Förflytta dig till innehållet

Destia om transporterna från stenbrottet i Västanfjärd till Dalsbruk: ”Det handlar inte om lastbilsrally” – bolaget har kompletterat sin ansökan

Emilia Örnmark
Torg med en väg som löper invid
Den primära rutten för Destias eventuella stentransporter är fortsättningsvis den genom Dalsbruks centrum. Men bolaget poängterar i sin kompletterade ansökan att det inte handlar om mer än noll till tio fartygslaster som körs till Dalsbruks hamn per år.

Destia har nu kompletterat sin tidigare ansökan gällande det eventuella stenbrottet i Galtarby, Västanfjärd.

Detta efter en begäran från Kimitoöns kommuns miljömyndighet om att undersöka alternativa transportrutter för stenmaterialet och ange vilken transportväg man har tänkt använda.

LÄS OCKSÅ

59 anmärkningar mot den ursprungliga ansökan

Speciellt transporten av krossgruset har väckt motstånd bland Kimitoöns invånare. Mot den ursprungliga ansökan i början av året lämnades 59 anmärkningar in.

De flesta gällde motstånd mot transport av stenmaterial längs Galtarbyvägen och genom centrum av Dalsbruk.

Enligt Destia kom en fjärdedel av anmärkningarna från Dalsbruks tätort och förutom trafikpåverkan gällde de buller- och dammkonsekvenser från fartygslastningen i hamnen.

Felaktig uppfattning om transport av stenmaterial

I kompletteringen säger Destia att man ser det som möjligt att förena tillfällig stenmaterialtrafik från täktområdet med näringar, besökstrafik och turism i Dalsbruks centrum.

Kompletteringen inleds så här: ”Tyvärr har det uppstått en felaktig uppfattning av både Destias ansökan om tillstånd för täktverksamhet och miljötillstånd och diskussioner som förts i olika medier att nästan allt stenmaterial som produceras skulle transporteras från täktområdet till Dalsbruks hamn.”

Vidare säger bolaget att folk felaktigt fått intrycket att stentransporten skulle bli ett kontinuerligt lastbilsrally genom Dalsbruk.

Destia poängterar att marknadsområdet för det planerade stenbrottet är hela Kimitoön med närområden och att det inte handlar om enbart sjötransporter via Dalsbruks hamn. En del av stenmaterialet transporteras längs landsvägen till fastlandet.

Uppskattningen är att noll till tio fartygslaster körs till hamnen per år, eller noll till två per månad. Hur frekvent trafiken inom dessa ramar skulle bli hänger ihop med marknadsläget.

Den primära rutten går genom Dalsbruks centrum

Den rutt Destia går inför som primär då det gäller transporter till hamnen är fortsättningsvis rutten Galtarbyvägen – Hertsbölevägen – Dalsbruksvägen, som alltså går genom Dalsbruks centrum.

Det här är den kortaste rutten och den löper längs befintligt vägnät.

Karta över by vid havetMapcreator/Emilia Örnmark
Från Galtarbyvägen och Västanfjärd går rutten via Hertsbölevägen i Dalsbruk, förbi Hulta daghem, genom centrum och till hamnen.

Alternativet att köra Ansvedjavägen ser Destia inte just nu som möjligt, bland annat för att större vägbyggen och -förbättringar skulle krävas.

Ruttalternativet som går förbi Västanfjärds skola och vidare längs Björkbodavägen blir mer än dubbelt så lång som den primära, men Destia ser dock att den kunde användas som tillfällig rutt.

För att minimera olägenheter på den transportrutt som går till hamnen har Destia som mål att inte alls transportera stenkross dit under semestersäsongen.

Om det ändå vore nödvändigt att transportera stenkross till hamnen under sommaren skulle rutten genom Björkboda i stället användas.

Två transportalternativ: snabb eller långsam entreprenad

För stentransport till hamnen ser Destia två olika tillvägagångssätt: en långsam entreprenad och en snabbare.

Den långsamma innebär att lastbilarna kör en fartygslast åt gången till hamnen. Det skulle betyda några lastbilslaster per dag eller några bilar per vecka.

Den snabbare entreprenaden ger mer transporttrafik under två-tre dagar i cirka tio timmar om dagen. Det betyder att cirka fyrtio laster körs genom tätorten under entreprenadtiden, vilken man kunde informera bland annat Hulta daghem invid rutten om på förhand.

Dessutom skulle särskild försiktighet och lägre hastigheter vara gällande, enligt Destia.

Destia poängterar vidare att frågor om trafiksäkerhet på allmänna vägar inte hör till dem som ska lösas i samband med miljötillståndsprocessen.

900 000 kubikmeter berg under tio år

Den ursprungliga ansökan från Destia gäller tillstånd för täktverksamhet samt miljötillstånd för bergssprängning och stenkrossning.

Det handlar om att ta 900 000 kubikmeter berg under en tio års period, om sprängning och krossning av cirka 90 000 kubikmeter stenmaterial per år samt om transport av krossgrus.

Karta över ett mindre område vid vatten och en vikArkiv/Mapcreator/Emilia Örnmark
Det gula området med den röda nålen visar på ett ungefär var stenbrottet planeras. Fastigheten heter Korpsnokärret.

De handlingar som kompletterar ansökan kan man bekanta sig med på kommunkansliet i Kimito eller här fram till den 4 december.

Igen finns möjlighet att komma med anmärkningar. Men även tidigare inlämnade anmärkningar kommer att beaktas i den fortsatta behandlingen av ärendet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter