Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad: Saknade i norska fjällen är finlandssvenskar – deltog i isklättringskurs som studentförening vid Axxell i Kimito ordnade

De tre männen som saknas i Nordnorge efter onsdagens snöskred är finlandssvenskar. Svåra väderförhållanden i området gjorde att polis och räddningsmanskap inte kunde fortsätta räddningsinsatsen på torsdagen.- Det är lavinfara, mörkt och mycket snö, och en väldigt krävande räddningsaktion för de involverade. Vi är eniga om att det inte är försvarligt att skicka in manskap i området till fots om vi inte kan vara säkra på att få ut dem igen. Det primära målet nu är att skicka in helikoptrar i området för att lokalisera de saknade, men som väderprognosen ser ut just nu är också det svårt i nuläget, uppgav polisen under en presskonferens i Tromsö på förmiddagen.

På eftermiddagen, flera timmar senare, var beskedet detsamma.
Tre finlandssvenska män samt en rikssvensk kvinna saknas sedan onsdagen då de skulle göra en topptur på Blåbärsfjället i Tamokdalen i Nordnorge. Polisen befarar att de dragits med i en lavin. Vasabladet var först ute med nyheten om att de saknade var finlandssvenskar. Svenska Yle uppgav dessutom att samtliga tre män är från Österbotten.
Alla fyra hade deltagit i en isklättringskurs i området ordnad av Vigu rf, som är en förening för studerande vid vildmarksguidelinjen vid Axxells yrkesutbildning. Efter kursen bestämde de sig för att gå en egen tur innan hemresan, en tur som skedde vid sidan om det arrangerade programmet.

Hade utrustning och erfarenhet

Fredrik Aspö, som jobbar som guide i Lyngen, höll i isklättringskursen. Han säger att gruppen, vars medlemmar är i åldern 25–40, hade med sig lavinräddningsutrustning. Han hoppas fortfarande att de kan hittas vid liv.
– De hade med sig normal utrustning för topptur på skidor, såsom sändare, spade och sond. Några var mer erfarna än andra, men alla var medvetna om vad aktiviteten går ut på och att finns risker med toppturer på skidor i vinterfjäll, säger han.
Blåbärsfjället är ett populärt topptursfjäll, säger Aspö. Vädret var bra under dagen, när gruppen gav sig i väg. Men onsdagsvädret förändrades snabbt.
– Enligt planen skulle de ha varit nere igen sen eftermiddag, med passlig marginal tills snön skulle dra in. Det fanns andra skidåkare på fjället som åkt i väg tidigare samma dag och kom tillbaka, säger Aspö.

Vädret hindrade räddningsinsats

De försvunna personerna observerades senast vid 14-tiden på onsdagen. En femte person, en svensk man som tillhör sällskapet, anmälde dem försvunna. En stor räddningsinsats drog i gång på onsdagen, men på grund av storm, risk för skred och hög lavinrisk tvingades man avbryta räddningsaktionen. Väderprognosen för fredag ser bättre ut och man hoppas så fort som möjligt kunna återuppta räddningsinsatsen, som sträcker sig över ett område på 300 gånger 700 meter.
– Det finns mycket räddningspersonal på plats, redo att ge sig ut, men vädret har inte gett vika. Därför är stämningen väldigt frustrerad, säger Aspö.
Polisen har ändå inte gett upp hoppet om att hitta de saknade vid liv.
– Vi vill betona att vi fortfarande ser det här som en räddningsoperation, och att det betyder att vi ser det som en möjlighet att finna överlevande, uppgav norsk polis under torsdagens pressträff.

Studerade vid Axxell

En av de försvunna männen studerar vid Axxells vildmarksguideutbildning, och en annan är en tidigare student vid folkhögskolan.
– Åtminstone den ena har erfarenhet av vildmark, fjälliv och skidåkning i fjällmiljö. Den andra var inte med på så många kurser, säger Henrik Jern, huvudlärare för vildmarksutbildningen.
Att åka offpist är populärt bland många finländare, säger han, men det finns risker med nöjet.
– När man har gått en utbildning är man medveten om dem. De hade säkert med sig transceiver (en räddningssändare), men om de befinner sig under snö så är det svårt för en helikopter att uppfatta signalerna. Det kan också hända att det hänt något helt annat, att de klarat sig men sökt skydd någonstans, men att telefonerna inte fungerar, säger Jern.
Chansen att överleva om man hamnar i en lavin är stor om man bara dras med av lavinen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd. Om man däremot begravs under snön sjunker överlevnadskurvan väldigt snabbt om man inte hittar en luftlucka.
– Jag vill inte spekulera i det här fallet, men om de ligger begravda i en lavin är hoppet litet. Å andra sidan kan de ligga ytligt, lätt skadade. Bara man bara har luft så kan man överleva ganska länge, säger Wikberg.
Sedan jul har tre lavinolyckor inträffat i de svenska fjällen, lyckligtvis utan dödsfall. Wiberg vill betona hur viktigt det är att följa med lavinprognoserna innan man ger sig ut i fjällen.
– Både Finland, Sverige och Norge har tjänster med prognoser. För att undvika laviner ska man också undvika branta sluttningar då laviner bara inträffar i riktigt brant terräng.

Artikeln uppdaterades klockan 17.34.
Artikeln uppdaterades med utförligare information klockan 19.16.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter