Förflytta dig till innehållet

Den franska Höstsalongen i modern aboensisk tappning

Fredrika Lindgren
Konstutställning.
Den klassiska kutymen är att konstverk i konsthallar är upphängda tätt intill varandra.

Åbo konsthall inbjuder er till att ta del av Konstnärsgillet i Åbos Vintersalong 2020 i det Lilla galleriet under årets mörka säsong.

Av Konstnärsgillet i Åbos för närvarande 233 medlemmar och 7 hedersmedlemmar tackade ett sextiotal medlemmar ja till att delta i vintersalongens utställning.

Konstnärsgillet i Åbo brukar vanligtvis ordna en årsutställning i slutet av året, men det pågående coronavirusläget begränsade resurserna och utrymmesmöjligheter för utställningen. Istället bestämde man sig för att ändra på konceptet och ordna en vintersalong.

Konceptet grundar sig på Höstsalongen i Paris (Salon d’Automne), en årlig konstutställning i Paris som fick sin början år 1903. Höstsalongen har haft en stor betydelse med att introducera nymodigheter inom det bildkonstnärliga fältet.

Nämnas bör Höstsalongen 1905 där konstinriktningen fauvism föddes och under Höstsalongen 1910 introducerades kubismen.

Traditionen med konstsalonger är dock betydligt äldre än så. I Frankrike kan de dateras till senare delen av 1600-talet, där Parissalongen (Salon de Paris) var av den största betydelse.

Mot slutet av 1800-talet tappade dessvärre Parissalongen sin status, eftersom den ansågs vara för konservativ och akademiskt inriktad. Detta ledde till att en del olika konstnärsgrupper började arrangera egna konstsalonger, dit bland annat Höstsalongen räknas.

Den klassiska bilden av franska Höstsalongen med skulpturer och inramade konstverk i kopiösa mängder som hänger tätt bredvid varandra och upptar hela väggar, är delvis bevarad i Vintersalongen 2020.

Med en modern approach är konstverken, som inte är mycket större än ett A4-dokument, tätt upphängda med metallklämmor bredvid varandra i tre rader. Några digitala verk visas dessutom genom pekplatta.

Det är ett strukturellt upplägg och skulle personligen ha velat se lite mer lekfullhet i upphängningen och storlekarna på verken.

Vintersalongen 2020 består däremot av en bred mångfald av konsttekniker och material samt tema i verken. Allt från traditionellt måleri och grafik till fotografi, performance och installationer.

Jag dras till dokumentationsfotografierna av performancerna. Speciellt Mari Kämäräinens (f. 1987) performativa rums- och ljudverk ”Yksityisranta” i sand. Jag kan se det framför mig hur hon rör sig i sanden för att skapa mönstren som blev kvar efter performancen.

De flesta verken är gjorda på papper av olika slag men lite variation ser man till exempel i två av Elina Ruohonens (f. 1970) målningar ”Tuulta päin” och ”Kaikkein Arvokkain”, som består av oljefärg på plexiglas. Tjocka penseldrag som avbildar abstrakta och kaotiska scenarion.

Det finns även en interaktiv aspekt av Vintersalongen 2020 där du, som besökare, har en möjlighet att påverka vem som blir Årets Konstnär inom Konstnärsgillet i Åbo.

I samband med utställningsbesöket kan du rösta på den konstnär vars verk tilltalar dig mest. Resultatet offentliggörs senare efter avslutad utställning.
Vintersalongen som helhet ger en överblick av den varierande konstscenen som finns i Åbo, med en antydan till hommage till den franska Höstsalongen.

Åbo konsthall, Lilla galleriet

Konstnärsgillet i Åbo – Vintersalong 2020
13.11–20.12.2020

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter