Den värsta coronatoppen verkar mattas av i huvustadsregionen – ”Man borde nu se över restriktionerna i Finland försiktigt”

Antalet coronafall som bekräftats har minskat något i Finland förra veckan, då 52 000 nya fall av coronasmitta registrerades, jämfört med 57 000 veckan innan.
Även incidensen i landet har minskat något från vecka två till tre. Behovet av intensivvård har också minskat något.
Men — eftersom inte alla misstänkt coronasmittade längre rekommenderas testa sig officiellt kan smittfallen förstås vara högre.
Det kom fram på Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriets coronapresskonferens som ordnas varje vecka.
THL:s överläkare Otto Helve konstaterar att mörkertalet är stort då det gäller coronafall, även i Europa. Men andelen nya fall verkar ha minskat något.
Halten av omikron har mätts i avloppsvatten i flera städer i Finland på sistone och det bekräftar att omikron är den härskande varianten i Finland just nu.
En fråga som vilar på mångas läppar är när coronarestriktionerna kan hävas och samhället återgå till det normala igen.
Såväl politiker som näringsidkare och privatpersoner undrar hur länge restriktionerna behövs. Inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt har man redan bedömt att huvudstadsregionen har nått sin kulmen i pandemin.
Experterna ger inga entydiga svar på detta men Taneli Puumalainen, avdelningschef för Social- och hälsovårdsministeriets avdelning för säkerhet och hälsa, säger att det är skäl att se över restriktionerna och att man försiktigt kan börja luckra upp dem.
Men det råder stora regionala skillnader då det gäller coronapandemin i Finland, betonar både Puumalainen och andra experter.
Det regionala ansvaret ska fortsätta vara stort och besluten ska fattas regionalt.
— Att öppna samhället igen är en fråga som det inte är enkelt att svara på, säger Otto Helve.
— THL:s linje har alltid varit att fördelar och nackdelar med begränsningarna ska vägas emot varandra. De måste vara nödvändiga för att kunna tas i bruk. Besluten måste fattas regionalt.
Social- och hälsovårdsministeriets strategidirektör Pasi Pohjola betonar att restriktionerna ska avvecklas stegvis.
— Pandemin är inte slut fast toppen nås, säger han.
Även ministeriets ledande sakkunnig Liisa-Maria Voipio-Pulkki konstaterar att pandemin inte är förbi och att det är svårt att förutspå hur den utvecklas framöver.
Vaccinets betydelse betonas än en gång
Fortfarande smittas också många av dem som är vaccinerade, men vaccinationerna skyddar mycket bra mot allvarliga symtom, konstaterar THL och ministeriet.
Under tiden september–december har personer som inte är vaccinerade tagits in för specialiserad sjukvård 14 gånger oftare än personer som fått båda vaccindoserna, och för intensivvård 27 gånger oftare.
Den tredje vaccindosen rekommenderas särskilt till personer som fyllt 60 år och till de som hör till en riskgrupp.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.