Det byggs färre småhus i Åbo än på andra ställen – risk att småhusområdena splittras av nya höghus

Det byggs inte lika mycket småhus i Åbo som i andra större städer eller i Åbos grannkommuner, där det råder en boom av småhusbyggande.
Det konstaterar intresseorganisationen Suomen Omakotiliitto, som höll sitt förbundsmöte i Åbo under veckoslutet.
Förbundet lyfte upp sin oro över hur den nya generalplanen för Åbo som är under arbete kommer att påverka småhusbyggandet och småhusboendet i Åbo.
Enligt förbundet skulle det vara viktigt att det finns många slags boende också i de större städerna, som därför också behöver småhusområden.
Radikal utveckling i Åbo
Förbundet konstaterar att antalet småhus som byggs i Åbo har sjunkit radikalt de senaste åren.
En jämförelse mellan de tio största städerna visar att Åbo kommer på tredje plats från slutet sett till antalet beviljade bygglov för småhus under de två senaste åren.
Enligt förbundet har utvecklingen i den här riktningen blivit kraftigare under de senaste åren.
Då hälften av bostadsnybyggena i Åbo under åren 2000–2009 var småhus eller egnahemshus var deras andel bara en femtedel under åren 2010–2019.
Bara under de två senaste åren har antalet bygglov för småhus som beviljas i Åbo sjunkit till en tredjedel jämfört med tidigare.
Många vill bo i hus
Förbundets verksamhetsledare Marju Silander betonar att finländarna föredrar att bo i småhus, oberoende av boningsort.
– Också i större städer behövs det småhusbyggande. Med tanke på att flyttningsrörelserna ofta går till de större städerna är utvecklingen i Åbo mycket oroväckande, säger hon.
Generalplanen kan splittra småhusområdena i Åbo
Förbundet för dem som bor i småhus är oroat över vad den nya generalplanen i Åbo kan medföra.
Enligt förbundet finns det en risk för en stor förändring i de småhusområden som finns i närheten av Åbo centrum, om generalplaneförslaget godkänns i stadsfullmäktige.
– I den nya generalplanen skulle de bostadsområden som tidigare har varit dominerade av småhus med planebeteckningen AP i stället få beteckningen A, vilket enbart står för bostäder. Därmed kunde byggandet effektiveras och områdena förtätas. Det skulle bli möjligt att bygga höghus sida vid sida med småhusen, tvärtemot den ursprungliga tanken om småhusområdena.
Förbundet påpekar att den nya generalplanen styr detaljplaneringen i Åbo i åratal framöver.
– Om småhusområdena splittras upp av höghusbyggen försvinner deras identitet, anser Silander.
Den nya generalplanen för Åbo väntas nå fullmäktige i början av maj eller i juni.
Förbundet borde kanske ta en titt på en karta och ponera ifall Åbo stads form kanske har något att göra med att småhus inte byggs i kommunen. Alla egnahemshus byggs i grannkommunerna då gränserna är så nära Åbo centrum att det inte är ekonomiskt eller stadsplaneringsmässigt försvarbart att bygga något så fåfänga som egnahemshus där.
Skulle Reso, St Karins etc istället bli del av Åbo under en sammanslagning i stil med vad som skett i Uleåborg och Tammerfors, så skulle statistiken se annorlunda ut.