Förflytta dig till innehållet

De letar efter ensamma seniorer – ny satsning erbjuder hembesök och virtuella resor

Stefan Holmström
Tre kvinnor sitter vid ett bord
Hemmets sekreterare Pia Lindén-Lamoureux, seniorkultur-arbetaren Johanna Slotte Duva och projektets initiativtagare Ann-Mari Backman har satt ihop satsningen.

Coronarestriktionerna ledde i många fall till att många äldre människor isolerades sina hem. Stiftelsen Hemmet i Åbo vill nu hitta åtta seniorer – i Åbo med omnejd – som kunde vara med om en helt ny satsning.

Det som erbjuds är rehabiliterande hembesök av Ann-Mari Backman och virtuella träffar som leds av Johanna Slotte Dufva.

– Om man har suttit hemma i ett år så räcker det inte bara med ett besök. Det är roligt för stunden, men vi behöver göra något mer, säger Backman, som tog initiativet till det som kallas ”Sinnesglädje för seniorer”.

Under hembesöken ger Backman mediyoga, en metod som är utformad för den svenska hälso- och sjukvården. Det handlar om en träning som stillar sinnet men också bidrar till ökad rörlighet, kanske få bort smärta ur kroppen.

– Det handlar också om samtal. Det ska vara en trevlig stund för deltagaren. Vi vill väcka alla fem sinnen till liv.

Min tanke är att riva väggarna. Jag vill ge känslan av att man verkligen rör sig runt i stan, i olika miljöer.

Johanna Slotte Dufva, seniorkultur-arbetare

Hembesöken varvas med virtuella resor som är som en fortsättning på Backmans besök. Deltagarna får helt enkelt via en pekplatta följa med var seniorkultur-arbetaren Slotte Dufva rör sig.

– Min tanke är att riva väggarna. Jag vill ge känslan av att man verkligen rör sig runt i stan, i olika miljöer, från sin egen vardagsrumsoffa, säger Slotte Dufva.

Många känner Slotte Dufva från de olika sinnesverkstäder hon har ordnat i redan tio års tid. Under coronaepidemin har hon också lett Åbo konstmuseums virtuella minnesstunder, via Zoom.

Resmålen klarnar senare

Vart ska då de åtta seniorernas färder gå? Det har man inte ännu bestämt, för det styrs också av deltagarna, som själva kan ha önskemål.

– Det kan vara ett besök hos en hantverkare eller en promenad där deltagarna får gissa sig till vart de är på väg.

Saluhallen kunde vara ett mål. Många har minnen av platsen men kanske inte varit där på väldigt många år.

– Många känner säkert igen vissa försäljare, som alltid funnits där. Man kan också förnimma alla dofter då man ser omkring sig i hallen.

Minnen av specifika dofter kan också vara ett redskap att öppna upp dörren till, säger Slotte Dufva.

– Bara det att sluta ögonen och försöka föreställa sig hur det doftade i ens barndomshem på julafton. Den vägen kan det komma en massa minnen som man inte visste fanns kvar.

Det ska vara en trevlig stund för deltagaren. Vi vill väcka alla fem sinnen till liv.

Ann-Mari Backman, projektets initiativtagare

Under sina hembesök kommer också Backman att aktivera specifika sinnen, som luktsinnet, med föremål som deltagarna kan dofta på.

– Det är kombinationen av fysiska hembesök och virtuella resor som gör det här speciellt, säger Slotte Dufva.

Satsningen handlar förenklat om att kombinera det man lärt sig av olika fysiska sinnes- och minnesverkstäder med de virtuella redskap som använts under coronaepidemin.

Deltagarna behöver inte själv göra något för att åka på de virtuella resorna. Hemmet lånar ut pekplattorna och vill därför också hitta åtta volontärer för detta. Deras uppgift är att besöka deltagarna och ordna allt för det virtuella mötet.

– Volontären kan var en närstående, kanske ett barnbarn, helt hur det passar bäst, säger Pia Lindén-Lamoureux, projektkoordinator och Hemmets sekreterare.

– Det är egentligen inget konstigare än ett telefonsamtal med bild, säger Slotte Dufva.

Behövs åtta av vardera

Hembesöken ska inledas i november. Första ska man hitta både deltagarna och volontärerna.

– Vi har berättat om satsningen för Minnesföreningen, Folkhälsan, församlingens diakoniverksamhet och Röda korset. Vi

har också informerat svenskspråkiga läkare som kan tipsa sina äldre patienter, säger Pia Lindén-Lamoureux, projektkoordinator och Hemmets sekreterare.

Satsningen är möjlig genom Svenska kulturfondens och Stiftelsen Eschnerska Frilasarettets gemensamma satsning, programmet ”Rekreation för äldre – Åboland”. Projektet ska pågå i alla fall till början av februari men Hemmet söker nu också tilläggsfinansiering.

– I bästa fall vi fortsätta satsningen pågå hela våren, säger Lindén-Lamoureux.

Intresserade kan kontakta Ann-Mari Backman: 050-556 6420 eller ann-mari.backman@medamiyoga.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter