Förflytta dig till innehållet

De rumänska hundarna Milos och Fifa fick ett hem på Kimitoön – Mathias och Alexandra Lönnströms hjärtan klappar för hittedjur

Mathias Lönnström
Svart hund, bara huvudet syns
Milos har bott hos Mathias och Alexandra Lönnström i två och ett halvt år. Han är fyra år gammal.

För dem som bestämmer sig för att utöka sin familj med en hund är kanske det mest traditionella alternativet att skaffa en valp. Men att öppna sitt hem för en hemlös hund och gå in för adoption är också ett alternativ.

Hunddagen till ära (24 april) kan ÅU berätta historien om Alexandra och Mathias Lönnströms två hittehundar Milos och Fifa. Paret bor i Genböle på Kimitoön sedan år 2018.

– Vi hade länge funderat på att skaffa hittehund. En hittekatt har det också hunnit bli på vägen, från hittedjursmottagningen i Brusaby. Det finns så många djur som inte har ett hem, dem är vi svaga för och vill hjälpa, säger Alexandra Lönnström.

Svart kattMathias Lönnström
Också katten är ett hittedjur, och matchar hundarnas färg.

Lönnströms hade erfarenhet av hundar från förr, och även av hittehundsadoption. Dessutom har de gått kurser och läser kontinuerligt på om hundar. Svarta hundar lär vara svårast att hitta hem åt, kanske just av den anledningen är alla Lönnströms djur just svarta. Båda hundarna kommer från hundgården Carpe i Rumänien.

Milos kom till hundgården som valp

Milos flyttade in för två och ett halvt år sedan och är nu fyra år gammal.

Hans berättelse börjar på en bondgård i Rumänien. Milos och hans sex små syskon fick dock inte stanna kvar på gården, utan avlämnades anonymt till hundgården. Han adopterades som nästsist i syskonskaran och systern som ännu blev kvar på hundgården en månad hann under den tiden bli deppig, men bor nu och mår bra i Åbo.

två svarta hundar utomhusMathias Lönnström
Milos i förgrunden, Fifa i bakgrunden.

Digert infopaket från organisationen

För adoptionen av hundarna har Lönnströms använt sig av de finländska organisationerna Kulkurit och Embla Rescue, som enligt Lönnströms fått goda rekommendationer.

På organisationernas webbsidor presenteras ett mindre antal hundar i taget, som just då är redo för adoption. Organisationerna ger en omfattande presentation av varje hund, innehållande bilder, filmsnuttar och berättelser.

– Man vill ju ha alla hundarna då man ser bilderna. Då är historian värdefull, för att avgöra om hunden passar just vår familj och livsstil, säger Alexandra Lönnström.

– Milos var en riktig buse i videon vi såg. Jag ville gärna ha en stor hund som man kan krama, säger Mathias Lönnström.

Milos hämtade familjen från flygfältet och beskriver mötet som känslosamt.

hund springer på äng av blommorMathias Lönnström
Milos har bytt Rumänien mot Kimitoön, och ser ut att vara nöjd med tillvaron.

Fifa är ännu skygg

Historien för Lönnströms nyare bekantskap, Fifa, innehåller dock fler frågetecken. Hon är tio år gammal, enligt vad man känner till och har bott på många olika gårdar, vet Mathias Lönnström.

Eftersom man har knapp info om hundens bakgrund vet man heller inte hurdana eventuella trauman den kan bära på. Fifa har bott hos Lönnströms sedan strax innan jul, men kom till ett fosterhem i Finland några månader på förhand. Eftersom Lönnströms var bekanta för organisationen föll valet på dem bland de 50 intresserade.

– Fifa är väldigt skygg. Hon har bott här i fyra månader, men först nu börjar hon vara lite mer öppen mot Mathias, berättar Alexandra Lönnström.

Svart hund liggandeMathias Lönnström
Fifa kan än så länge inte gå i koppel. Selen ger henne ångest.

Det här är också orsaken till att ÅU:s reporter inte inbjuds att besöka familjen den här gången, utan intervjun görs per telefon.

Eftersom Fifa inte ännu klarar av att gå i koppel fick Lönnströms lov att fixa till en tillfällig hundgård intill huset.

– Hennes trygga plats är under bordet. Hon får ångest av att ha sele på sig. Men det här visste vi om på förhand, säger Alexandra Lönnström, som gläder sig över minsta framsteg Fifa gör.

Nu är det pyttesmå steg, tålamod, rutiner och massor av godsaker som gäller för att förtjäna hundens förtroende.

Fördomar mot importerade hittehundar

En del fördomar finns mot importerade hittehundar, vilket också aktualiserats i media. Det här är bekant för Lönnströms.

– Fördomar finns och de har en viss grund, eftersom det finns organisationer som inte sköter sig.

De för Lönnströms bekanta organisationerna ser dock till att hundarna har pass, där behövliga vaccinationer finns antecknade, är steriliserade och grundligt undersökta av veterinär. Bland annat är man noga med att se till att hunden inte har den parasitiska hjärtmasken, som förekommer i södra Europa.

Adoption kräver genomtänkt beslut

För den som är intresserad av att adoptera en hittehund tipsar Lönnströms att beslutet ska vara genomtänk, men det här gäller förstås vilken hund man än skaffar.

– Man måste ha kunskap och vara förberedd på vad som helst. Hunden kan ha problem och behöva veterinärvård.

En tidigare hittehund, Hercule, som Lönnströms öppnade sitt hem för och som de visste hade njurproblem, levde bara två månader efter adoptionen. De är ändå glada för att hunden kunde få ett bra slut.

Blir det fler hittehundar?

– Nu räcker det med två. Åtminstone tills vi renoverat huset klart!

Hund i en hundgård vid ett hus. Annan hund syns i bakgrunden.Mathias Lönnström
Milos (i förgrunden) och Fifa i sin hundgård vid familjens hem i Genböle.

Hunddagen 2021

  • Har firats varje år sedan 2007.
  • Initierad av Finska Kennelklubben.
  • Med Hunddagen vill Kennelklubben påminna om den betydelse människans bästa vän har.
  • Teman som lyfts fram i år är aktivering av hunden och fritidsintressen med hund.
  • Cirka 500 000 hundar är i dag registrerade hos Finska Kennelklubben.
  • År 2020 registrerades 49 000 hundar, vilket är en ökning med 8,3 procent från år 2019.
  • Finlands populäraste hundras är labrador retriever (2 471 registrerade), den näst populäraste är jämthunden (1 411) och på tredje plats kommer schäfern (1 363).

Källa: Finska Kennelklubben

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter