Förflytta dig till innehållet

Det blir varmare men våren får vi ännu vänta på – mars kan bli vinterns kallaste månad


I Sverige varnas det för gräsbrandsrisk och pollensäsongen har redan kommit i gång. I Finland får vi däremot vänta på våren och värmen ännu en god stund.
– Nu har vi riktigt vintrigt väder igen. Vädret blir betydligt varmare i helgen, men någon tidig vår kan vi ännu inte prata om än, säger Tuomo Bergman, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

I södra och västra Finland utlovas plusgrader under helgen och i början av nästa vecka. Men hur vädret ser ut i början av mars är omöjligt att säga.
– Enligt kalendern är mars inte längre en vintermånad men under det här årtusendet har mars flera gånger varit vinterns kallaste månad. Också i år verkar vi få vinterväder i mars.
För tillfället finns det ingen risk för gräsbränder. En del mark är redan bar men åkrarna är fortfarande snötäckta och marken är blöt.
– Marken på Åland torkar säkert först, men inte finns det någon risk för bränder än, säger Bergman.

Ingen pollenchock i Finland

Däremot finns det redan pollen i luften, men den har färdats till Finland från andra länder.
– Hasselpollen och alpollen finns redan i luften. Den har kommit hit från Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Trots att blomningen ännu inte är i gång har pollensäsongen på sätt och vis börjat också här, säger Sanna Pätsi, forskningsassistent vid Åbo universitet.
Om våren blir varm kan de första träden börja blomma redan i mitten av mars. Av de allergiframkallande träden börjar hasselbusken blomma först. Kort därefter börjar alen blomma. Björken, som är det träd som bildar mest pollen, börjar blomma i april–maj.
Naturinstitutet Luke räknar varje år björkhängen runtom i landet, det vill säga hur många hängen det finns på träden. Hur många blommor det finns i träden ger en riktgivande uppskattning för hurdan pollensäsong vi har att vänta.
– Nästa vecka publicerar vi årets första ordentliga pollenrapport. Men i fjol hade vi exceptionellt mycket björkpollen och det är sällan två sådana år efter varandra. I år borde pollenblomningen alltså inte vara så värst kraftig. Jag gissar på relativt normala eller aningen lägre pollenhalter än vanligt, säger Pätsi.

Lite is på Östersjön

Fjolårets varma sommar kan påverka vårens väder och årets pollensäsong, men det är svårt att säga hur. Redan sommaren året innan producerar björken, alen och hasselbuskarna hängen. När våren sedan kommer börjar träden direkt blomma och producera pollen.
– Förra sommaren var ganska torr. Det är svårt att säga hur torkan påverkade produceringen av hängena, säger Sanna Pätsi.
Enligt Tuomo Bergman påverkar fjolårets varma sommar inte vårvädret så värst mycket.
– Det kan påverka havsområdena en aning. Det har till exempel inte hunnit bildas så mycket is på Östersjön, så det kan försnabba vårens ankomst.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter