Förflytta dig till innehållet

De närmaste åren ger man bara ”första hjälpen” åt S:t Karins simhall – en ny hall blir sannolikt aktuell först om tio år

Mikael Heinrichs
en simhall
Det blir knappast en ny simhall i S:t Karins de närmaste åren.

Under budgetförhandlingarna inför nästa år i S:t Karins gick tekniska nämnden redan tidigt in för att skrota planerna på en ny simhall eller en mer omfattande ombyggnad av den nuvarande simhallen. S:t Karins simhall är byggd år 1971 och tillbyggd åren 2000 – 2001.

Detta trots att simhallen funnits med på Kultur- och undervisningsministeriets lista över simhallsprojekt som kan få statsstöd för idrottsplatsbyggande under 2022.

Inget statligt stöd

Nu går S:t Karins miste om den möjliga stödpotten på 800 000 euro, konstaterar stadens tekniska direktör Jyrki Haapasaari.

– För att kunna ansöka om stödet, borde vi innan årsskiftet ha presenterat en detaljerad plan för projektet, men på grund av personalbrist har vi inte kunnat göra upp en sådan plan. Då tekniska nämnden valde att stryka nyinvesteringen kommer vi inte ens över tröskelvärdet för att kunna ansöka om stödet.

Nybygge är en lång process

Simhallen är senast sanerad kring för drygt 20 år sedan och särskilt den gamla 25-metersbassängen är i behov av åtgärder. Om budgetförslaget går igenom i sin nuvarande form blir det endast ”första hjälpen” tills man i framtiden kommer till skott med planeringen av ett nybygge.

Förslaget i budgeten är 200 000 euro för nästa år samt sammanlagt 1,5 miljoner euro i ekonomiplanen för åren 2023 och 2024. Anslaget grundar sig på ett principbeslut som fattades redan för ett par år sedan i samband med att man behandlade budgeten för år 2020.

Hur länge har den nuvarande simhallen kvar med de här åtgärderna man nu föreslår?

– Förslaget i tekniska nämnden utgick inte från desto mer noggranna kalkyler, men faktum är att ett nybygge nog ligger närmare tio år fram i tiden än fem år fram i tiden. Först måste staden besluta om det finns en vilja att bygga nytt, efter det ska man enas om platsen, förhandla om storleksklassen, höra grannar med mera.

Tror inte på ”grannhjälpen”

Tanken om att S:t Karins skulle förhandla med grannkommunerna (främst Pargas, Lundo och Pemar) om att de skulle delta i ett nybygge har också kastats fram, men där är Haapasaari skeptisk.

– Det är nog väldigt få kommuner som är beredda att delta i investeringar på grannens mark, tyvärr.
Han känner till att man på olika håll i landet förhandlat om liknande arrangemang (bland annat i Tammerfors och Birkala), men känner inte till att något sådant projekt skulle ha genomförts.

För Pargas del kan det faktum att S:t Karins simhall försvinner från ministeriets lista ha en positiv effekt med tanke på idrottshallsbyggets chanser att komma med på listan för nästa år.

Uppdaterad 28.10 klockan 9:50 med uppgift om byggnadsår.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter