De vill öppna folks ögon för travets tjusning – ”Att se en häst i verkliga livet är en speciell känsla”

– Att se en häst i verkliga livet är en speciell känsla, och jag hoppas att publiken ska återvända till travbanan. Kanske pandemin rentav har gjort att folk börjat värdera lokala upplevelser mera.
Det säger Eeva Karvonen som sedan maj 2020 är vd för föreningen Turun Hippos travbana i Skogsbacka i Åbo. Hon efterträdde Roger Johansson som gick i pension.
Karvonen började alltså på jobbet då pandemin pågått några månader. Travtävlingarna hade bara en kort paus på grund av coronan, men under de senaste två åren har man tvingats köra helt utan publik eller med begränsad publik.
Sedan mitten av februari i år får traven ha normala publikmängder igen.
– Vi beaktar förstås hygien och avstånd i publiken. Men trav är en utomhussport, och vi har stora utrymmen både inne och ute. På de tre tävlingar vi har ordnat i år har vi haft okej med publik, men jag förväntar mig mer av sommaren, säger Karvonen.

Stalltjej
Karvonen är en ”traditionell stalltjej från Satakunta” född 1984 som ridit och pysslat med hästar och följt med trav. Hon utbildade sig till agrolog. För cirka tio år sedan fick hon ett vikariat Egentliga Finlands hästavelsförbund, här vid Skogsbacka travbana, och sedan dess har hästar varit Karvonens jobb.
Hon har jobbat för travsportens och hästuppfödningens centralorganisation Finlands Hippos, och senast vid hästinstitutet i Ypäjä i Egentliga Tavastland.
– Det var inte givet att jag skulle jobba med hästar efter utbildningen. Jag hade tur som fick vikariatet vid hästavelsförbundet. Jag får jobba med något som jag älskar, säger hon.
Vad är det speciella med hästar?
– Närheten och samspelet med själva djuret. Hästar är fantastiska djur, och att uppleva dem skänker lugn i dagens stressiga värld. Dessutom är hästfolk ofta likasinnade och har en bra gemenskap.
Proffsigt
På fritiden går Eeva Karvonens hästhobby i dag mest ut på att vara ”ponnymamma”, som stöder familjens två barn i deras ridintresse.
Dessutom är hon delägare i ett tvåårigt sto som tränas av topptränaren Pekka Korpi vid Vermo i Esbo.
– Vi bodde i Lojo då hästen föddes, och våra barn såg hästen då den bara var några timmar gammal. Det är roligt att följa med dess utveckling, säger Karvonen.
Här i Skogsbacka finns tre stall med 70–80 hästar. Proffstränarna Harri Koivunen och Jyrki Filatoff sköter varsitt stall.
På området tränar 100–200 hästar per dag, säger Karvonen. En del av dem kommer från andra stall i närheten, och från hela landskapet kommer hästar till Skogsbacka för träning.
– Travsporten har starka traditioner i Egentliga Finland och är väldigt professionell. Det gäller allt från avel och uppfödning till travsporten, säger Karvonen.

Häftiga målgångar
Travsporten hoppas att ännu fler ska hitta till den. Nu, när läget normaliserats efter pandemin, är det förstås en utmaning att få tillbaka publiken på läktarna, säger Karvonen.
– Toto-TV sänder trav varje dag, så för den som spelar är det lätt att göra det hemifrån. Men du kan ju syssla med trav på olika sätt: du kan sköta hästar, vara delägare i en travhäst eller bara följa med trav som publik.
Vi går in till Jyrki Filatoffs över 200 år gamla stallbyggnad. Filatoff bor i Lielax i Pargas, där han också har hästar. Han hoppas att folk ska upptäcka annat än bara spelsidan av travet.
– Målgångarna är i sig häftiga, och jag gillar själv tävlingsmomentet i sport överlag. Men jag hoppas att vi kan sälja in den otroliga upplevelsen att komma nära hästarna.
Filatoff säger att det är helheten som fascinerar honom i jobbet.
– Att föda upp en häst som sedan kanske klarar sig bra i tävlingar, säger Filatoff och berättar glatt att stallet hemma i Pargas nyss fått tillökning.

Pandemin tuff
Men, säger Filatoff: just när man började lämna coronarestriktionerna bakom sig så slog Putin till mot Ukraina. I början av mars gick en del av försäljningsintäkterna från ett trav på Skogsbacka till Röda korsets hjälpverksamhet.
Pandemin och kriget har också haft direkta följder för travproffsen. Transport- och energikostnaderna har stigit och fodret har också blivit dyrare.
– Vi har höjt träningsavgifterna en del för de hästar vi sköter, men det är knepigt, säger Filatoff. Om tio personer är delägare i en häst gör den höjda avgiften inte så mycket, men om en häst har en ensam ägare märks höjningen nog.
Samtidigt hoppas Filatoff att de som äger travhästar skulle se det som en hobby som kan få kosta en del.
– Om du spelar golf tänker du dig att hobbyn ska få kosta en viss summa. Men äger du en häst hoppas du på att göra vinst. Varför inte tänka sig att det handlar om en helhetsupplevelse som ska få kosta en slant. Du har kontakt med en häst, och om ni dessutom är ett bra gäng som äger hästen så är det en fin hobby.

Flera generationer
Jyrki Filatoffs travintresse har fortsatt ner i familjens yngre generationer.
Eeva Karvonen säger att det är glädjande att det finns unga i landskapet som hittat till travet.
– Det finns bland annat en talanggrupp här som vi är med och stöder, med fina ungdomar. De har klarat sig bra i tävlingar och vill lära sig och utvecklas.
Vilken bakgrund brukar de ha?
– En del kommer från travfamiljer, men där fick också andra som blivit intresserade av hästar och ponnytrav via något stall. Travponnyskolan i Rusko har betytt mycket för intresset, säger Karvonen.

Inte bara trav i kalendern
I år har Skogsbacka 25 stycken Toto-trav i kalendern, två ponnytrav och dessutom träningstrav oftast varannan vecka.
Dessutom har man redan cirka 25 andra evenemang inbokade. Det handlar om allt från företagsevent till en motoristkyrka och hundutställningar.
I Skogsbackas läktarbyggnad finns bland annat den stora Toto-hallen och en läktarrestaurang med 430 platser, med den nya kocken Pekka Laine. I nedersta våningen ska man renovera en lokal så att den blir en stor ”sportlounge”.
– I november kommer vi att ordna en gala för 500 personer i Toto-hallen. Dessutom har vi ju allt utrymme utomhus och den stora parkeringen. Det finns inte så många liknade ställen nära Åbo centrum för evenemang, men det verkar som om alla inte fått upp ögonen för det. Men med Åbo stad samarbetar vi mycket, säger Karvonen.
Hoppas på normalt år
Under pandemin fick man alltså för det mesta ordna trav, och dessutom fick man kompensation från staten för spelbortfallet.
Det som led mest var kringverksamheten, med bland annat restaurangen som var stängd.
Nu hoppas Eeva Karvonen på ett någorlunda normalt år, med de traditionella nordiska travmästerskapen i oktober som tävlingarnas höjdpunkt.
– Redan på långfredagen har vi mycket program här, med program för hela familjen. Det blir bland annat trav, bakluckeloppis, ponnyridning och hundar, tipsar hon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.