Förflytta dig till innehållet

Det behövs också mer av det mindre flashiga för att främja cykeltrafiken i Åbo

MarshallAI, Latauspolku, Kaskea, Punta och CoReorient.

Har du hört om dem? Orden är kopplade till fem olika cykelparkeringsexperiment i Åbo i fjol.

Ett av dem handlade om en containerparkering som testades på ICT-husets innergård i Kuppis. För en–två euro/dag eller fem–sju euro/månad kunde man inte bara parkera sin cykel inomhus utan också använda sig av ett förvaringsfack eller ladda en eldriven cykel.

För en cyklist är ett förvaringsfack särskilt bra, så man inte behöver ta med sig hjälmen överallt. Känslan att cykeln står tryggt hela dagen är också skön.

De andra experimenten handlade också om parkerings-, förvarings- och laddningslösningar.

MarshallAI stod kanske ändå för ett av de viktigare elementen, särskilt då det gäller framtidsplanering. Det experimentet handlade om att samla in data, bland annat med så kallad maskinsyn, om hur folk parkerar sina cyklar.

Försöken med cykelparkering och olika tillhörande tjänster är kopplade till de två spetsprojekten för utvecklandet av centrum och Smart and Wise Turku samt till projektet Koldioxidsnål mobilitet i trafikknutpunkter.

Ett beröm kan man i alla fall ge allra först. Till skillnad från så mycket annat Åbo håller på med så har man faktiskt bemödat sig om att det också finns information på svenska om de här satsningarna.

Lite tveksam blir man kanske ibland då det gäller alla klatschiga projektnamn, ofta på engelska, samt den något abstrakta nivå allt rör sig på.

Satsningarna känns också något små och osynliga då exempelvis Youtubevideon om parkeringscontainern vid ICT-huset har haft bara 344 visningar sedan juli. De videor som lagts upp inom CIVITAS ECCENTRIC-projektet har haft så få visningar att de inte ens är värda att nämnas.

Det är bra att testa nytt, inte bara sådant som gäller cykeltrafiken. I fjol ordnades också nio bilparkeringsexperiment i Åbo.

Test ger erfarenheter, också då det inte går bra. I Helsingfors avlägsnas nu ett cykelboxsystem som hann vara bara ett år på en metrostation. Det gick bara inte att få de låsbara p-boxarna att fungera. Konceptet var så krångligt att det inte lönade sig att längre försöka.

Det är lite så man undrar över om projektfolk lite väl ofta siktar på alltför komplicerade lösningar. I de främsta cykelländerna, som Nederländerna eller Danmark, har de ofta enkla, fungerande koncept för exempelvis parkering. Dessutom är det rimligtvis väl själva trafiklösningarna som avgör valet: Cykel, bil eller buss?

Åbo stad har gjort en hel del för att underlätta cyklisternas vardag. Ett bra exempel är aktuellt just nu, för det är lätt att se vilka rutter som sköts med så kallat effektiverat vinterunderhåll.

Åbo stads vintersatsning har visserligen inte haft samma genomslagskraft som Uleåborgs. Videon ”Why Canadians Can’t Bike in the Winter (but Finnish people can)” har haft 1,4 miljoner visningar på Youtube – med just Uleåborg som exempel. Åbo är inte riktigt där än.

Det är bra att minnas att lösningar för cyklister också indirekt gynnar fotgängare och/eller bilister. Planerna för cykelbanorna längs Östra Strandgatan är en lösning som på ett radikalt sätt kommer att förbättra strandpromenadsmiljön.

Tänk om Åbo vid sidan av klatschiga, flashiga projekt skulle göra en tydlig satsning på gräsrotsnivå, cykelbanenivå? Det är ändå ofta små korkade detaljer i vardagens trafikmiljö som höjer tröskeln att cykla.

Det kan handla om cykelbanor som upphör på helt tokiga platser, korsningar som inte är logiska eller direkt icke-intuitiva eller platser där fotgängare och cyklister plötsligt ska samsas om samma yta, ofta utan tydliga trafikmärken eller andra markeringar.

Varför kunde inte Åbo ha en särskild lokal fixarpatrull som skulle åtgärda de riktiga tokigheter som finns i Åbo stad?

Det kunde till och med bli en synlig kampanj nästa sommar. Särskilt dyrt kan det inte vara. Och synligheten är garanterad, för det här handlar om problem som cyklister i alla städer känner igen: på alltför många platser är det som om den som planerat en gata eller korsning aldrig förstått hur en cykel fungerar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter