Förflytta dig till innehållet

Den första Marthadagen ordnas på Kimitoön – dags att krossa myten om att marthor bara stickar och dricker kaffe

Emilia Örnmark
Tre kvinnor på rad
De är med om att arrangera Marthadagen den 11 november. Från vänster: Eivor Mattsson, Sabina Ekholm och Fredrika Henriksson.

En hel del marthor, marthaföreningar och -kretsar finns på hela Kimitoöns område, men så mycket samarbete dem emellan finns inte. Nu ska det bli ändring på det här.

För första gången någonsin arrangeras Marthadagen på Kimitoön, där så gott som alla föreningar och kretsar kommer att delta. Den går av stapeln den 11 november i Kulturhus Björkboda mitt på ön, med start klockan 11.

Inte bara marthor är välkomna – den här dagen riktar sig till alla intresserade.

– Det här är någon vi länge har pratat om, säger Fredrika Henriksson från Kimito Marthaförening.

Hon får medhåll av Sabina Ekholm och Eivor Mattsson från samma förening.

Det är en av de åtta föreningarna på ön (varav en är finskspråkig), av vilka en del har underordnade kretsar. Bara under Kimito Marthaförening finns sju kretsar, som till exempel Vivorna, Byastintorna och Torsdagsklubben.

Föreläsningar och klädbytardag

Under Marthadagen blir det förutom föreläsningar av Marthaförbundet och avfallsservicebolaget också en klädbytardag. Den går kort och gott ut på att vem som helst kan ta med sig plagg hemifrån och byta ut dem mot andra plagg på plats.

Nästan alla lokala marthaföreningar och -kretsar kommer att finnas på plats med ett infobord för att visa upp sig och sin verksamhet. Kimitoöns gymnasium deltar med ett popup-kafé.

– Grundtanken är att vi ska lära känna varandra och få inspiration, säger Kimitoföreningens ordförande Sabina Ekholm.

Fler unga marthor önskas

Ett mål är att rekrytera nya marthor. Enligt Henriksson är antalet marthor på Kimitoön sjunkande i takt med den stigande medelåldern. Hennes uppskattning är att antalet just nu är 200–250.

– Problemet är att få med unga, säger hon.

Annat än kaffe och stickning

Genom Marthadagen tar man också tillfället i akt att försöka bli av med den ingrodda stämpeln om att marthor inte gör annat än stickar och dricker kaffe.

Exempel ges från en Kimitokrets som har haft bland annat följande teman: byte av däck, ljusstöpning, mat från andra kulturer, vandringar, brandfiltsanvändning och sminkning.

En marthakrets kan dessutom ha en viktig roll för nyinflyttade att komma in i samhället.

– Att ha roligt tillsammans är det viktiga, säger Mattsson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter