Åbopappor: Framtidens arbetsplatser måste vara mera familjecentrerade


Barnvänlig arbetsplats. Juhani Siro och Vesa Mäkinen har trivts med att vara hemma med barnen, och tycker att det är något som flera pappor borde satsa på. Öppen diskussion på arbetsplatsen underlättade saken för dem.
En viktig faktor för att öka jämställdheten för föräldrar i arbetslivet, och för att få flera pappor att ta ut föräldraledighet, är hur föräldraledighet diskuteras på arbetsplatserna.
Det konstaterar bland annat Juhani Siro, key account manager på Åboföretaget Lyyti, av egen erfarenhet.
Hans första upplevelse av föräldraledighet var då han var hemma endast två veckor med sitt första barn.
Diskusson med en kollega ledde till att han tog ut sina rättmätiga sex veckor föräldraledighet med det andra barnet, innan barnet började gå på dagis.
Siro diskuterade möjligheten med en av företagets försäljningschefer. Chefen berättade att han skulle vara hemma med ett barn.
– Jag undrade hur det skulle fungera med hans arbete. Hur skulle försäljningen löpa utan honom? Han svarade att det kommer att lösa sig. Jag frågade då min fru, som satt tillsammans med oss just då, vad hon skulle säga om jag tog ut föräldraledighet. Hon blev förvånad och undrade om jag faktiskt ska göra det? Jag svarade: utan vidare.
Upplevde livet ur en mer familjecentrerad verklighet
Siro var smått nervös när han gick till företagets vd för att diskutera saken.
– Han svarade att barnen är små bara en gång i livet, men att man kan göra affärer när som helst.
– Många män upplever att de inte hinner eller kan ta ut föräldraledighet, fast de helt bra kunde göra det. Det borde informeras mera om möjligheterna. Föräldraledigheten var en jätteviktig och värdefull tid i livet. Jag såg tidigare på livet ur mitt arbetes synvinkel, nu fick jag uppleva det ur en mera familjecentrerad synvinkel. Ett barns närvarokänsla är något unikt, säger Siro.
Jobbar 80 procent för att hinna ta hand om barnen
Vesa Mäkinen, kundrådgivare och utbildare på Lyyti, tog ut all föräldraledighet som bara var möjligt då hans barn var yngre. I dag är de 8, 5 och 4.
Familjen har även i fortsättningen hög prioritet hos honom.
– Min fru reser ofta mycket i jobbet under april, maj och juni. Under den tiden arbetar jag ofta på 80 procent för att hinna med barnen.
I början arbetade han som vanligt, men upptäckte snart att det ledde till en allt för stressig minuttidtabell.
– Det kan upplevas som en liten förändring, men det underlättade verkligen mycket. Det var inget problem att komma överens om det med arbetsgivaren. Jag tror också att det hade varit fullt möjligt att arbeta ännu mindre.
Mäkinen påpekar att det oftast på finska arbetsplatser talas om att pappor kan vara föräldralediga då barnen är små, men att möjlighet till deltidsarbete då barnen är lite äldre sällan diskuteras.
– I Sverige är diskussionen mycket mera öppen kring de här sakerna. I Finland är det mera allt eller inget, medan man i Sverige enklare kan diskutera att vara 60–80 procent på arbete.
Orättvist även för arbetsgivarna
Siro konstaterar att kulturen är orättvis även för arbetsgivarna.
– Nu är oftast mammornas arbetsgivare tvungna att ta en större ekonomisk smäll än pappornas arbetsgivare.
Desto mer rättvist föräldraledigheterna delas upp i framtiden, desto mer jämnt belastas även arbetsgivarna, resonerar han.
Han anser att framtidens arbetsliv i Finland måste bli mera familjecentrerat.
– Det leder också till flera lyckliga arbetstagare, som arbetar bättre.
Undersökningar har också visat att mera jämställda par lever lyckligare.
Företaget har inget speciellt ”informationspaket” angående föräldraskap och eventuella föräldraledigheter, som ges till anställda.
Men det kunde vara en del av framtiden.
– Kanske kunde vi redan i rekryteringsskedet berätta om att vi är ett familjevänligt företag, funderar Siro.
– Om arbetsgivarna vill ha unga, dynamiska arbetstagare är det här kanske rätt väg att gå.
Leksaker på arbetsplatsen, och julfest för alla
På deras egen arbetsplats upplever de att diskussionen är öppen för alla.
Många som arbetar där är i åldern 35–45, som har bildat familj och har yngre barn. Vd:n har själv tre barn och tycker att det är viktigt att tillbringa tid med barnen då de är små.
– Det är mera regel än undantag att folk tar ut föräldraledighet där.
Om arbetstagarna måste ha med barnen till jobbet en stund finns det bland annat en korg med leksaker som barnen kan roa sig med under tiden.
– Och vi ordnade en egen ”ta med barnen till jobbet”-dag, minns Siro och Mäkinen.
– Det var inte samma dag som det officiellt ordnades, men vi hade i alla fall en egen sådan dag.
Cirka 20 barn deltog, på arbetsplatsen jobbar cirka 50 personer. Företaget har också en julfest dit även barnen bjuds, och alla får julklappar.
LÄS OCKSÅ: Finska företags föräldraledighetskultur ska utvecklas
Intervjuerna gjordes innan coronakrisen.
Jag anser att det behövs en tydlig arbetsfördelning mellan män och kvinnor.