Förflytta dig till innehållet

Deltidsboende en resurs då fiber byggs ut på Kimitoön — Kimito Telefon var en av besöksmålen för Sandra Bergqvists rundtur

Två personer, porträttbild

Riksdagsledamot Sandra Bergqvist och Kimito Telefons vd Christian Lindroos. Foto: Emilia Örnmark


Det var ett rejält informationspaket om fiber och fibertillgång på Kimitoön som Christian Lindroos, vd för Kimito Telefon, presenterade för riksdagsledamot Sandra Bergqvist i tisdags. Ämnet var speciellt angeläget för Bergqvist, eftersom hon sitter med i riksdagens kommunikationsutskott och dessutom är ordförande för statsrådets skärgårdsdelegation.
För Kimito Telefon, och för hela Finnet-gruppens övriga 21 medlemsbolag, är fiberanslutningarna högaktuella. Gruppens investeringar i fiber uppgår till 45 miljoner euro och av det är 1,4 miljoner Kimito Telefons del.
Bolaget levererar fiber på hela Kimitoön och har nu byggt ut fiber på fasta Kimitoön och på de största öarna. Man räknar med att jobba med utbyggnaden ännu de närmaste tre till fyra åren.

Då det är möjligt grävs fiberkabel och elkablar ner samtidigt. ÅU-foto


Kopparnätet monteras ned, och i samarbete med elbolaget Caruna bygger Kimito Telefon ut fiber samtidigt som elkablarna sätts ned i marken.
— I Finland är det pop med mobila nätverk. Framtidens melodi är att man har fast nät hemma och använder det mobila då man är någon annanstans, säger Lindroos.
Han poängterar att även om de mobila näten är tillförlitliga i dag, gäller det att tänka på framtiden, då det är sannolikt att kraven på förbindelsen ökar i och med större mängder data.
Jämfört med till exempel Sverige och Spanien är fibertillgången i Finland inte speciellt täckande. Av egnahemshusen i Finland saknar kring 80 procent fiber.

Fritidsbor vill ha fiber

På Kimitoön finns många fritidsbostäder, för tillfället närmare 5 000, och Lindroos har kunnat konstatera att många fritidsboende på området är intresserade av en bra uppkoppling.
— På många öar i Kimitoön är det fritidsbornas förtjänst att det finns fiber. Det är ofta de som utgör dragkraften vid uddarna längre bort, säger Lindroos och förklarar att de hushåll som ligger längs med rutten då lätt kan haka på.
Bolagets utbyggande av fiber går nämligen enligt efterfrågan. Det måste finnas ett visst antal intresserade i ett område för att man ska satsa på att bygga ut fibern där.
— Fibern påverkar också inflyttningen. Många uppskattar om fibern finns färdigt, konstaterar Lindroos.
Bergqvist ser positivt på samarbetet mellan fast bosatta och fritidsbor. Gällande all utveckling av skärgårdskommuner tycker hon det är viktigt att de är delaktiga.

Dyrt att bygga fiber i skärgården

Att bygga ut fiber i skärgården, eller andra svåråtkomliga ställen, är förstås dyrt. Så långt det bara är möjligt utnyttjar bolaget befintliga kablar, i samarbete med andra aktörer.
Lindroos gör en uppskattning om att en sjökabel kostar 25 000 euro per kilometer, medan medelkostnaden för en kabel på land ligger kring 10 000 euro per kilometer. Skillnaderna är förstås betydande beroende på om man gräver ner kabeln i åkerjord, skär in den i ett berg eller eventuellt drar den i luften (då är priset kring 3 500 euro per kilometer).
Lindroos tillägger att man dock inte kan bygga ut fibern till alla utkanter av Kimitoön, men den sista delen av förbindelsen kan vara trådlös. Målet är att förse hela Kimitoön med fiber.

Bara fantasin sätter gränser

Bergqvist ser potentialen i vad en god uppkoppling kan föra med sig i glesbygden, då diskussionen går in på att till exempel läkarkonsultation kunde erbjudas på distans, genom videosamtal.
— Det kan ju användas också i preventivt syfte, som fysioterapeutisk gympa, säger Bergqvist och drar en parallell till det aktuella ämnet om hur äldre ska kunna bo kvar hemma längre.
— Det kan ju också handla om kultur för äldre. Eller varför inte också för småbarnsföräldrar som har svårt att komma bort hemifrån. Bara fantasin sätter gränser, konstaterar Bergqvist.

Uppvaktar minister Marin

Bergqvist kommer denna vecka att uppvakta kommunikationsminister Sanna Marin gällande internetförbindelserna i skärgården.
Från Finnet-gruppen fick hon med sig hälsningen att staten bör fortsätta föra sina tjänster till nätet och stöda befolkningen att skaffa bra förbindelser. Dessutom anser man från Finnet att stöd om möjligt borde riktas till de lokala operatörerna.

Ungdomar sitter uppradade i en korridor. Fotade bakifrån. Längst fram står en dam och pratar.

Riksdagsledamot Sandra Bergqvist besökte tidigare under tisdagen Kimitoöns gymnasium, för att berätta hur jobbet i riksdagen går till. Hon tyckte att de studerande var goda och aktiva lyssnare. Foto: Emilia Örnmark

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter