Förflytta dig till innehållet

Det är arbetstagarens marknad på sommarjobbsfronten

Mikael Heinrichs
en mässhall med folkvimmel
Det var stor trängsel bland utställarna i Kaarina-talo då fem kommuner ordnade gemensam rekryteringsmässa.

Bristen på säsongsarbetare är påtaglig. Förra sommaren var för många företagare, inte minst i skärgården, en av de knepigaste i mannaminne då det kom till rekrytering av säsongsanställda under sommarmånaderna. Läget förväntas inte bli särskilt mycket bättre i år. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med händer för att sköta alla uppgifter och konkurrensen om arbetskraft är fortsättningsvis hård.

Mindre årskullar, många branschbytare och ett system som kanske gör det litet för lockande att inte söka de jobb som finns – orsakerna är många.

I skärgården är behovet av säsongsanställda stort framför allt inom turismnäringen. I Pargas ordnar staden i samarbete med den lokala arbets- och näringsbyrån sitt ”Starta säsongen”-evenemang den 25 januari och i Kimitoöns kommun valde man i år att fortsätta konceptet med en digital rekryteringsmässa som föddes under coronapandemin.

LÄS OCKSÅ

Men det behövs komplement. I torsdags ordnade S:t Karins, Pargas, Kimitoön, Pemar och Sagu en gemensam rekryteringsmässa i Kaarina-talo i S:t Karins på initiativ av Kaarinan Kehitys, som är S:t Karins stads och den lokala företagarföreningens gemensamma näringslivsbolag.

en stenbyggnad med en glasvägg i vinterslasketMikael Heinrichs
S:t Karins, Pargas, Kimitoön, Pemar och Sagu slog ett gemensamt slag för sysselsättningen.

Pargas stads företagsutvecklare John Forsman som deltog i mässinvigningen säger att man inte var sen med att haka på då grannstaden föreslog ett samarbete.

– Det var ett väldigt trevligt initiativ och ett koncept där alla har att vinna. Kommunerna ordnar också egna rekryteringsevenemang, men genom att slå ihop oss når vi ut till en bredare publik och kan förhoppningsvis locka arbetstagare från ett större område, säger Forsman.

Vill vidga vyerna

Mässan i Kaarina-talo var uppdelad i tre delar. I en av salarna hade 33 företag sina mässmontrar där de presenterade sig och sina lediga arbetsplatser för besökarna. Utanför fanns en liten programscen där en del av företagarna höll korta presentationer som också spelades in och på andra våningen i ett mötesrum hölls korta presentationer om bland annat företagande.

– Förstås hoppas vi att arbetssökande från Pargas i första hand hittar ett jobb lokalt, men samtidigt kan det vara att just den typens jobb man är ute efter inte finns i de egna hemtrakterna och då är det bra att kunna visa upp ett bredare utbud, säger Forsman.

Det talas mycket om att konkurrensen om arbetskraft är stenhård, hur ser du på den saken?

– Det märks nog av. Därför känns det också som att vi är starkare tillsammans och jag hoppas vi också i fortsättningen kan samarbeta och se över kommungränserna då det behövs.

Få unga på plats – hur ska man nå dem?

Folkvimlet i Kaarina-talo bestod ändå i första hand av vuxna. Ungdomarna var få. Då kan man med fog fråga sig om mässor faktiskt är rätt forum för att nå ut till ungdomar i dagens läge? Enligt jobbförmedlingssajten Duunitoris enkät söker nästan hälften av ungdomarna i dag sina sommarjobb via sociala medier. Särskilt TikTok har blivit ett allt viktigare forum för rekrytering av unga säsongsarbetare.

Det handlar om att nå ut till sin målgrupp i rätt kontext.

Trots det stod arbetsgivarna i kö för att delta och alla som ville med på mässan fick inte plats. Också det talar sitt tydliga språk om att konkurrensen om arbetskraft är påtaglig.

Behoven är olika, men trots det påtagliga

Här blandades stora och små arbetsgivare. Jättar som TOK, HK Scan och Teleste trängdes tillsammans med Grillcafé och gästhamn Skagen och DB Marina vid montrarna. En handfull bemanningsföretag deltog också i mässan.

en kvinna intervjuas framför en kameraArkiv/Mikael Heinrichs
Både stora företag som Teleste och mindre turismföretag i skärgården tampas med liknande problem.

Therese Skaag från Skagen i Houtskär spanar fortfarande efter fyra kassabiträden till gästhamnen och grillen – och har ett stort äss i rockärmen trots avståndet i att hon kan erbjuda inkvartering åt sina anställda.

– Som tur är har jag en stor del av den tidigare personalen som återvänder i sommar, men knepigare har det nog blivit med åren att hitta anställda. Det är ofta i sista stund innan säsongen kör i gång som man har alla bitarna på plats nuförtiden, säger hon.

Under den första timmen av mässan i S:t Karins har hon redan haft en handfull intresserade som fyllt i sina kontaktuppgifter.

– Än så länge har det varit överraskande få unga här, men kanske de kommer litet senare. Jag ska också delta i Pargas egna evenemang om några veckor.

I fredags förmiddag fanns det sammanlagt 101 lediga arbetsplatser i Pargas och Kimitoön på arbets- och näringsbyråns jobbtorg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter