Förflytta dig till innehållet

De studerar hur konstgjort ljus påverkar livet i havet

Niclas Nordlund
Två personer vid stora vattentankar på ett labb.
Florentin Genth och Saskia Funk vid en serie vattentankar, som ska användas för att studera hur vattentemperaturen påverkar marina organismer.

”Hur artificiellt ljus nattetid påverkar marina livsmiljöer”. Ungefär så kan man översätta namnet på ett forskningsprojekt som pågår i sommar på Åbo Akademis biologiska station på Husö i Finström Bergö.

Nya Åland träffade forskarna Saskia Funk och Florentin Genth.

– Vi placerar PVC-paneler som fungerar som substrat i vattnet för att se vad som fastnar, summerar Saskia Funk det praktiska arbetet.

Likadana projekt pågår samtidigt i en rad länder runtom i världen, däribland Japan, Israel och Island. Genom att forskarna går till väga på precis samma sätt på alla platser blir resultaten direkt jämförbara.

Forskarna arbetar i par på varje plats. För Florentin Genth var det lite av en slump att han kom till Husö.

– Jag ansökte om att få fara till Malaysia eller Island. Men efter trassel med studentvisumet så blev det Finland. Jag är jätteglad att vara här, säger han.

Gult och vitt ljus

Forskningsarbetet pågår från april till september i alla länder. I våras placerade Saskia och Florentin ut fyra paneler – ramar i storleken 2 x 1,2 meter – i vattnet i Hamnsundet i Saltvik. Panelerna ligger horisontalt i vattnet, på en halv meters djup. En av de fyra panelerna är försedd med vitt LED-ljus, en anan med gult LED-ljus, och så två som fungerar som kontrollpaneler, utan ljus.

— Det vita och gula ljuset har olika spektrum och vi vill se om arterna påverkas på olika sätt av vartdera, säger Saskia Funk.

— Antagandet är att olika arter av till exempel alger, blåmusslor, havstulpaner, blåstång och fisk påverkas på olika sätt, även om det är väldigt svårt att förutspå hur, säger Florentin Genth.

De förutspår dock att de korta sommarnätterna på Åland och vattnets låga salthalt gör att resultatet från deras forskning blir att avvika från resultaten i de andra länderna.

Havstulpaner

Florentin Genth och Saskia Funk har redan tagit upp och undersökt panelerna ett par omgångar.

– I början var det mest bara alger, men vi är intresserade av arter som är synliga med blotta ögat. Det är som på land: mikroorganismerna etablerar sig först, så kommer de större arterna efter. I slutet av sommaren räknar vi med att hitta fler havstulpaner, men vi har lite gett upp om blåmusslorna, säger Saskia Funk.

I oktober samlas alla forskare inom GAME-projektet igen i Kiel. För Saskia Funk och Florentin Genth ska arbetet utmynna i varsin magistersavhandling.

Saskia Funk arbetar parallellt med ett sidoprojekt, där hon har placerat ut paneler med substrat i en rad vikar och fjärdar på Åland, för att se vilka arter som etablerar sig på panelerna. Tillsammans med panelerna har Saskia även placerat ut temperaturmätare för att följa upp vattentemperaturen.

– Det kan vara trådalger, havstulpaner, med mera. Jag kontrollerar panelerna med jämna mellanrum och noterar vattentemperaturen, för att få en uppfattning om hur olika arter tål värmeböljor, säger hon.

Tony Cederberg , amanuens vid Husö biologiska station, ser fram emot att ta del av resultatet av Saskia Funks och Florentin Genths forskning.

– Ett problem med forskning är att resultat inte alltid är jämförbara, men i det här projektet blir de det. Eftersom det inte blir så mörkt på natten här som på andra håll blir det intressant att se vad de kommer fram till. Man har studerat hur ljusstörningar påverkar landlevande djur som fladdermöss och fåglar, men inte så mycket då det kommer till marina djur. Men också de utsätts för ljusföroreningar, till exempel i hamnar.

Susanna Skogberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter