De ungas mående angår alla vuxna

Färska forskningsresultat visar att var tredje högskolestuderande har eller har haft symtom på ångest och depression under coronatiden. Det är en anmärkningsvärt hög procent och betydligt högre än andra åldersgruppers.
Undersökningen genomfördes i februari–mars 2021 och gjordes av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och FPA, resultatet publicerades 13 december.
När THL analyserar resultaten talas inte om ”en känsla av att ha det lite jobbigt”, utan om konstaterad depression och konstaterad ångeststörning.
Forskningsprofessor Jaana Suvisaari vid THL sänder en signal till universiteten.
”Undervisningspersonalens kontakter med de studerande är nödvändiga. Möten ansikte mot ansikte är särskilt viktiga för studerande vars påfrestning beror på studiesvårigheter som orsakas av distansundervisning”, säger hon på THL:s sajt.
När pandemin bröt ut var fokus på riskgrupper och äldre. När det gäller risken för att insjukna svårt var det rätt metod, men seniorer är ändå betydligt mer vana att leva isolerat och stillsamt än unga vuxna.
Med snart två år av pandemin även i Finland har vi lärt oss att det var unga studerande tog en hård smäll.
Deras psykiska illamående är en åkomma för samhället och något samhället lider av länge. Det är en angelägenhet för alla att se till att unga vuxna hittar sin plats i samhället, känner sig delaktiga och har sociala sammanhang.
Hand i hand med det psykiska illamåendet visade undersökningen att många studerande rört på sig för lite.
Det var också resultatet för en yngre målgrupp, elever i årskurs 5 till 8. De ingår i den årligen återkommande Move-undersökningen. Den testade 107 000 elever i omkring 11–14-årsåldern.
Hela 40 procent hade stora brister i sin fysiska funktionsförmåga.
Hur du mår fysiskt har ett samband med hur du mår psykiskt, vilket gäller alla åldrar.
Men det är framförallt vuxna som ska se sig i spegeln när det gäller de unga: vi, vuxna, bör leda de unga in på rätt spår och vara lyhörda för deras mående. Jullovet är en utmärkt tid för det; att verkligen känna av hur de unga i olika åldrar mår.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.