Förflytta dig till innehållet

De vill motverka glansbilden av livet på sociala medier – kampanj sprider ungas livsberättelser

Jacob Hjortman
Känslor utan filter. Natalie Skogman (t.v.) och Laura Lundin (t.h.) har jobbat med kampanjen på sidan om sina studier.

Känslor utan filter heter en kampanj som pågår just nu på sociala medier. Kampanjen är en del av Folkhälsans satsning på unga vuxnas psykiska hälsa. Natalie Skogman och Laura Lundin har båda engagerat sig i kampanjen på sin fritid vid sidan av sina studier vid Åbo Akademi.

– Vi vill lyfta upp vanliga negativa känslor som alla har ibland. Nu pratas det en hel del om olika psykiska sjukdomar, men de här vanliga negativa känslorna har kommit lite i skymundan. Man kan förstås ha en dålig dag fast man inte är deprimerad, säger Skogman, som studerar sociologi.

Fokus ligger främst på ensamhet, stress, prestationsångest och självkritik. Genom att dela innehåll som lyfter upp de känslorna vill de motverka den glansbild av livet som ofta visas upp på sociala medier.

– För många är tiden som ung vuxen en ganska osäker tid. Det här är känslor som alla kämpar med, säger Lundin som studerar psykologi.

Teamet bakom kampanjen har under det senaste året samlat in berättelser av unga vuxna om deras erfarenheter av till exempel ensamhet eller stress. Berättelserna sprids nu på sociala medier i form av bilder eller videor.

En grupp studerande på yrkeshögskolan Arcada har deltagit i kampanjen och skapat korta filmklipp med olika berättelser.

Förutom Folkhälsan och Arcada deltar även Yle Extrem i kampanjen och flera så kallade sociala medier-ambassadörer. Ambassadörerna är unga människor som delar innehåll om unga vuxnas psykiska hälsa på olika sätt.

– En del av ambassadörerna har vi handplockat, men en del har även sökt upp oss för att de ville vara med, säger Skogman.

– Vi hoppas att människor kan känna igen sig och inse att man inte är ensam om att ha ångest eller känna sig ensamma ibland, säger Lundin.

Skogman och Lundin lyfter upp vikten av att det är ungas egna berättelser som lyfts fram. Det är viktigt att det är äkta berättelser som unga kan relatera till.

– Kampanjen är av unga till unga. Vi vill inte att någon kommer uppifrån och till exempel förklarar känslorna med hormoner, säger Skogman.

Skogman kom själv med i teamet i kampanjen i och med att hon själv skickade in en livsberättelse, medan Lundin intresserade sig för den eftersom det är nära hennes studieintresse och en bra erfarenhet att ha jobbat med ett sådant projekt.

– Det har varit fint att få läsa berättelserna, för det blir så tydligt hur varierande känslorna är. Det är väldigt fina berättelser som framför just det vi vill berätta med kampanjen, säger Lundin.

Kampanjen började den 4 mars och pågår under tre veckor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter