Förflytta dig till innehållet

Den sydafrikanska varianten av coronaviruset är nu i Egentliga Finland – smittkällan är ett mysterium

Kim Lund
två närvåradare i skyddsutrustning
Det första fallet av den sydafrikanska varianten av coronaviruset har påträffats i Egentliga Finland.

Det första fallet av den muterade varianten av coronaviruset som härstammar från Sydafrika har bekräftats i Egentliga Finland. Det meddelar sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande.

Personen testades redan i början av februari, men eftersom det tar upp till två veckor att bestämma vilket slags virus det är frågan kunde fallet bekräftas först nu.

Smittkällan är okänd, säger överläkare Esa Rintala vid sjukvårdsdistriktet till ÅU.

– Det är ett mysterium varifrån smittan härstammar. Personen själv förstår inte själv heller var hen kan ha smittats.

Inom distriktet har man påträffat 22 fall av den brittiska varianten. Hälften av dem kommer från utlandet och resten av de insjuknade har fått smittan i Finland. Någon större spridning av de utländska varianterna har inte skett, säger Rintala, men det finns skäl att vara orolig, säger han.

– Det är oroväckande att antalet muterade varianter har blivit vanligare eftersom de sprider sig snabbt. Smittspårningen försvåras också av att det tar så länge att analysera testerna och det är oacceptabelt.

”Följ rekommendationerna”

Rintala säger att det nu är ännu viktigare att följa myndigheternas rekommendationer om att använda munskydd och hålla säkerhetsavstånd för att stoppa spridningen av de muterade varianterna.

Sjukvårdsdistriktet har uppmanat kommunerna att förhålla sig till alla nya smittfall som om de skulle ha härstamma från de muterade varianterna.

– I praktiken betyder det att man isolerar sig i tio dagar och att de som exponerats är i karantän i två veckor. Alla som har varit i närheten av den smittade coronatestas, även om hen inte har några symptom, säger Rintala.

Den person som hade smittats av den sydafrikanska varianten har redan varit i karantän, liksom också ett tiotal exponerade.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter