"Det bästa med schack är att man får tänka så mycket" — S:t Karins svenska skolas lag fick nyligen silver i skolschack-FM för årskurserna 1–3


Schackklubben i S:t Karins svenska skola är populär, säger ledaren Andreas Slama. Nyligen tog skolan silver i FM i schack för skolor. Foto: Carina Holm
När de sista dragen görs då schackklubben i S:t Karins svenska skola spelar konditionsschack är ljudnivån nästan öronbedövande.
Konditionsschack är en stafett och de som redan har gjort sina drag hoppar upp och ner av spänning. Lagen hejar ivrigt på dem som står i tur att flytta pjäserna.
Det är tredje läsåret som Andreas Slama leder en schackklubb som en del av eftermiddagsverksamheten i S:t Karins svenska skola, samt i Sirkkala skola, och när klubben började i oktober fanns en nybörjargrupp och en fortsättningsgrupp.
Nu spelar alla i samma grupp eftersom skillnaderna har jämnats ut.
– Schack är stort i många finska Åboskolor. När FM i schack för skolor ordnades med ett par hundra deltagare i början av maj deltog femton lag från finska Åboskolor. Men vi har långt kvar till Sverige, där en schacktävling för åk 4 lockar flera tusen deltagare.
Också S:t Karins svenska skola deltog i de finska skolmästerskapen och tog en silvermedalj i klassen för årskurserna 1–3.
I laget spelade Eeli Asikainen, Ella Asikainen, Elliot Koponen, Melissa Koponen och Fredrik Mickelsson.

Melissa Koponen, 3B, och Ella Asikainen, 3B, hör till dem som fick silver i skolmästerskapen i schack nyligen,. Foto: Carina Holm
Ett dåligt drag räcker för att förlora
Andreas Slama säger att schack lär barnen disciplin och koncentration.
– Du lär dig också att tänka på följderna och vad som händer om du gör ett dåligt drag. Det finns utländska undersökningar som visar att schack också påverkar skolframgången.
Han berättar om ett försök, där en grupp barn hade fyra timmar matematik i veckan, medan en annan grupp hade matematik tre timmar i veckan och schack i en timme.
– Den senare gruppen var bättre på matematik, trots att de hade färre matematiktimmar.

Fredrik Mickelsson, 3B, och Lukas Wahteristo, 2B, är med i schackklubben i S:t Karins svenska skola. I bakgrunden spelar bland annat Frida Barck, 2A. Foto: Carina Holm
Enkla regler, där bildminne hjälper
Enligt honom är schackreglerna väldigt enkla.
– Du kan lära dig dem på en timme. Men ska du bli schackmästare tar det ett helt liv och kräver lite talang också. Det hjälper om du har bildminne och kan se saker framför dig.
Han säger att de som spelar på VM-nivå klarar sig utan schackbräde, eftersom de har spelen i minnet. De kan ha tjugo spel på gång samtidigt.
– De sitter i en fåtölj med ryggen mot de andra spelarna och ropar ut sina drag. Det kallas blindsimultanschack.
I dag försöker man i många fall få bort tävlingsmomentet från barns hobbyer. Men i schack rankas spelarna enligt hur bra de är. Hur ser du på det?
– På det sättet är schack brutalt. Du kan göra tio eller tjugo briljanta drag, men ett misstag och förlora. Samtidigt skapar det dynamik i spelet. Den som ger sig in i spelet vet vad som gäller.
Schackmatt mot pappa
– Andreas är en bra schacklärare. Han kan mycket om schack, säger Fiona Engblom, 2B, som spelar schack en gång i veckan i skolklubben.
Hon tyckte att det såg roligt ut, när klasskompisen Lukas spelade, och ville också lära sig.
– Det bästa är att man får tänka mycket. Jag har också lärt min lillebror som är sex år spela. En gång när jag spelade mot pappa gjorde jag schackmatt. Men mamma kan inte spela alls.
Hennes favoritpjäser är gjorda av trä.
– Jag tycker bäst om kungen och damen. Kungen kan man inte äta upp och om man tar motståndarens dam får man nio poäng.
Hon är inte bara med i schackklubben, utan sjunger också i kör och är med i gymnastik, åker slalom och dansar.
– Jag ska också börja med fotboll och scouting.

Fiona Engblom, 2B, och Olivia Friman, 2B, tycker att det är roligt med schack. Foto: Carina Holm
Roligt att spela mot bra spelare
– Det roligaste är att spela mot någon som är lika bra, säger Olivia Friman, 2B.
– Nej, jag tycker att det är roligast att spela mot någon som är bättre, för då blir det svårare, säger Fiona Engblom.
Olivia Friman tycker om tornet, och om löparen, eftersom pjäsen får gå i sicksack.
– Om inte motståndaren tänker på det kan man äta upp motståndarens pjäs.

Eeli Asikainen tar privatlektioner i schack. Foto: Carina Holm
Eeli Asikainen spelar schack på allvar
Eeli Asikainen, i åk 2A, är inte längre med i skolans schackklubb, för motståndet där är för lätt för honom.
Han spelar schack i en riktig schackklubb på onsdagar och får privatlektioner i schack en gång i veckan.
I turneringar spelar de bästa spelarna vid det första bordet och de nästbästa vid det andra och så vidare.
– I barnturneringar brukar jag sitta vid det första bordet. När jag spelar med vuxna brukar jag sitta vid det tionde bordet, ungefär.
När han gick i dagis lärde en kompis honom hur bonden i schack får flytta.
– Sedan lärde min morfar mig mera. Det är ganska krångliga regler.
Hans favoritpjäs är hästen.
– Den får hoppa över både motståndarens pjäser och ens egna. Jag vill helst vara vit för då får man börja. Mitt längsta spel har tagit fem och en halv timme.
Som avslutning på den här klubbträffen spelar Eeli Asikainen mot flera spelare samtidigt, simultanschack. Han går från bord till bord och gör sina drag.
– Jag spelar inte bara schack, utan fotboll också, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.