Deras bås tar kål på baciller – nye vd:n Kenneth Hedman tror på tillväxt: ”Bara att trycka på gasen”

I en gammal hyttfabrik i Littois i S:t Karins tillverkas virusfria mötes- och kontorsbås både för den inhemska och den globala marknaden.
Båsen är faktiskt inte ett coronafenomen, påpekar vd Kenneth Hedman som kom till bolaget Vetrospace för 2,5 månader sedan.
– Reningen av luften fanns i båsen redan före pandemin. Grundidén var att skapa ett ljudisolerat bås med bra luft där man kan vara produktiv. Sedan kom coronan och intresset för produkten ökade, säger Hedman.
Förlossningssjukhuset i Esbo använder Vetrospace bås som observationsrum för mammor och deras nyfödda barn, och en stor inhemsk bank har rader av bås för kundmöten.
I februari berättade vi dessutom i ÅU att ett bås installerats för förtroliga samtal i Åbo svenska församlings hus Aurelia, för att ge några närliggande exempel.

Patenterad kombination
Vetrospace bås tar kål på mikroberna med en patenterad kombination av hepafilter, antibakteriell belysning och så kallad nanobeläggning på ytorna.
Kenneth Hedman säger att det finns flera konkurrenter på båsmarknaden, inte minst det framgångsrika finländska Framery som Hedman ser som en vägvisare när det gäller Vetrospace tillväxtpotential.
– Framery gör lite mindre bås. Och vår reningsteknologi gör dessutom att vi kan komma in i hälsosegmentet. Det finns till exempel ett sjukhus som använder våra bås för möten mellan personalen.
Hedman visar på en mätare på väggen som anger koldioxidhalten i båset vi sitter i. Båset ser automatiskt till att den hålls på en låg nivå.
– I en del kontorsbås kan man bli trött efter en halvtimme. Här kan du sitta hela dagen utan att bli det, lovar han.
Vetrospace grundades 2017 av entreprenören och idékläckaren Jouko Urpolahti. I fjol somras köpte Verso Capital en majoritetspost i bolaget. Urpolahti är kvar som minoritetsägare, styrelsemedlem och produktutvecklare, men lämnade nyligen över vd-skapet till Hedman.
Hedman säger att han själv har en stark försäljnings- och marknadsföringsbakgrund. Vetrospace är tredje bolaget han är vd för, på cv:n finns chefsposter bland annat i Fortum, och år 2013 var han med och grundade telefonreparatören Fonum som Elisa köpte upp.
För Vetrospace ser han en ”enkel” strategi.
– Vi har en bra produktlinje. Nu är det bara att trycka på gasen. Vi vill verkligen växa i Europa och Nordamerika, och har flera intressanta öppningar i Indien och andra delar av Asien. Vi är ett litet bolag som har blickarna på den stora spelplanen.

Marknad i USA
Export har man redan, inte minst till USA. All produktion sker i Littois. Delarna till båsen skeppas så platta som möjligt oftast med fartyg över Atlanten. Med hjälp av återförsäljare i USA installeras de hos kunden.
– Det funkar bra att ha produktion här, men när volymerna växer så skulle det vara viktigt att ha ett lager i USA. Då blir leveranstiderna kortare. Vi har diskuterat saken med vår stora partner i USA, säger Hedman.
I fjol hade Vetrospace en omsättning på drygt 4 miljoner euro. Hedman tror på en kraftig tillväxt under de kommande tre åren, och säger att omsättningen rätt snabbt ska krossa 50-miljonersgränsen.
Att den värsta coronaoron i samhället lagt sig har inte minskat på kundernas intresse.
– Den stora frågan, för oss och för många företag, är hur framtidens kontor ser ut. Kommer de att vara lika stora? Kommer de att vara öppna? Jag tror inte att de öppna kontoren försvinner, och ser det som så att vi har en lösning för dem, säger Hedman.
Vetrospace har standardmodeller för allt från en till tio personer, men kan också skräddarsy betydligt större bås eftersom de är uppbyggda av moduler.
Inredningen och utrustningen kan varieras beroende på kundens behov, till exempel om båset ska användas för onlinemöten.

Fortsatt efterfrågan
Finns det något som begränsar era tillväxtmöjligheter?
– Jag tror inte efterfrågan försvinner. Det olyckliga kriget i Ukraina skapar en osäkerhet, och råvaru- och transportpriserna har stigit. Prisstegringen ser jag väl som ett hot när vi vill växa globalt, men den är ännu ingen begränsning direkt. Men det är klart; om råvarupriserna skulle skjuta helt i höjden så blir de en begränsning.
Den omtalade komponentbristen har inte drabbat Vetrospace behov av elektronik. Däremot kan det ibland vara svårt att få tag på en del trämaterial, säger Hedman och pekar på ett bås med yttersidor av trä.
– Det är ekfanér. Sådana ytor skulle gärna få vara mera standard på båsen, men priset på trämaterial har stigit kraftigt.
Däremot kommer väggarna i Littois inte emot i första taget. Vetrospace har tillgång till cirka 5 000 kvadratmeter.
– Här finns fortfarande utrymme att utöka produktionen rejält, säger Kenneth Hedman.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.