Förflytta dig till innehållet

De vill slå hål på negativ bild i medier — "Sjukskötarens jobb är inte bara slit o släp och dålig lön"

Allt färre unga söker sig till en vårdutbildning.
Samtidigt skapas i offentligheten en bild av sjukskötarjobbet som ständigt slitsamt i usla arbetsförhållanden, med dålig lön.
Det här vill sjukskötarstuderande vid Novia i Åbo göra något åt. I sitt examensarbete har de satt manken till för att lyfta fram alla de goda sidorna med sjukskötaryrket.
För de finns.

Maria Nyström. Foto:privat


Maria Nyström hör till en studerandegrupp som intervjuade yrkesverksamma sjukskötare i Åbo för sin del av examensarbetet.
De blev överraskade över hur mycket positivt sjukskötarna hade att säga om sitt yrke. Många är jättetrötta på den negativa bilden av jobbet, som ofta lyfts fram i medierna.
— Yrkesstoltheten lyste fram, man värdesätter sitt yrke, säger Nyström.
Nyström har själv en närvårdarutbildning och har jobbat inom bland annat psykiatrin i Raseborg i 12 år. Hon ville utveckla sitt kunnande och valde att studera till sjukskötare.
— Det är en av de goda sidorna med vårdyrket. Man kan alltid utveckla sig och gå vidare, det finns alla möjligheter till variation och karriär, säger Nyström.
Nyström studerar inom den så kallade flerformsutbildningen, som förr kallades vuxenutbildning. Då krävs inte närvaro på campus mer än 2-3 dagar i månaden.

Emma Backman och Jessica Holm. Foto:privat


Man jobbar inte som sjukskötare för att bli rik. Det har studerandena Emma Backman och Jessica Holm klart för sig.
— Det viktigaste är att man trivs med sitt yrke, säger Holm.
I sitt examensarbete har Backman och Holm bland annat visionerat kring framtidens sjukskötare.
— Vi vill förmedla en bild som är både positiv men också realistisk. Till exempel skiftesarbete upplevs inte alls som tungt av alla, säger Backman.
Till en realistisk bild hör också att medge att arbetsförhållandena kan vara tunga.
Det vet Maria Nyström av sin erfarenhet som närvårdare.
— Personalbristen gör ju att man kan tvingas ta dubbla skift och stressa igenom sitt arbete. Det tär nog på en då man inte hinner göra saker ordentligt, säger Nyström.
Men många yrkesverksamma sjukskötare lyckas ändå fokusera på guldkornen i arbetet.
— Patientkontakterna och bra kolleger. Och får man positiv feedback av någon kan det lysa upp en hel dag, säger Nyström.
Under coronakrisen har sjukskötarna i många sammanhang lyfts fram som hjältar. Nyström säger att en mer positiv bild av sjukvården skulle höja självförtroendet bland vårdarna.
— Det ökar den inre driven, gör det lättare att gå vidare, säger Nyström.

Matilda Henriksson. Foto:privat


Den negativa bilden av sjukskötaryrket sipprar ner också till dem som ska välja sin framtida yrkesbana.
Matilda Henrikssons grupp för sitt examensarbete gjorde en enkätundersökning bland gymnasieelever, visade det sig att över hältfen fått en negativ bild av vårdyrket via medier.
Själv skulle Henriksson gärna lyfta fram att yrket innebär både arbetsglädje och ansvar.
— Man får utmana sig själv. Påverka viktiga saker, människors hälsa, säger Henriksson.

Florin Sabie. Foto:privat


Sociala medier är en metod där man kan slå hål på den negativa bilden. Det säger studerande Florin Sabie, som jobbat med sitt examensarbete i en grupp som skapat ett Instagramkonto med positiva berättelser om sjukskötarvardagen.
— Det är så många som är så duktiga där ute bland sjukskötarna!
Sabie kom till Finland år 2013 och utbildade sig till närvårdare. Nu studerar han till sjukskötare och blir klar med sina studier till julen.
Sabie har bland annat jobbat på ÅUCS, på bäddavdelningen i Pargas och inom hemsjukvården i Pargas.
— Det har varit tungt men givande! Man gör inte jobbet för lönens skull, det är mera som ett kall.
Sabie är 32 år och oroar sig för att många unga är så individualistiska.
— Man tänker inte på vad man kan göra för andra.
Han hoppas att Instagramkontot med de positiva berättelserna ska öppna ögonen hos många, och locka ungdomar till branschen.
Instagramkontot hittas på namnet sjukskotarberattelser.
 
Minna Syrjäläinen-Lindberg är utbildningsledare för sjukskötarutbildningen vid Novia. Hon har arbetat inom sjukskötarutbildningen i många år och ser en sjunkande trend bland antalet sökande.
— Det gav idén till detta projektarbete där studerande i sitt examensarbete ska lyfta fram det positiva i sjukskötaryrket.
Allmänheten uppskattar det jobb sjukskötarna gör, men trots det är det alltför få som söker sig till branschen.
— Risken med coronakrisen är att det dessutom stärker bilden av sjukskötaryrket som tungt och till och med farligt, säger Syrjäläinen-Lindberg.
Novia har i år 40 studieplatser för dagstudier inom sjuksköterskeutbildningen. Dessutom finns flerformsplatser, då man mest studerar nätbaserat med 2-3 dagar per månad på campus. Nästa antagning till flerformsstudier är år 2021.
— Det blir väldigt spännande att igen i höst se hur många av våra studieplatser som fylls, säger Syrjäläinen-Lindberg.
 
Här kan du se en video som några av de studerande gjort inom ramen för sitt examensarbete. Den presenterar sjuksköterskeyrket.

 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter