Dennis blir en dussinstorm – Åboland klarar sig från det värsta


Stormvindar väntas igen tills i kväll. ÅU foto
Den stora stormen som väntas nå Finland på söndag kväll kan orsaka strömavbrott om skador i mindre omfattning. Hårdast blåser det i Österbotten. I Helsingfors blåser det upp igen på måndagen.
— Lågtryckets delcentrum rör sig längs den svenska kusten mot Lappland. De hårdaste vindarna är sydost om lågtrycket, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Henri Nyman.
Däremot har prognosen för stormens styrka avtagit sedan lördagen. Ingen dunderstorm ser ut att nå Finland.
— Det är en dussinstorm. Vi hade en liknande för en vecka sedan och om en vecka ser det ut att komma en till.
Åboland klarar sig undan det värsta
Prognosen är fortfarande att Österbotten kommer att känna av stormen allra mest. Stormvindar blåser på alla havsområden. I Bottenhavets norra del ligger stormvarningen på 23 sekundmeter. De övriga havsområdena klarar sig med vinstyrkor på 21 meter i sekunden.
— Det är inte helt ovanligt vintertid på havet, säger Nyman.
På land blåser det också hårdast i Österbotten där det kan förekomma mer stormskador än i södra delarna av landet. Nyman gissar på att 10 000–20 000 hushåll kommer att drabbas av strömavbrott.
Nederbörden som följer med stormen kan på sina håll orsaka små översvämningar. I de norra delarna kommer nederbörden i form av snö, och kan bilda ras när vädret blir varmare.
Den varma vintern och våta marken kan bidra till fler fallna träd.
Inget finländskt namn på stormen
I huvudstadsregionen och södra Finland lättar stormen under natten men ser ut att blåsa upp i gen på måndagseftermiddagen.
— Lågtrycksområdet är otroligt brett och centrum ligger nu mellan Island och de brittiska öarna. Det kommer att vara blåsigt också efter söndagen, säger Nyman.
Stormvindarna ser ut att dra bort under natten, men hårda vindar och vindbyar kan förekomma ännu på måndagen.
I Storbritannien har stormen fått namnet Dennis. Nyman tror inte att den får ett officiellt namn i Finland.
— Det beror på hurdana skador den förorsakat. Vi ser i morgon.
Han säger att stormar ofta namnges i efterhand i Finland, om man inte redan på förhand vet att stormen kommer att orsaka massiva skador.
— När vi pratar om riktigt hårda stormar ska det blåsa minst 25 sekundmeter på havet. Nu hamnar vi några sekundmeter under det och därför är också stormens konsekvenser mindre.
Helt onödigt att döpa om stormar, inte döper USA om orkaner beroende på vilken dag de drar över ett visst landområde. Om Finland skall döpa om stormar så kan man följa övriga Norden och ha samma namn, Finland är ju en del av Norden och skall därmed ha samma standard.