Den här summan reserverar välfärdsområdet Varha i nästa års budgetförslag för Kaskisbackens vårdcentral

Trots allt prat och alla diskussioner om Varhas ekonomi och sparbehov för de kommande åren under de senaste veckorna är det först nu som välfärdsområdets styrelse har godkänt budgetförslaget för nästa år.
– Det är välfärdsområdets första riktiga budget och det är lätt att konstatera att processen har varit ovanligt svår, säger välfärdsdirektören Tarmo Martikainen .
Styrelseordföranden Sanna Vauranoja , Saml, är dock snabb med att påpeka att styrelsen var enhällig om budgetförslaget.
Varhas investeringar
Plock ur budgetförslaget för 2024:
Ersättande lokaler för Hannahemmet, Kimitoön: 6 miljoner euro.
Grundläggande renovering/nybygge: Pargas brandstation: 7,1 miljoner euro.
Kaskisbackens vårdcentral (Åbolands sjukhus): 26 miljoner euro.
Ersättande lokaler för Dentalia, där tandvårdspersonal utbildas i Åbo: 18 miljoner euro.
Den riktigt stora satsningen som redan har påbörjats är nya psykiatriska sjukhuset, vars två byggnadsskeden sammanlagt beräknas kosta nästan 150 miljoner euro.
En utmaning har varit att de uppgifter från kommunerna som välfärdsområdet måste bygga sin budget på har visat sig kasta än hit och än dit.
– Vi har med andra ord inte ännu de grundläggande siffrorna för verksamheten, eftersom det här är Varhas första verksamhetsår, säger Tarmo Martikainen.
Armbrytningen är avklarad
I mitten av november gick diskussionen het i fullmäktigesalen om Varhas sparprogram och de som vann omröstningen anklagades av den förlorande parten för att bedriva nationell oppositionspolitik i välfärdsfullmäktige. Kommer vi att se en motsvarande kamp i fullmäktige den här gången?
– Nej, det tror jag inte. Den stora politiska armbrytningen är nog gjord för den här gången och den här budgeten har byggts på den diskussionen, även om det säkert blir diskussion i fullmäktige, säger Jani Kurvinen , första vice ordförande i styrelsen från Centern.
Nu föreslås ett underskott på 84,7 miljoner euro för nästa år. För att uppnå det krävs åtgärder som dämpar kostnadsutvecklingen för 49 miljoner euro.
De därpå följande åren blir betydligt tuffare.
Tuffa år väntar
År 2025 borde välfärdsområdet i Egentliga Finland anpassa kostnader till ett värde av 72,7 miljoner euro.
År 2026 är balanseringsmålet 148,6 miljoner euro.
På det sättet kommer välfärdsområdet upp till ett balanseringsprogram på sammanlagt 270,4 miljoner euro, en summa som har nämnts också tidigare.
Satsa på egen personal
En viktig åtgärd för att få bukt med sina siffror är att Varha ska minska på inhyrd personal och satsa på den egna personalens välmående.
– Vi har omställningsförhandlingar på gång för vissa inom den mer administrativa personalen. Det beror på att välfärdsområdet bildades av 34 organisationer som slogs ihop. Då kan det uppstå överlappningar, som måste ses över, säger Tarmo Martikainen.
Från tyngre service former till lättare
Han har också tidigare talat för att välfärdsområdet ska gå från tyngre service till lättare former av service. Gemenskapsboende för äldre ska ersätta mer personalkrävande vård och närståendevårdare ska få mer stöd.
Inom missbrukarvården och vården av psykisk ohälsa ska digitala kliniktjänster utvecklas allt mer.
Hemsjukhusvård ska bli allt viktigare, för att Varha på sikt ska kunna minska antalet bäddplatser inom sjukhusvården.
År 2025 är strävan att det ska finnas en gemensam digital plattform för hela välfärdsområdet som ska fungera som grund för Varhas kommande digitala tjänster.
Nästa år måste Varha enligt budgetförslaget lyfta långfristiga lån på 104 miljoner euro.
Nästa vecka behandlas välfärdsområdets budget och ekonomiplan för åren 2025–26 av välfärdsfullmäktige.
Så här fördelas anpassningskraven
Sammanlagt krävs ett balanseringsprogram på 49 miljoner euro för 2024.
Av dem ska social- och hälsovårdstjänster stå för 14,4 miljoner euro,
ÅUCS för 9,3 miljoner euro,
Äldreomsorgen för 12,4 miljoner euro,
räddningsverket för 1,1 miljoner euro,
administrationen för 3 miljoner euro och
koncerntjänster för 8,6 miljoner euro av balanseringsprogrammet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.