Förflytta dig till innehållet

Den gemensamma tidsbokningen till hälsostationer och ÅUCS förnyas

Jan-Ole Edberg
ett sjukhus i åbo
Det ska bli lättare att boka tid till bland annat ÅUCS. Foto: Jan-Ole Edberg

Den nya tidsbokningen för ÅUCS med närkommuner ökar klienternas valfrihet och underlättar tidsbokningen till specialsjukvårdstjänster. Tjänsten uppfyller tillgänglighetskraven. Följande steg blir att ta tjänsten i bruk på tre olika språk, skriver Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Med hjälp av tjänsten kan man boka, flytta, avboka och bläddra i sina bokningar till primär- och specialsjukvården.

I Pöytis kan patienterna använda nättjänsten för att få remiss till neurologiska och kardiologiska tjänster vid ÅUCS. Samkommunen för grundtrygghet Akseli (Masku, Nousis och Virmo) samt vissa delar av den specialiserade sjukvården inom ÅUCS har tagit nätbokningssystemet i användning.

Den nya nättjänsten är den första i sitt slag i Finland som gör det möjligt att direkt koppla en specialsjukvårdsremiss till patientens tidsbokning. Tidigare har patienten själv varit tvungen att boka sin tid till en läkarordinerad undersökning.

– Sedan ÅUCS mottagit läkarremissen från hälsocentralen, t.ex. för en röntgenundersökning, kan patienten nu själv boka sin tid på nätet. På detta sätt blir servicen snabbare och smidigare, säger Turkka Härmä, koordinerande applikationsspecialist för den radiologiska verksamheten.

Större valfrihet

De som bor inom området för Akseli samkommun kan nu själva logga in på såväl primärvårdens som specialsjukvårdens tjänster via samma nättjänst.

– Inom primärvården kan klienterna genom sina tidsbokningar bl.a. till munhälsovården och influensavaccination. Mot slutet av året ska nättjänsterna ytterligare öka till delar av rådgivningen, säger Susanna Lehtiranta, chef för servicelinjen för hälsotjänster vid Akseli.

Något som skiljer det nya systemet från det tidigare är att klienten kan nu själv inte endast omboka och avboka sina tider utan också boka helt nya tider till givna tjänster. Systemet tillåter också klienten att bläddra genom sina tidsbokningar. Hen ser alla verksamhetspunkter inom sjukvårdsdistriktet där den tjänst bokningen gäller finns tillgänglig.

– Valfriheten ökar. Patienten kan välja den lämpligaste verksamhetsenheten, vilket är behändigt t.ex. om hen jobbar eller semestrar på annan ort än hemorten, förklarar Härmä.

Eftertraktad service

Redan nu har det blivit klart att av- och ombokningarna minskat inom tidsbokningen. Om man bokar själv sin egen tid minns man den också bättre.

– Många av våra patienter har uttryckt sin tillfredsställelse över att nättjänsten tillåter anpassning av bokningarna till vars och ens eget tidsschema, säger sjukskötare Maarit Rintala vid ÅUCS Orto. Hon hoppas att nättjänsten blir allt mera tillgänglig när folk får veta mera om den.

Patienter vid Åucs med affektiva störningar har kunnat kolla sina tidsbokningar på det nya nätsystemet sedan början av oktober. Antti Apostol, chef för digiprojekten inom psykiatrin gläder sig över att servicenivån blivit bättre.

– I fjol gjorde vi en enkät om de psykiatriska vårdtjänsterna. Inte mindre än 88 procent av svaren ställde sig positivt till användningen av den nätbaserade tidbokningen, berättar Apostol entusiastiskt.

Entusiasmen har också varit hög i Pöytis och Akseli samkommun.

– I år har vi från primärvården exempelvis gjort 142 bokningar till specialsjukvården för tid till minnesskötare. Vi är glada att nättjänsten tagits så väl emot av så många, inte minst mot bakgrund av storleken av vårt befolkningsunderlag, säger Eija-Liisa Vikström, ledande skötare vid Samkommunen för Pöytis folkhälsoarbete.

– Kommuninvånarnas respons har varit positiv och man förväntar att servicen blir mer omfattande. Under år 2021 är vårt mål att utvidga nättjänsten att gälla tidsbokningen också till fysioterapeutiska tjänster och rådgivningstjänster, beskriver Lehtiranta med iver.

Tillgång och användarvänlighet går hand i hand

Nättjänsten utvecklas. Meningen är att så många klienter som möjligt kunde boka sig själv en lämplig tid till den undersökning inom specialsjukvården som hen fått remiss till. Tjänsten uppfyller redan nu tillgänglighetskraven. Följande steg blir att ta tjänsten i bruk på tre olika språk.

– Vår målsättning är att göra tjänsten tillgänglig både på svenska och engelska ännu under denna höst, berättar Härmä hoppfullt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter