormar genom åren.

Området användes som övnings- och skjutområde av försvarsmakten fram till 2014 och övergick sedan i Forststyrelsens ägo.

Det finns några utmärkta rastplatser och längs med stigen finns bänkar där vandrarna kan njuta av havsutsikten i skuggan av ett träd.

Precis som inne i centrum slås jag av lugnet och tystnaden här.

Jacob Hjortman
Längs med den rofyllda stigen finns bänkar där man kan njuta av utsikten i skuggan av träd.

Hit borde man ta sig för att låta tankarna vandra och koppla bort vardagsbruset, tänker jag när jag går en bit längs stranden.

Med tanke på att de flesta jag träffat under dagen har varit sommargäster, inser jag att jag inte är den enda som tänkt den tanken.

Det enda som fattas är en bensinstation

Jacob Hjortman
Pyhärannan puutarha säljer lokalt odlade sommarblommor och grönsaker.

På vägen ut till Riksåttan gör jag ett sista stopp vid trädgårdsaffären Pyhärannan Puutarha som finns belägen några hundra meter från kommunens lilla centrum. Här säljer Tatja och Henry Penttilä sommarblommor och grönsaker som de odlar i växthusen bakom huset. De flyttade hit från Letala för att öppna butiken här.

– Det är en liten ort men här finns nästan allt vi behöver, säger Tatja.

Vad saknar ni i Pyhäranta?

Paret funderar en stund. Tydligen saknar de inget väldigt akut.

– En bensinstation, säger Tatja efter en stund.

– Ja, det är nog det vi skulle ha störst behov av. Den närmaste finns 18 kilometer härifrån och det blir besvärligt ibland.

tomater växer i ett växthusJacob Hjortman
I trädgårdsbutiken säljer de grönsaker och blommor beroende på säsong.

De har uppfostrat två barn här och de har bara bra saker att säga om skolan och tillgången till vård.

– Det finns en lokal vårdmottagning som vi är mycket glada över. Men visst är vi lite oroliga att den ska läggas ner i framtiden nu när välfärdsområdet ansvarar för den, säger Tatja.

Enligt välfärdsområdets planer för servicenätet kommer vårdmottagningen att stå kvar. Men innan 2026 ska mödra- och barnrådgivningen, munhälsovården och mental- och missbrukarvården stängas i Pyhäranta.

Pyhärantas läge omgivet av tre större orter erbjuder bra jobbmöjligheter för många av invånarna.

– Avståndet är ungefär lika långt till Nystad, Letala och Raumo. Det går bra att pendla dit. Många här hittar jobb i de kommunerna.

Jacob Hjortman
Tatja Penttilä tillsammans med sina brorsbarn som spenderar några sommarveckor i Pyhäranta. Från vänster: Frans Hynnä, Fiona Hynnä och Akseli Hynnä. I bakgrunden står maken Henry Penttilä och betjänar kunder. Paret driver butiken tillsammans.

Enligt Statikcentralen är andelen arbetslösa i Pyhäranta kommun 7,2 procent. I hela Egentliga Finland är siffran 9,2.

Precis som andra små havsnära orter blomstrar Pyhäranta upp på somrarna.

– Det finns ungefär lika många sommarstugor som bostadshus här, säger Henry.

Deras egen gård blir också full av liv på sommaren. Tatjas fyra brorsbarn från Letala spenderar några veckor här för att vara närmare vattnet och paret har vänner från Åbo på besök.

Så vill Pyhäranta locka ortsbor

I samband med vår artikelserie frågar vi Krista Topi, Pyhärantas ekonomi- och förvaltningsdirektör, följande frågor:

Önskar sig kommunen flera invånare – och hur lockar ni dem till er?

– Självklart satsar vi på att locka fler invånare. Det är en nödvändighet för oss. Vi har en marknadsföringskampanj på gång. Bra skolor och daghem, livskraft samt välbefinnande och hälsa är våra fokusområden.

Med vilken slogan marknadsför ni er själva?

– Vetovoima ja pitovoima. (Ungefär dragningskraft och ”hållningskraft” på svenska.)

Vad måste man se eller uppleva i Pyhäranta?

– Naturområdena på ön Sydänkari och Hierkoleden, frisbeegolf, Sattios sommarteater och campingplatsen.

Läs de övriga artiklarna i sommarserien här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter