Den planerade Hallisleden dröjer ännu länge

Det projekt som bär arbetsnamnet Hallisleden och i praktiken innebär en smidigare förbindelse mellan Raunistulaallén och Hallis blir inte klar ännu på många år. Projektet, som bland annat innebär en flerfilig väg över Korois åkrar, påbörjades 2012, men har sedan 2016 legat på hyllan.
– Då gjordes bedömningen att det fanns andra projekt inom staden som var viktigare. Nu har det gått så lång tid sedan den senaste utvärderingen att vi måste göra en på nytt, säger stadsplaneringsarkitekt Christiane Eskolin.
Under den första utvärderingen bestämde man att ta bort området för Korois koloniträdgård ur planen och göra den till ett eget projekt.
I den utvärdering som pågår just nu funderar man på att göra samma sak med området som sträcker sig från korsningen mellan Raunistulaallén, Markulavägen och Gamla Tammerforsvägen till S:t Marie kyrka.
– Det är ett lite speciellt område som kräver extra planering. Där finns den farliga plankorsningen där Toijalabanan korsar Gamla Tammerforsvägen och där finns Patis å, som ställer krav på broar. Därför tänker vi oss att det kanske vore bäst att planera den delen skilt, säger Eskolin.

Den delen av planen som gäller själva förbindelsen är ganska rättfram. Där planeras en flerfilig väg som sträcker sig ungefär från Åbo energis elstation i Korois, parallellt med Maunu Tavasts gata, fram till korsningen mellan Koroisbågen och Gregorius IX:s väg.
På så sätt skulle den också fungera som en ny anslutning till handelscentret som just nu byggs i Toppådalen.
– Man kan säga att den skulle gå över åkrarna längs med de stora luftledningar som går i den riktningen, säger Eskolin.
Tidtabellen för projektet är ännu osäker, men Eskolin uppskattar att det ännu är tre år innan stadsmiljönämnden får besluta om saken.
– Enligt planen så ska vi ha förslaget klart 2024. Efter det så kan arbetet påbörjas, men innan själva Hallisleden kan byggas så måste infrastrukturen fås i skick, så uppskattningsvis kan det gå till 2030 innan allt står klart.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.