Det är tio år sedan det senast har funnits varg i Korpo – nu finns det varg i hela skärgården

– Skärgården har tidigare ansetts vara vargfri, men i år har det funnits varg i hela skärgården sedan slutet av januari. Den här vintern har varg också tagit sig ändå till Åland, säger Mickel Nyström, rovdjurskontaktperson och verksamhetsledare för jaktvårdsföreningen i den åboländska skärgården.
För tio år sedan, 2014 simmade en varg över till Korpo.
I år känner Nyström till minst 4–5 vargar i Korpo.
– Två har rört sig i par och tre vargar har rört sig i en annan grupp. Min teori är att det finns tre vargar norr om farleden till Sverige och två på södra sidan.

Som ett enda stort landområde
En förklaring är vinterns isläge.
– Istäcket har gjort att hela skärgården har varit som ett enda stort landområde. Vi har haft vargobservationer inte bara i Pargas utan i hela skärgårdsområdet, i Nagu, Korpo, på Norrskata, i Houtskär och Iniö, säger Nyström.
Ursprung oklart
Varifrån de vargar som har observerats i skärgården har kommit är oklart.
– Vi vet att fyra vargar har gått ut från Gustavs och Merimaskuhållet. Men det är bara farlederna som har varit lite öppna i skärgården i år. I övrigt har det varit som att gå på land i hela den sydvästra skärgården, från Gustavs och Tövsala till Hitis.

Rörliga djur
Att någon har observerat varg en dag på ett visst ställe betyder inte att vargen finns kvar följande dag. En isvinter är avstånden i skärgården helt andra än om man ser till landsvägen, påpekar han.
– Vargar är rörliga djur. För en fullvuxen varg i gott skick är 30–40 kilometer per dygn ingen sträcka alls. Tack vare isen är områdena förhållandevis små. Och själva Korpo är ju bara femton kilometer från ända till ända.
Som exempel på rörlighet berättar han om en GPS-märkt mårdhund.
– Den gick trettio kilometer på två dygn. Och då talar vi alltså om ett litet djur.
Tretton år sedan motsvarande isvinter
Mickel Nyström säger att det är tretton år sedan senast som skärgården har haft en motsvarande isvinter.
– Det var 2011. Men då var vargläget i Egentliga Finland helt annorlunda än vad det är i dag.
En annan förklaring till att det den här vintern har setts flera vargar i skärgården är nämligen att vargstammen i Egentliga Finland är landets tätaste.
– Ingen är väl förvånad över att vargen också har tagit sig ut i skärgården. Det har bara varit en tidsfråga när det skulle ske med tanke på hur mycket vargar det finns i den här delen av landet.
Många bekräftade observationer
Var vargarna finns nu när isarna har gått är oklart.
– Under de senaste två månaderna har man bara gjort observationer av enskilda individer. Det är en och en halv månad sedan som man senast gjorde spårobservationer av två vargar som hade rört sig bredvid varann.
Han har inte sett varg själv den här vintern i Korpo, men säger att spårobservationerna är säkra vargspår.
– Jag har också fått säkra vargbilder från viltkameror och människor har tagit foton när de har sett varg från bilfönstret på mindre än femtio meters avstånd.
Fortfarande får Nyström kännedom om vargobservationer i skärgården varje vecka.
– Jag anser inte att det finns någon orsak till oro. En varg är en varg och kan finnas på någon ö, och simma därifrån till en annan. Samtidigt ska man naturligtvis komma ihåg att vargen är ett rovdjur.
Han understryker att vargarna i Korpo inte har utgjort någon fara.
– Här finns inga får och nötkreaturen har varit inne i ladugården under vintern och är det fortfarande. Mat finns det i skogen i form av täta rådjurs- och hjortstammar.
Tack (?!?) vare jägare som i åratal har matat hjortdjur på vintrar. Vargen kommer efter maten, så klart!