Delade meningar om Coronablinkern — ÅU frågade folk på stan om de redan laddat ner appen

Anita Lundén hade inte klarat ladda ner Coronablinkern utan hjälp av en vän. Foto: Alexandra Granberg
Under det första dygnet efter att den lanserades på måndag laddade en miljon finländare ner Coronablinkern till sin telefon.
Institutet för hälsa och välfärd hade hoppats nå en miljon under september, men finländarna var tydligen ivrigare än räknat.
Åbo Underrättelser frågade Åbobor vad de tycker om appen.
– Jag är lite orolig när fallen stiger igen. En del tycker vi går till överdrift, men jag tycker nog det är bra med en sådan här app, säger Anita Lundén.
Lundén säger att hon inte klarat av att ladda ner appen på egen hand och tog hjälp av en vän.
– Så den är nu där.
Laura Kaarniharju laddade ner appen genast på måndag och är inne på samma linje.
– Det är viktigt att förebygga risker. Om appen fungerar som den ska följer jag gärna dess instruktioner.
Har du pratat med vänner och bekanta om appen?
– Ja, flera i min bekantskapskrets har också laddat ner appen.
Kaarniharju, som hittills endast som hastigast bekantat sig med appen och dess bluetooth-funktion, säger att hon inte är orolig över datasäkerheten kring den.

Laura Kaarniharju vill gärna veta om någon hon rört sig vid testat positivt. Foto: Alexandra Granberg
Det är däremot Jose Rivero, som förhåller sig skeptiskt till Coronablinkern och liknande appar.
– Jag gillar inte riktigt tanken om att folk på något sätt kan kontrolleras. Jag vill gärna ha mer information om appen innan jag funderar på att ladda ner den.
Efter en kort stund tillägger han ändå:
– Fast samtidigt pratar vi såklart om andra personers hälsa, och vi har alla ett ansvar. Det är svårt.

Jose Rivero litar inte riktigt på att företag inte samlar in personlig data. Foto: Alexandra Granberg
Emma Tapio och Laura Alajuuri arbetar vid ett grönsaksstånd på torget när ÅU pratar med dem. Alajuuri har inte hört om appen och Tapio, som är mitt i en flytt, har inte haft tid att ladda ner den än.
– Men man borde väl göra det, åtminstone för att testa och se vad man tycker, säger Alajuuri.

Laura Alajuuri och Emma Tapio har inte funderat så mycket på Coronablinkern än. Foto: Alexandra Granberg
Busra Al-Khalidi landar mitt emellan Kaarniharju och Rivero – inte skeptisk men inte heller alldeles övertygad.
– Jag är aldrig sådan som genast laddar ner nya appar. Jag tänker avvakta lite och höra vad vänner och bekanta säger om den. Vet vi redan hur bra den fungerar?
Beroende på vad folk tycker tror Al-Khalidi hon kan tänka sig att ladda ner Coronablinkern efter en tid.

Busra Al-Khalidi vill avvakta lite innan hon laddar ner den nya appen. Foto: Alexandra Granberg
Hur funkar appen?
Coronablinkern går att ladda ner direkt till Iphone och Android-smarttelefoner till exempel genom Google Play eller App Store, utan kostnad.
Via en ”lätt” bluetooth-teknologi, så kallad bluetooth low energy (BLE) samlar appen information om andra telefoner som också har appen och rör sig i närheten. Teknologin innebär att telefonen inte drar extraström trots att bluetooth är på i bakgrunden.
Coronablinkern ska inte använda sig av GPS-funktionen och sparar alltså inte uppgifter om var du eller någon annan person rört sig. Inga andra personliga uppgifter sparas heller.
Mer om datasäkerheten kring appen kan du läsa här i ÅUs tidigare text.
Om du har testat positivt för covid-19 får du en kod från hälsovårdscentralen, som du knäpper in i appen. Appen skickar sedan ut en signal till andra app-användare som rört sig i närheten av dig i mer än 15 minuter.
Om å andra sidan någon du rört dig nära testat positivt och meddelat det i appen inom 14 dagar, får du en signal i telefonen. På det här sättet ska smittspårningen göras lättare.
Om du får en signal rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd att du kontaktar läkare för att diskutera åtgärder innan du bestämmer något på egen hand.
Det är totalt frivilligt att ladda ner och använda Coronablinkern. Efter att appen laddats ner kan den tas bort när som helst.
Vem kan ladda ner Coronablinkern?
Enligt Statistikcentralen äger nästan alla 16–64-åringar i landet en smarttelefon. Bland över 75-åringar äger bara en fjärdedel en smarttelefon.
Men enligt Institutet för hälsa och välfärd är Coronablinkern duglig redan om 10–20 % av finländare använder den – en procent som nåddes redan under det första dygnet. Allra bäst fungerar den om 50–60 % har den i användning.
Om smarttelefonen är för gammal då?
Några som velat ladda ner appen har stött på tekniska problem. Appen fungerar med Googles Android- och Apples iOS-system, men inte om systemet, eller telefonen, är för gammal.
För Iphone-användare kräver appen iOS 13.5-versionen eller senare, vilket finns på telefoner som är tillverkade i september 2015 och senare. För Android-användare duger telefonmodeller som har kommit ut tidigast 2016.
Dessutom kan det hända att en del Huawei-telefoner inte stöder appen på grund av handelspolitiska restriktioner mellan USA och Kina.
Alexandra Granberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.