"Det är ett mysterium att ett statsägt företag som posten trasslat till det så ofantligt"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Mycket i ett företags marknadsföring är kopplat till varumärket, företagets image och bilden man vill ge utåt.
I det här fallet undrar man hur anrika statsbolaget Posti har tänkt.
Eller har man överhuvudtaget tänkt, bolaget har ju ingen konkurrent när det gäller kärnverksamheten, att distribuera tidningar och post. Då kvittar det hur man gör bara pengarna rullar in.
Företaget som numera inte har något officiellt svenskt namn marknadsför sig i huvudsak på finska och engelska på sina webbsidor.
Den svenska informationen är svår att hitta och nedbantad i förhållande till informationen på finska.
Besökarna informeras på finska och engelska om postkoncernen med det internationellt klingande namnet Posti Group.
Det framgår att koncernen i fjol omsatte 1,6 miljarder euro, sysselsatte 20 000 anställda och opererade i elva länder.
Namnet Posti Group är trots allt bättre än Itella som posten döptes till 2007 då företaget etablerade sig utomlands och ville göra sig känt ute i världen.
I Finland var det inte många som visste vad Itella var för något, och knappast många utomlands heller.
I mina öron låter Itella som något som har med vård att göra. Jag kommer att tänka på mitella, bandaget som stabiliserar armen efter en skada eller operation.
Det är kanske så vi ska se på Posti eller Posten i dag, som ett skadat och skamfilat företag som är i behov av hjälp och stöd efter alla svängar i verksamheten och hutlösa avgiftshöjningar.
Man undrar hur det kommer sig att Posti Group utöver post- och logistiktjänsterna erbjuder kunderna hemvård, butikstjänster och personliga assistenter.
Den som beställer Postis hemvård får hjälp med att klä på sig, gå på toan, sköta den personliga hygienen, raka sig och klippa naglarna.
Man får också hjälp med städning, matlagning och butiksbesök.
Posten lovar pålitlighet, kostnadseffektivitet och snabbhet.
Det låter som ett skämt med tanke på Postens tillkortakommanden i fråga om postutdelningen, en service som blir bara sämre och allt dyrare.
Allt är förstås inte enbart Postens fel. Postförsändelserna, bortsett från paketleveranserna, har minskat, vilket tär på lönsamheten.
Det är ändå ett mysterium att ett statsägt företag som posten trasslat till det så ofantligt för sig att man inte klarar av att klanderfritt sköta sina grundläggande uppgifter utan att kraftigt höja taxorna gång på gång, år efter år, och samtidigt omvandlas till ett vårdbolag.
I dag debiterar Posten 8,80 euro för ett expressbrev i inrikestrafik.
Postas brevet utrikes till ett land inom Europa få man punga ut med 16,20 euro.
För samma summa erbjuder Posten hemvård i 30 minuter. Också det är ett mysterium.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.