Den här klassikern fyller i år 90 år – och får ny färg

Har du också en röd termos av märket Airam hemma? Och förknippar du den med utflykter i skidspåret eller svampskogen? Kanske har du minnen av termosen från barndomen eller kanske är du rentav ägare till en röd termos från 1970-talet?
Då är du inte ensam. Airams röda termosflaska har funnits med sedan 1930-talet och funnits med vid fronten, skolutflykter, skogsarbete och skidutflykter.
I år fyller den kännspaka termosflaskan 90 år och enligt företaget Airam Electic är termosen så känd att nästan alla finländare känner igen den och har något slag av relation till termosen.

Ett hjärta av glas
Airam började tillverka den röda termosflaskan i Rödbergen i Helsingfors 1934. Airam, som i huvudsak tillverkar lampor, hade en egen glasfabrik och kom på att man kunde utnyttja samma vakuumteknik som användes för lamporna till att tillverka termosflaskans glasinnanmäte.
Termosflaskan har fortfarande ett innanmäte av glas och det är bland annat tack vare glasinnanmätet som termosens temperaturbevarande egenskaper är goda.

Jubilaren får ny dräkt
Klassikern har under årens lopp tillverkats i olika storlekar och olika färger.
Under krigsåren 1939-1944 tillverkades termosflaskan i svart med ett rött kors på. Under 80-talet pryddes flaskan av ett lejonhuvud. Nu består bilden på flaskan av fyra a:n.
I år då termosen fyller 90 år ges flaskan ut i grönt och i höst får flaskan i samband med Rosa Bandet- kampanjen ett ljusrött skal.
”Inger trygghet”
I den enkät som företaget låtit utföra har människor berättat om sina minnen av termosen och en person minns att morfar alltid hade med sig en röd termos till skogen eller åkern och att det i termosen fanns varm svartvinbärssaft som mormor kokat.
— Airams röda klassiker förenar finländare i alla åldrar. Under osäkra tider påminner termosen om trevliga händelser och inger trygghet, säger Airams affärsverksamhetschef Elina Tolonen i ett pressmeddelande om den jubilerande termosen.
Airam Electric Oy Ab är grundat 1921.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.