Förflytta dig till innehållet

Det är ännu för tidigt för beslut om äldreomsorgen på Kimitoön

Arkiv/Emilia Örnmark
vårdfastighet

Arkiv/Emilia Örnmark

Hannahemmet i Genböle ligger mitt på Kimitoön. Här kunde ett eventuellt vårdkluster finnas, om man går in för det alternativet. Andra alternativ för placeringen finns också. Foto: Monica Sandberg


Inför kommunstyrelsens möte på tisdag föreslår kommundirektör Anneli Pahta att planeringen av en helhetslösning för äldreomsorgen fortsätter.
I förslaget ingår också att styrelsen väljer fem personer till en ny arbetsgrupp som deltar i planeringen. I arbetsgruppen ingår dessutom äldrerådets ordförande, kommundirektören, äldreomsorgschefen och omsorgschefen. Arbetsgruppens arbete ska vara färdigt i maj 2020.

Styrelsen gav uppdrag om helhetslösning

I maj gav kommunstyrelsen förvaltningen i uppdrag att presentera ett förslag till en helhetslösning för kommunens äldreomsorgsverksamhet.
Enligt styrelsens uppdrag ska helhetslösningen beskriva hur kommunen på bästa sätt kan utveckla all verksamhet som berör vården och omsorgen av de äldre, så att möjliga synergier kan tas till vara. Vidare önskar styrelsen ett alternativ med ett eller flera geografisk centraliserade vårdkluster. Dessutom önskades tydliga ekonomiska utredningar och konsekvensbedömningar.
Som Pahta ser det handlar helhetslösningen om att se den stora helheten gällande åldringsvården på Kimitoön. Allt från vårdkedjan (förebyggande vård till dygnetruntvård), till ekonomi, geografisk placering och fastigheter.
— Det handlar inte enbart om Almahemmet eller om våra fastigheter, utan hur vi som helhet ska sköta Kimitoöns invånare som är över 75 år gamla, säger Pahta.
Även om beredningen innehåller mycket information, tycker Pahta att man måste gå djupare in i saker som till exempel vårdkedjor, och i frågor som var man ska satsa och hur man ska satsa.
— Gällande ett vårdkluster handlar det om stora investeringar, säger Pahta, som anser att ärendet är för stort för att som sådant föra direkt till beslut.

Många bitar fattas än

Enligt äldreomsorgschef Eva Manelius uppfattning svarar hennes beredning på det uppdrag om helhetslösning kommunstyrelsen gett.
— Det var ju ganska omfattande, men jag har tagit fram synergier, rett ut befolkningsutvecklingen och gett de ekonomiska basuppgifterna. Kanske en grundligare ekonomisk lösning borde ha ingått, men dels var tiden knapp, dels finns det än så länge för många öppna frågor, säger Manelius, som också hon tycker att det är för tidigt att bygga ett förslag direkt på denna beredning.
Materialprov har tagits i Almahemmet i slutet av september, men några svar har åtminstone inte Manelius sett.
Kommunstyrelsen ville också ha en mögelutredning av Almahemmet, men den kan inte göras innan vintern, alltså i januari eller februari 2020.
En annan öppen fråga är regeringens planer på att införa en personaldimensionering på 0,7 vårdare per klient. Godkänns planen blir det dyrare för kommunen, som nu har ett medeltal på 0,59 vårdare per klient.
Beredningen presenterar lösningar som gör det möjligt för de äldre att bo längre hemma, vilket skjuter upp behovet av dygnetruntvård. En hel del sådan verksamhet finns redan, men det nämns till exempel att kommunen kunde satsa på fler fysioterapeuter och att nattjour inom hemvård kunde arrangeras som köptjänst.
Även en satsning på serviceboende nämns som en lösning för att avlasta den dyrare dygnetruntvården.

Dygnetruntvård är en dyr lösning. Med lättare serviceboenden samt en satsning på att göra det möjligt att bo längre hemma, kunde dygnetruntvården avlastas. Foto: Emma Strömberg

Ett enda vårdkluster?

Flest synergieffekter inom dygnetruntvården skulle nås med ett geografiskt centraliserat vårdkluster. Med mindre behov av nattpersonal och förmän skulle kommunen här spara 300 000 euro.
Manelius tycker att beredningen skulle underlättas om politikerna visste hur man vill gå vidare, till exempel om man vill gå in för en lösning om ett enda vårdkluster på Kimitoön.
I beredningen konstaterar Manelius att av nuvarande vårdbyggnader är det Alma- eller Hannahemmet som kunde vara aktuellt. Bägge är dock i behov av betydande grundliga reparationer. För Almahemmet kan en grundlig renovering uppgå till fyra miljoner. I Hannahemmet har omfattande sanering gjorts, men enligt en uppskattning skulle renoveringsbehovet 2020 uppgå till 800 000 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter