Den muterade coronavarianten som hittats i Storbritannien kan redan finnas i Finland – men hittills har den inte hittats

En muterad variant av coronaviruset väcker oro och har fått flera länder att begränsa resor från bland annat Storbritannien, där varianten har spridits kraftigt.
Professor Olli Vapalahti presenterade de senaste rönen om varianten på tisdagen, i samband med en lägesöversikt ordnad av Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd.
Enligt Vapalahti finns det matematiska modeller som tyder på att virusvarianten sprider sig oroväckande snabbt.
– Det är enbart frågan om modeller, men det verkar som att spridningstalet kan öka klart så kampen mot varianten kan vara krävande.
Eftersom det bara är frågan om modeller är det alltså oklart om den stora spridningen i Storbritannien beror på en slump eller på mutationen.
Enligt Vapalahti verkar den brittiska varianten förekomma främst i de övre delarna av luftvägarna hos smittade och det kan vara en orsak till snabbare spridning.
– Däremot tyder ingenting på att mutationen påverkar vaccinernas effektivitet.
Hundra DNA-analyser från hösten
Samtidigt görs mycket DNA-sekvensering i Storbritannien, vilket kan vara en förklaring till varför man upptäckt varianten tidigt.
De första observationerna är från september. Genom sekvensering kan forskarna fastställa vilken variant av viruset det är frågan om.
– I Danmark och Nederländerna görs också sekvensering i stor skala vilket kan vara en orsak till att man upptäckt varianten där, den kan ändå finnas också på andra håll men vara oupptäckt där.
Det är vanligt att virus muterar ofta och enligt Vapalahti muterade coronaviruset omkring två gånger per månad under våren, nästan regelbundet som ett urverk.
För Finlands del så har de coronavarianter som förekom på våren småningom tynat bort och på hösten har de ersatts av helt nya varianter.
– Tyvärr har vi hittills endast fått en del av sekvenserna från proverna under hösten. Men vi har omkring hundra sekvenser och där syns inte den brittiska varianten.
– Det är förstås ändå inte uteslutet att varianten förkommer i Finland, åtminstone i liten utsträckning.
Enligt Vapalahti kunde forskarna DNA-sekvensera omkring tio procent av proverna från Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt i våras.
–Vi försöker förstås sekvensera så mycket som våra resurser tillåter.
Färre doser än lovat
Under annandag jul förväntas ett parti på 10 000 doser av Pfizer-Biontechs vaccin anlända till Finland, vilket räcker för att vaccinera 5 000 personer. De här kommer att distribueras runtom i Finland enligt folkmängd och vaccineringarna börjar på söndag.
– Det är en mindre sats än det ursprungligen var lovat, säger Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet.
Därefter levereras 10 000 doser varje vecka och mängderna förväntas öka endast i måttlig takt. Pfizer-Biontechs vaccin är ändå inte det enda på marknaden och förhoppningsvis kommer fler bolag snart att kunna leverera vacciner till Finland.
Alla vaccinsorter måste inte heller förvaras i -70 grader, vilket förenklar leveranserna.
Enligt Marjo-Riitta Helle, sektionschef vid läkemedelsmyndigheten Fimea, spelar det inte så stor roll vilket av vaccinerna man får, eftersom samma säkerhetskrav gäller dem alla.
– Det kan finnas små variationer i hur omfattande skydd vaccinerna ger, säger Helle.
4 dör varje dag
Spridningen verkar ha avtagit en aning i Finland den senaste tiden, men fortfarande ökar antalet patienter som får sjukhusvård för covid.
Enligt Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, sker omkring 4 dödsfall per dag.
– En orsak kan vara att spridningen har ökat bland den äldre befolkningen och man måste beakta att vårdtiderna är långa, säger Puumalainen.
Antalet nya patienter är på en relativt stabil nivå, men patienterna skrivs inte ut i samma takt och pressen på vården fortsätter öka.
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategichef vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att vårdbehovet på kort sikt ändå verkar hållas på en stabil nivå enligt prognoserna, men osäkerheten i prognoserna är stor.
– Spridningen är fortfarande på en alltför hög nivå. Det är som en slags naturlag att spridningen ökar om man inte aktivt jobbar för att bromsa den.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) påminner om att faran inte är över trots nyheterna om vacciner.
Största delen av sjukvårdsdistrikten är i samhällsspridningsfasen, den värsta fasen inom Finlands klassificeringssystem.
– Jag vill betona att hotet berör hela landet och alla finländare. Nya fall bekräftas på alla håll i Finland, säger Kiuru.
Erik Sandström/SPT
Artikelns rubrik förtydligad den 22 december kl. 18.08.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.