”Det börjar kännas i näsan” – fotbollsdomaren Mattias Gestranius i Pargas har testat sig 30 gånger

De stränga reglerna vad gäller coronatester för dem som av olika orsaker reser utomlands har lett till en veritabel testrumba. Bland annat Finnair kräver ett negativt coronatest för att man ska få stiga ombord och de flesta länder kräver också ett friskintyg innan du får komma in i landet. I England kan du få 500 pund i böter om du bryter mot reglerna.
En frekvent resenär är fotbollsdomaren Mattias Gestranius i Pargas. Han har i år dömt flera matcher i Europaligan och några EM-kvalmatcher. Jobbet har fört honom bland annat till Kroatien, Cypern, Norge och flera andra europeiska länder. Han om någon kan det här med tester.
– Jag har inte räknat exakt, men jag har väl testat mig cirka 30 gånger. Det börjar kännas i näsan och jag vänjer mig aldrig, det blir bara värre. Det är väl slemhinnorna som har fått stryk.
I praktiken betyder det tre till fyra test per resa beroende på hur länge han är borta och hur långa mellanrum det är mellan testerna.
Nästa veckas program ser ut så här: test på måndag innan avresan på tisdag. Test på onsdag innan matchen på torsdag. Test inför hemresan, ännu ett test på flygplatsen och ett test efter tidigast 72 timmar för att förkorta karantänstiden
– Det är bra att man testar sig så man vet att man är frisk. Det gäller att tänka på säkerheten.
Testarrangemangen på flygplatsen får beröm
Arrangemangen på Helsingfors- Vanda flygplats har kritiserats för att vara röriga och långsamma, men Gestranius har ingenting att klaga på.
– Jag tycker det har fungerat superbra. Vi har oftast kommit med sådana plan där det inte har varit så mycket folk så vi har i princip bara åkt upp med hissen och gått vidare.
– Men jag har förstått på andra att det kan uppstå köer och att man har fått vänta på att få komma till testerna.
Gestranius får sina test betalda av sin arbetsgivare Uefa. Men de som reser privat måste själva betala för att få sina friskintyg innan de kan åka iväg, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
– För en fritidsresa måste man betala testerna själva, kommunerna har ingen skyldighet att göra det. Eftersom vi rekommenderar att man inte ska resa skulle det vara galet om vi betalar för att människorna ska kunna göra det.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.