Denis Strandell vill se en sänkning av kommunalskatten nästa år – ÅU bad stadsdirektörerna i regionen att ge tre nyårslöften
För kommunerna kommer 2023 att bli ett exceptionellt år. I och med vårdreformen förlorar många kommuner närapå halva sin budget och makten över vården. Å andra sidan slipper man en i många fall kostsam börda.
ÅU har bett stads- och kommundirektörerna på området att ge tre löften inför det nya året – ett år med både nya möjligheter och nygamla utmaningar.
Vårdfastigheterna blir en ekonomisk risk
– Möjligheterna kommer från att de tunga kostnaderna för social- och hälsovård försvinner. Verksamheten blir mycket lättare att prognostisera och budgeterna lättare att hålla, förklarar Hangös stadsdirektör Denis Strandell.
Utmaningarna kommer främst från att lånen kvarstår medan budgeten för att sköta om dem halveras.
– Social- och hälsovårdsfastigheterna blir på sikt en stor utmaning och ekonomisk risk för kommunerna. Man borde i mån av möjlighet göra sig av med dem. I annat fall blir kommunerna i praktiken fastighetsinvesterare och de flesta kommuner är rätt dåliga på det. Kommunerna har mycket problem i sina fastigheter och mer renoveringsskuld än man mäktar med – så även i Hangö.

Vill fortsätta minska på stadens lån
Denis Strandell säger att han inte brukar avge några nyårslöften, särskilt inte professionella sådana. Men han gör ett undantag.
– Jag tänker fortsättningsvis sköta om ekonomin på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Under de senaste sju åren har vi lyckats minska våra lån med nästan 25 procent eller 15 miljoner euro. Det ska vi fortsätta med för att på kort sikt minska våra kostnader och risker förknippade med skuldbördan och på längre sikt för att värna om stadens självständighet.
Strandell vill hjälpa till att bygga ”den nya kommunen” på ett kostnadseffektivt sätt och driva på jobbet för att förverkliga stadens HINKU-målsättningar vis a vis miljöpåverkan.
Strandells tredje löfte är inget dåligt sådant.
– Nästa år vill jag gärna se en första sänkning av kommunalskatten på mannaminne.
Gott samarbete viktigt
Där Strandells nyårslöften maximalt sträcker sig till privata sådana brukar Raseborgs nya stadsdirektör Petra Theman inte ge några nyårslöften över huvud taget.
– Mitt ärliga svar borde vara det. Jag försöker leva och leda så att man inte behöver tänka så att ett nytt år är en chans till en förbättring, varje dag är ju det!
Theman lovar ändå att staden ska ha en samarbetsattityd som stad gentemot Västra Nylands välfärdsområde.
– Invånare är invånare i en stad, inte i ett välfärdsområde, och de gränsöverskridande frågorna är många och viktiga, som till exempel skolkuratorerna och -psykologerna och det att vi har tillräckligt med platser i kommunen för resurserad- och dygnet runt-äldrevård.

”Livet för barnfamiljer ska vara av toppklass”
Theman lovar att Raseborg fortfarande är ett lockande, fungerande och roligt ställe att bo på.
– Det ska löna sig att flytta hit om man får jobb inom vården eller på annat håll. Varken våra skolor och småbarnspedagogik ska lida av samma problem som till exempel i huvudstadsregionen. Livet för exempelvis barnfamiljer ska vara av toppklass fortsättningsvis.
Themans sista löfte är mångfald i Raseborg; språkligt, livsmiljömässigt, mellan olika boendeformer och med tanke på fritidsmöjligheter, föreningsaktiviteter, sport och kultur.
– Allt detta bidrar på sitt sätt till förebyggande arbete och det hur mycket raseborgare behöver anlita välfärdsområdets tjänster.
”Ambitiösa klimatarbetet ska fortsätta”
Åbo stads borgmästare Minna Arve ser inte så dramatiskt på det kommande året.
– Åbo har funnits i nästan 800 år. Under dessa år har förvaltningsmodeller kommit och gått men Åbo har bestått.
I sina löften tar Arve liksom Theman fasta på invånarnas intressen i välfärdsområdet. Arve vill göra allt för att tillgodose Åbobornas behov i välfärdsområdet och för att Åbobornas service fungerar.
I övrigt är hennes löften närmast strategiska. Arve vill förverkliga borgmästarprogrammets mål som tillväxt, mer kunnande, starkare samhörighet och ansvarsfull ekonomisk hushållning.
– Vi fortsätter också det ambitiösa klimatarbetet och arbetet med att nå våra mål för hållbar utveckling för att stärka Åbobornas välfärd.

Kvalitativ närservice viktigt
Också Harri Virta , stadsdirektör i S:t Karins, hänvisar till stadens strategi.
– Jag lovar göra allt för att S:t Karinsborna ska må bra. Jag lovar främja livskraften i Åboregionen och i synnerhet i S:t Karins. Jag lovar göra mitt allt för att våra invånare fortsättningsvis ska få kvalitativ närservice.
Virta säger att man har förberett sig bra inför det nya året.
– Vi har gjort vår strategi specifikt för ”det nya S:t Karins”. Vi har många uppgifter kvar också efter reformen, där den kanske viktigaste är att främja välfärden genom kultur, idrott, kunnande och livskraft.

Planering av cykelvägar och nytt boende
Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg kommer med rätt konkreta löften. Hennes första löfte handlar om organisationen.
– Vi ska börja bygga en ny smidigare organisation och använda våra resurser smartare när vi minskar i storlek.
Det andra löftet har med planläggningen att göra.
– Vi ska satsa på en långsiktig utvecklingsbild för planläggningen där vi sätter cykelvägssatsningar i prioritetsordning och planerar för nytt boende, närmast på Sabbelsberg i Dalsbruk.
Strandbergs tredje löfte berör näringslivet.
– Vi fortsätter utveckla dialogen med näringslivet. Diskussionsmötena ”Fika med Erika” är en synlig satsning men det görs mycket arbete i kulisserna också.

Satsningar på livskraft
I Pargas blir stadsdirektör Patrik Nygréns första löfte att jobba för att övergången av social- och hälsovårdstjänsterna från staden till välfärdsområdet ska gå smidigt och att kunderna ska märka av den så lite som möjligt. Det kommer att kräva ett tätt samarbete.
– Till exempel kommer välfärdsområdet ännu det första året att vara beroende av stadens ICT-system och vi är beredda att ge stöd och personal för det här.
Kring vårdfastigheterna, som staden kommer att stå hyresvärd för efter årsskiftet, finns också en del att fundera. Nygrén konstaterar att stadens fastighetsstrategi överlag kommer att vara på agendan under 2023.
– Staden äger för många fastigheter och det är något vi kommer att försöka minska på, det handlar inte bara om vårdfastigheterna.
Det andra löftet är att satsa mer på de fyra teman som lyfts fram i stadens strategi: hållbar utveckling, starkare attraktivitet, bättre välmående och skapa tillsammans.
Nygréns sista löfte handlar om stadens satsningar på livskraft. I och med den nya organisationsmodellen som godkändes i somras har Pargas bland annat infört ett nytt livskraftsutskott.
– Jag vill intensifiera arbetet kring det här och göra det mer synligt. Överlag är det viktigt att jobba med att få i gång arbetet i de nya organen, också skärgårdsnämnden.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.