Delikatessen i Åbo drivs nu i TOK:s regi


Jari Tavela, försäljningschef vid Stockmann Delikatessen i Åbo. Foto: J-O Edberg
När Konkurrens- och konsumentverket gav klartecken för att S-gruppen kan ta över Stockmanns delikatessaffärer var många konsumenter skeptiska.
Man befarade att ägarbytet leder till att kvaliteten och servicen i delikatessaffärerna försämras.
Men Jari Tavela, försäljningschef vid Stockman Delikatessen i Åbo, säger att kunderna har oroat sig helt i onödan.
– Det är förståeligt att folk reagerar inför nya saker. Men i det här fallet har inget förändrats. Delikatessen fortsätter enligt samma koncept som förut, också namnet bibehålls, säger Tavela.
– Den enda förändringen av betydelse som kunderna märker är att returneringen av flaskor och burkar har flyttats till källarvåningen intill Stockmanns bilparkering. Det beror på att Alko som ligger granne med oss tänker utvidga.
Tavela har 13 år bakom sig som försäljningschef vid Delikatessen. Fram till årsskiftet var Stockmann hans arbetsgivare men nu är han anställd hos Turun osuuskauppa eller TOK som driver Delikatessen sedan två veckor tillbaka.
I samband med ägarskiftet övergick Delikatessens 70 anställda som gamla arbetstagare till TOK.
Ägarbytet har gått förvånansvärt bra, säger Tavela.
– Vi är nöjda. Bytet av datasystem för varubeställningarna, uppdateringen av produkterna och prissättningen har gått bra. Enda problemet var att få koderna i livsmedelsvågarna anpassade till kassasystemet.

Ostdisken. Stockmann Delikatessen är känd för sitt stora utbud av ostar.
Men en sak som ännu inte fungerar som det är tänkt är prisskyltningen.
– Tillsvidare är skyltningen bara på finska. Det beror på att TOK saknar ett system för tvåspråkig skyltning. Men vi jobbar på saken, målet är att prisskyltningen ska fungera på båda språken, säger Tavela.
Personalen betjänar också på båda språken.
– Nästan 60 procent av våra anställda kan betjäna på svenska, säger Tavela, som själv kan kommunicera på svenska.
Språket har han lärt sig i Rosala där han har sommarstuga.
Själv säger Tavela att han inte talar så bra svenska, men att han klarar sig.
– Jag har lärt mig så pass mycket att jag kan betjäna kunderna på svenska, och det är bra, säger han.
Tavela ser bara positivt på ägarbytet. Det mest positiva enligt honom är övergången till S-gruppens datasystem för varubeställningarna.
–S-gruppens system är effektivare och smidigare än det vi använde tidigare som var mycket resurskrävande. Det gör att vi nu kan fokusera mindre på datasystemet och mera på kundservicen, säger Tavela.
Liisa Nurmi som ansvarar för inköp av grönsaker instämmer.
– Tidigare gick halva dagen åt till att sitta vid datorn. Nu får vi mera tid över för att betjäna kunderna, det är positivt. Dessutom är det också bra för oss, det är ju kunderna som ger oss vårt levebröd inte datorerna, säger hon.

Liisa Nurmi vid grönsaksdisken. Foto: J-O Edberg
Enligt Tavela har ägarbytet fått ett positivt mottagande också hos kunderna.
– Kunderna var skeptiska i början och vi fick informera dem en hel del om att inget har förändrats. Efter att de noterat detta har vi fått bara positiva kommentarer.
Några förändringar har ändå gjorts. Priserna på ett 100-tal produkter har sänkts.
Det är främst priserna på baslivsmedel som sjunkit, bland annat på kaffe och en del smör- och brödprodukter.
– Priserna är viktiga, men vi strävar inte efter att vara billigast. Viktigast för oss är kvalitet och god kundservice. Det tänker vi hålla fast vid.
Vår ostdisk och diskarna för kött och fisk ska också i fortsättningen vara bland de bästa i stan, säger Tavela.
Ägarbytet har påverkat kundtillströmningen. Delikatessen har enligt Tavela fått fler kunder eftersom både Stockmanns och S-gruppens kundkort gäller i affären.
– Antalet kunder har klart ökat efter årsskiftet. Det märks också i försäljningen, den går bättre nu än vid motsvarande tidpunkt i fjol, säger Tavela.
Affärsområdesdirektör Mikko Rauhanen vid TOK är nöjd över att Delikatessen nu hör till Turun osuuskauppa.
Han tror inte att det uppstår konkurrens mellan Delikatessen och Wiklund Herkku som är TOK:s andra stora livsmedelsaffär i Åbo centrum.
-Kundgrupperna är så olika. En stor del av dem som handlar i Wiklund Herkku är unga personer medan Delikatessen lockar främst äldre kunder. Dessutom är sortimentet och prisnivån helt i egen klass i Delikatessen. Avsikten är också att Delikatessen ska vara vårt flaggskepp, säger Rauhanen.
S-gruppens övertagande av Stockmanns Delikatessaffärer innebär för TOK:s del en betydande försäljningsökning.
Rauhanen räknar med att TOK:s marknadsandel inom livsmedelsförsäljningen i Åboregionen ökar med 1,5 procent.
TOK har för tillfället en marknadsandel på knappt 29 procent.
-Vi ligger efter K-kedjan som är störst. K-gruppen ökade sin marknadsandel kraftigt i Åboregionen när kedjan köpte upp alla Valintatalo-affärer, säger Rauhanen.
Vad tycker du om Delikatessens ägarbyte?
Marcus Gumpler, Åbo
– Hittills verkar det se bra ut. Jag har inte märkt någon skillnad. Jag hoppas att S-gruppen för Delikatessens traditioner vidare och håller lika hög kvalitet på produkterna också i fortsättningen.
Irene Laatikainen-Andersson, Åbo
– Jag har handlat här i över 20 år och var mycket skeptisk i början. Nu när jag märker att allt som förut är jag nöjd.
Timo Viitamaa, Åbo
– I praktiken har det inte ändrats så mycket här. Utbudet i affären har varit bra och jag hoppas att det fortsätter på samma sätt.
Valpuri Kulovaara, Åbo
– Positivt. Det är ett fortsatt bra utbud av produkter.
Laura Lotta Andersson, Åbo
– Det ser bra ut. Det är positivt att inget har ändrats.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.