Förflytta dig till innehållet

Demonstrationerna gjorde Hongkong-utbytet kort för Pargasbon Jonna Rask

Jonna Rask från Pargas tillbringade tre månader i Hongkong, men en planerad fjärde månad fick utebli efter att demonstrationerna i staden tilltagit. Foto: Privat


Jonna Rask från Pargas hade över en månad kvar av sina utbytesstudier vid University of Hongkong, när universitet meddelade att föreläsningarna var inställda för resten av terminen.
Oroligheterna i staden hade spridit sig till universitetsområdet och då tog ledningen beslutet att avbryta undervisningen.
På fredag morgon landade Rask i Finland, efter en tre månaders visit till den autonoma regionen Hongkong. Staden och regionen, som tillhör Kina, är en internationell smältdegel – spår efter drygt 130 år av brittiskt styre.
– Jag kom till Hongkong i slutet av augusti och då var protesterna inte så intensiva, men de blev mer och mer intensiva under hösten, säger Rask som till vardags studerar juridik på Åbo universitet.

Bäst information från sociala medier

Hon har precis kommit hem till Pargas när ÅU når henne och Rask berättar att det i princip har gått att leva som vanligt i Hongkong, så länge man har hållit sig uppdaterad om vart man inte ska gå.
– Från universitetet kom ett meddelande om dagen, men den riktiga informationen fick jag från Whatsapp-grupper och Instagramkonton som följde med situationen i realtid.
Demonstrationerna märkte hon mest av genom en kollektivtrafik som inte fungerade som den skulle.
– Metron har stått stilla flera gånger, vilket ofta berodde på att demonstranterna hade vandaliserat någon metrostation.
Hongkong har drygt sju miljoner invånare och ett tunnelbanenätverk som inte fungerar sätter käppar i hjulet på infrastrukturen.
– Mot slutet började de störa trafiken också på annat sätt, bland annat genom att riva upp gatubeläggningen. På slutet gick det inte att ha sandaler eftersom det kom så mycket sand i dem efter att demonstranterna hade lagt beslag på gatustenarna, säger Rask.

Jonna Rask med utsikt över sjumiljonersstaden Hongkong. Foto: Privat

Lätt att hålla sig undan

Men aldrig kände hon sig otrygg, trots att oroligheterna tilltog under hösten.
– Det var lätt att hålla sig undan och det meddelades alltid på förhand när och var demonstrationerna skulle ske.
Någon större inblick i Hongkongbornas vardag han hon inte få under de tre månader hon tillbringade i staden. Utbytesstuderandena hade väldigt lite kontakt med de lokala dito.
– Egentligen var det bara via något grupparbete i skolan som jag träffade på Hongkongbor, säger Rask.
Att hon sökte sig till Hongkong till att börja med var helt enkelt av intresse, och Rask säger att hon inte tänkte särskilt mycket på upploppen när hon åkte.
– Jag bestämde mig för Hongkong redan förra vintern, och upploppen började först i somras. När jag åkte fanns det ingen varning från utrikesministeriet om Hongkong, så jag tänkte inte mer på det.
Sedan november har däremot utrikesministeriet rekommenderat att man är försiktig när man besöker regionen, även om allmänna säkerhetsläget ännu inte klassas som farligt.

”Lugnar säkert ner sig”

Rask gillade staden hon hann bo i under tre månader.
– Det är en trevlig stad, som är en bra mix av västerländskt och kinesiskt.
Hon säger att det är svårt att uttala sig om åt vilket håll situationen kommer att gå nu.
– De flesta trodde ju att det skulle lugna ner sig redan tidigare, men det har bara blivit värre. Men det lugnar sig säkert i och med att polisen arresterar fler och fler. Det hela har nått en ny kulmen nu och med att polisen har omringat och spärrat in demonstranterna på polytekniska universitetet, så vi får se vad som händer, säger Rask

      Demonstrationerna i Hongkong

  • Demonstrationerna inleddes den 15 mars i våras och intensifierades under sommaren.
  • De första demonstrationerna gjordes för att stoppa ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av brottslingar till Kina, en stat som har ett rättssystem som internationellt inte räknas som oberoende.
  • Den 15 juni meddelade Hongkongs chefsminister Carrie Lam att lagförslaget var uppskjutet på obestämd tid och när protesterna fortsatte meddelades den 9 juli att förslaget var ”dött”.
  • Demonstrationerna fortsatte då demonstranterna krävde att lagförslaget skulle återkallas formellt.
  • Polisen har under demonstrationerna använt starka maktmedel mot demonstranterna, bland annat militär tårgas och gummikulor.
  • Den 15 september meddelade Carrie Lam att lagförslaget också formellt hade återkallats.
  • Demonstranterna fortsatte och framförde också följande krav: Protesterna ska inte benämnas av myndigheterna som ”upplopp”, alla demonstranter som gripits under protesterna ska släppas fria, Hongkong ska skapa en oberoende kommitté som ska utreda polisens användande av våld under protesterna och ett upplösande av det nuvarande parlamentet och införande av allmän rösträtt.
    Källa: Wikipedia

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter