Förflytta dig till innehållet

Den lokala Tomasstjärnan är Årets produktnyhet

Paula Vanne/Taito
En modern version av Tomaskorset utsågs till Årets produktnyhet på den stora hantverksmässan i Tammerfors förra helgen. Stjärnan är tillverkad av formgivaren Hermanni Vuorisalo i Halikko.

Hantverkspriset Årets produktnyhet gick till en modern version av Tomaskorset på förra helgens stora hantverksmässa, Suomen kädentaitomessut, i Tammerfors.

Priset gick till Taito i Egentliga Finland, som säljer Tomasstjärnor tillverkade av formgivaren Hermanni Vuorisalo i Halikko. De moderna Tomasstjärnorna är laserskurna i inhemskt björkfaner.

– Hela projektet framskred väldigt snabbt. För ett par veckor sedan ringde jag till Hermanni och konstaterade att vi måste göra något åt Tomaskorset. Ett par dagar senare var de första prototyperna klara. Det första partiet blev klart på onsdag eftermiddag och på torsdag morgon åkte mässlasten iväg till Tammerfors, säger Tiina Aalto, verksamhetsledare för Taito i Egentliga Finland i ett pressmeddelande.

Redan vid starten av mässan gick det fort med försäljningen.

– På torsdagsmorgonen anmälde jag stjärnan till tävlingen och senare samma dag fick jag ett samtal om att vi vunnit. De första Tomasstjärnorna såldes ut redan på fredagen och vi beställde genast mer.

Utöver Tomasstjärnan kommer även ett laserskuret Tomaskors komma till försäljning, berättar Aalto, eventuellt redan under nästa vecka. Då stjärnan är en hängande dekoration kan korset i sin tur ställas på bordet.

Tomasstjärnor säljs bland annat i nätbutiken Taito Shop samt i Taito Shop i Åbo.

Ursprungligen från Korpo

Tomaskorset, traditionellt en korsformad julprydnad gjord av näver, härstammar från Korpo. I Väster-Kalax by i Korpo tillverkade Petter Dahlström enkla kors och hans granne, skomakare Anton Dahlström (1877-1961) tillverkade senare mera utarbetade Tomaskors.

Man trodde att korsen höll ondskefulla döda borta, och korsen placerades under 1800-talet och ännu in på 1900-talet på grindar och dörrar på Tomasdagen, den 21 december. Troligtvis är det kyrkornas kors av smidesjärn som har fått stå modell för spånkorset, som också är aposteln Tomas symbol enligt gammal svensk tradition.

Liknande julkors har förekommit bland annat i Närpes, Lappfjärd och Karleby.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter