Della 11 år har en livsfarlig skolväg – bilister och busschaufförer struntar i trafikreglerna vid Cygnaeus skola

Morgontrafiken är som livligast strax efter klockan 8 då jag träffar 11-åriga Della Lehtimäki och hennes mamma Janna i hörnet av Auragatan och Mariegatan i Åbo. Det är fortfarande mörkt och duggregnet som faller på den svarta asfalten gör novembermorgonen ännu dystrare.
Della är femteklassare i Cygnaeus skola och går dagligen över övergångsställena i den livligt trafikerade korsningen där både bilförare och busschaufförer struntar i trafikreglerna.
– Bussarna kör mot rött ljus och jag kommer inte över vägen trots att fotgängarljuset är grönt. Mamma har tjatat på mig att jag ska vara försiktigt, så jag kollar alltid noga att det inte kommer några bilar och går över gatan först när jag ser att också andra gör det, säger Della.

Under den knappa timme som jag följer med trafiken ser jag att Della inte överdriver. I synnerhet övergångsstället över Mariegatan är farligt.
Fotgängarljuset har redan blivit grönt, men det hindrar inte flera bussar och bilar att svänga till höger från Auragatan trots att de har rött ljus.

En del busschaufförer trycker dessutom lite hårdare på gaspedalen i den lilla uppförsbacken för att försöka hinna svänga innan trafikljusen skiftar färg.

Bilisterna som kör ned för Auragatan för att svänga till vänster syndar lika mycket. Medan vi står och pratar ser vi en skåpbil och en personbil gasa genom korsningen då fotgängarljuset är grönt för de skolbarn som står på trottoaren och väntar på att tryggt ta sig över vägen.

Dellas mamma Janna Lehtimäki har med oro följt med det vårdslösa trafikbeteendet vid skolan. Hon skulle gärna se att polisen skulle vara på plats och övervaka trafiken, och att stadens trafikplanerare skulle ta sig en funderare på hur säkerheten kunde bli bättre.
– Della går i femman och kan ha lite koll på trafiken, men här rör sig många andra barn som kanske går i sina egna tankar eller tittar på telefonen. Men oberoende om man är barn eller vuxen är det här ett farligt ställe. Det händer dagligen att bilar och bussar kör mot rött ljus.
– Jag har lärt Della att det inte är tryggt att gå över gatan trots att det är grönt ljus, vilket känns lite tokigt. Jag är nog alltid lite nervös eftersom jag vet hur det går till här.

Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff är lika bekymrad.
– Trafikkulturen är jättedålig, i synnerhet i morgontrafiken då folk har bråttom. Här är mycket trafik, bussar och bilar kör för fort och mot rött ljus, det är mörkt och barnen syns dåligt. Vad som helst kan hända.
Klockan har blivit 9 och trafiken har minskat. Lite senare kommer kyrkoherde Mia Bäck på jobb till Aureliahuset på Auragatan. Härifrån har hon bra utsikt över korsningen.
– Det känns väldigt stressande. Bilarna kör fort för att hinna till det gröna ljuset och hinner de inte, kör de mot rött. Här rör sig mycket barn och jag är rädd och orolig att någon blir överkörd.

Nicke Wulff och hans rektorskollega från Puolalan lukio var i kontakt med Åbo stad redan i januari i fjol. Då föreslog man att busstrafiken skulle styras till Eriksgatan och Slottsgatan och vidare via Humlegårdsgatan till Bangårdsgatan eller Västerlånggatan.
Men förslaget klingade för döva öron.
– Svaret bestod mest av piller-paller i stil med att sådana förändringar bara skulle innebära extra kostnader.
Han har också lämnat in en fullmäktigemotion där han föreslår att hastighetsbegränsningen i området sänks från nuvarande 40 kilometer i timmen till 30 kilometer i timmen. I själva verket tycker han att det skulle räcka med 20 kilometer i timmen.
– Jag tycker att i synnerhet yrkeschaufförerna borde ha en högre trafikmoral.

Åbo stads planeringschef Lauri Jorasmaa känner inte till detaljerna vad gäller trafiken i korsningen av Mariegatan och Auragatan. På ett allmänt plan säger han att Föli tar del av all respons om busstrafiken som man får och att man regelbundet diskuterar säkerhetsfrågor med de bussbolag som sköter trafiken.
I sista hand är det ändå polisen som har övervakningsansvaret och befogenheter att bötfälla dem som bryter mot trafikreglerna, säger Jorasmaa.
Staden har ändå vissa möjligheter att göra trafiken säkrare i de trafikljusstyrda korsningarna. Alla bussar är utrustade med GPS som i realtid skickar information om bussens position till stadens trafikcentral.
Därifrån kan man sedan vid behov förlänga tiden för hur länge det gröna ljuset lyser i en viss korsning.
– Jag kan tänka mig att man kunde göra det i den aktuella korsningen. På det sättet skulle flera bussar hinna köra mot grönt ljus och inte vara tvungna att stanna mitt i uppförsbacken på Auragatan. Men en sådan lösning måste diskuteras med våra trafikplanerare eftersom det skulle påverka trafiken i hela korsningen.
Tills dess att Åbo stad gör något att för att förbättra trafiksäkerheten vid Cygnaeus skolan kan rektor Nicke Wulff endast hoppas på det bästa.
– Man får ta i trä och hoppas att staden gör någonting innan det händer en olycka.
En enkel lösning?
Trafikljuset i korsningen är programmerat så att först har Mariegatan grönt, sedan Auragatan och efter det alla övergångsställen.
Om ordningen skulle ändras till Auragatan-Mariegatan-övergångsställen skulle bussarna från torget i alla fall inte köra mot ”gammalt grönt”.
Kunde kanske föreslås till de ansvariga. Denhär lösningen kostar inget.