Den rätta cellisten segrade


Leonardo Chiodo. En av sex finalister i cellotävlingen.
ÅBO XIII CELLOTÄVLING
Finalomgången 22–23.2 i Konserthuset
Medv: Åbo filharmoniska orkester
Dir: Klaus Mäkelä
Leonardo Chiodo (född 1998) segrade som väntat i den spännande och högklassiga cellotävlingen som fredag kväll avslutades med de sex finalisternas sista bidrag.
Publiken vid bägge konserterna var talrik och lika uppmuntrande som den hade varit i Sigynsalen under mellanomgången.
Alla cellister skulle spela beställningsverket ”Foliage” av Lotta Wennäkoski. När det kom till Chiodo, märkte man först som sist hur fin musik detta verk är i hans starka och lyskraftiga tolkning, som också belönades som den bästa versionen av de sex.
I Tjajkovskijs Rokokovariationer var Leonardo Chiodo fullständigt suverän, och han verkade bara njuta när det var svårt. En riktigt fin lyssnarupplevelse!
Kalle-Pekka Koponen (1992) spelade Elgars berömda cellokonsert och gjorde det med stor säkerhet och tekniskt laddad elegans. En gnutta mer värme hade jag väntat mig i långsamma satsen, men visst var tolkningen fin. Hans Wennäkoski kändes också helt beaktansvärd.
Trea i tävlingen blev Sirja Nironen (1992), som i finalen gjorde stort intryck med sin genomtänkta och tekniskt lyckade spelning av Schumann vackra cellokonsert. Hon levde sig in i musiken helt och fullt. Starkt spel var det av henne här, och även ”Foliage” vann på denna styrka i uttrycket.
Unge Artturi Aalto (1999), fjärde plats, hade en stark mellanomgång och hans Tjajkovskij var mycket hörvärd vad nyanser och teknik gällde. Vissa mindre orenheter hördes i början, men snart nog var det raka rör hela vägen utan egentliga svårigheter. Wennäkoski satt alldeles fint i mina öron.
Oskari Holopainen (1993), femman, hade lite problem med renheten i början av Tjajkovskij (se Aalto), men resten av verket klarade han nog av med den äran, även om de sista knepiga oktavgångarna kunde ha låtit lite bättre. ”Foliage” hade han hörbart koll på.
Sexan Anna Westerlund (1997), spelade Elgarkonserten med vacker klang och fina nyanser, men det förekom onödigt många mindre missar både i renhet och tydlighet (till exempel i arpeggiona). Själva tolkningen kändes genomtänkt och spelet var bitvis mycket njutbart. I Wennäkoski spelade Westerlund morskt och stadigt den moderna musiken, och det mesta lät riktigt bra.
Förstapristagaren Chiodo belönades med 6000 euro plus Alba Records 400 euro för bästa Wennäkoskitolkning. Publikfavorit var han också i omröstningen. Diverse konsertmöjligheter öppnar sig också för den sympatiske cellisten. Dessutom får Chiodo ett presentkort av Fennica Gehrmann för notanskaffningar.
Kalle-Pekka Koponen blir 4500 euro rikare och inbjuds att uppträda under årets Grankulla musikfest-evenemang. Sirja Nironen, 3000 euro, ges i sin tur möjlighet av Yle att göra en inspelning.
För placeringarna 4-6 gällde det en lika stor summa, 1000 euro, för envar.
Personligen var jag också glad över att en cellostråke ges till duktige Tatu Kauppinen som trots en fin mellanomgång inte togs med i finalen.
Något om ”Foliage”: i programboken berättar Lotta Wennäkoski om sin inspiration av lövverket utanför sitt fönster. Hennes musik är prasslande, skört klingande och lämpligt laddad med atonala inslag. Cellostämman innehåller utom traditionella stråkdrag också glissandon och flageoletter. Andra hälften av det tio minuter långa verket blir det mest hörvärda när skira klanger samverkar. Intressant och vackert.
Följande cellotävling går av stapeln om fyra år. Juryordförande Mikko Heiniö hälsade redan publiken välkommen till den i sitt sympatiska och helt tvåspråkiga tal där alla behöriga tackades och cellisternas placeringar avslöjades.
Ingmar af Hällström
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.