De står för nästan hela den finska exporten och sysselsätter över en halv miljon finländare – här är de tunga exportbranschernas önskemål till nästa regering

Exportindustrin är ute på en landsomfattande turné till närmare tjugo orter för att inför riksdagsvalet betona vad som är viktigt för de tunga exportbranscherna.
Budskapet är att det som är viktigt för teknologiindustrin, skogsindustrin och kemiindustrin är viktigt för hela Finland.
Minna Helle, vice vd för Teknologiindiustrin, påpekar att det till stor del är exportindustrierna som finansierar landets välfärd och den offentliga sektorn.
– Ett jobb inom industrin skapar ett och ett halvt jobb inom servicebranscherna. Hur det går för exportindustrin har med andra ord en enorm betydelse för hur det går för välfärden.
Sverige är annorlunda
Jukka Sarhimaa, ansvarig direktör för arbetslivsfrågor inom Skogsindustrin, säger att en förklaring till att Sverige har högre bruttonationalprodukt än Finland är att den svenska exporten är mångsidigare och därmed mindre sårbar.
Den svenska befolkningen är inte heller lika åldersstigen som i Finland. Om utvecklingen fortsätter så här så ska en tredjedel av finländarna försörja resten år 2050 och en femtedel år 2070.
– Det behövs många åtgärder för att hålla Finland konkurrenskraftigt.
Investeringar går till andra länder
Finland sackar också efter när det gäller investeringar.
– Om inte investeringen görs i Finland görs den någon annanstans, säger de.
Den gröna omställningen gör att det runt om i världen finns ett enormt sug efter lösningar och det innebär stora möjligheter för finländska företag, bara kommande regering fattar rätt beslut.
Exportindustrin efterlyser en industripolitik, som stöder företagens investeringar.
Enorm potential
– Finland har topprodukter inom gröna lösningar och det finns en enorm potential att bli ännu bättre. Det här kunde jag tala om tre dagar i sträck, säger Sami Nikander, Kemiindustrins direktör för hållbarhetsarbete.
Som exempel nämner han det vätgaskluster som Kemiindustrin har bildat tillsammans med de andra tungviktarna, som trots att det kräver mycket el också betyder nya möjligheter.
De ser också Nato som en ny möjlighet för de finländska företagen, inte bara för försvarsindustrin.

Efterlyses: kunnigt folk
Ett enormt problem i hela näringslivet är bristen på kunnigt folk, både högskole- och yrkesutbildade.
– Vi behöver mer satsningar på naturvetenskaper och matematik redan i grundskolan, säger Skogsindustrins Jukka Sarhimaa.
Exportindustrins talespersoner har svårt att förstå varför den nuvarande regeringens strategi för att satsa på de här ämnena i skolorna fortfarande är under arbete.
En lucka för företagen
– Lov- och tillståndsprocesserna måste också försnabbas och får inte vara ett hinder för den arbetskraftsinvandring som vi verkligen behöver. Också riktade utbildningar för de branscher som har störst behov av folk är något att överväga.
De talar också för principen om en lucka för företagen där de snabbt och effektivt kan få de lov som behövs för att komma vidare med sina investeringar.
Minna Helle sammanfattar:
– Öka inte kostnaderna för industrin och företagen, tack. Vi ska inte backa från klimatmålen, men vi måste komma ihåg att vi konkurrerar på en global marknad.
Exportindustrin
Teknologiindustrin står för 50 procent av Finlands export och sysselsätter 337 000 finländare plus indirekt 700 000 till.
Skogsindustrin sysselsätter nästan 100 000 finländare och står för nästan en femtedel av landets export.
Kemiindustrin sysselsätter nästan 100 000 finländare och står för omkring en femtedel av exporten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.