De hemlighetsfulla vildsvinen ska spåras med satellit — jakt och minskad vandring från öst har fått stammen att krympa


Henrik Blomqvist har jagat vildsvin i tjugo år i Sverige, Finland, Ungern och Rumänien, FOTO: Vilhelmina Öhman
Naturresursinstitutet uppskattar att vildsvinsstammen håller på att minska. I januari 2020 fanns det ungefär 1 400 vildsvin i Finland. Det är nästan en tredjedel färre än året innan.
Minskningen beror på jakt och på att färre vildsvin har vandrat in österifrån.
Stammen antas ha varit starkast 2018, då det enligt beräkningarna fanns över 3 000 individer.
De flesta vildsvin finns i östra Nyland och sydöstra Finland.
Satellitspårning av vildsvin
Naturresursinstitutet inleder i år gps-märkning av vildsvin i sydöstra Finland för att lära sig mer om dessa hemlighetsfulla djur. Det behövs data för att mer exakt kunna uppskatta populationens storlek.
— Med hjälp av satellitspårning ser vi vart vildsvinen förflyttar sig och hurdana livsmiljöer de väljer, säger Mervi Kunnasranta, specialforskare vid Naturresursinstitutet.
Projektet finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet.
Svinpesten
Vildsvinsstammen hålls under noggrann uppsikt i Finland på grund av oron för afrikansk svinpest (ASF). Det är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar både vildsvin och tamgrisar. ASF är ofarlig för människor.
Svinpesten var länge begränsad till Afrika, men spred sig under 2010-talet till flera EU-länder och har påträffats i S:t Petersburg. ASF har tills vidare inte påträffats i Finland.
På uppdrag av Jord- och skogsbruksministeriet har det gjorts en utredning om det lönar sig att sätta upp ett viltstängsel mellan Ryssland och Finland för att minska risken för spridning av ASF. Utredningen konkluderade att vildsvin har en tendens att strunta i stängsel och ta sig runt eller till och med igenom det.
Jakten på vildsvin
Det är främst genom jakt som man håller populationen nere för att förhindra spridningen av ASF.
— Vi har omfattande jakt i Finland för att förebygga och förhindra att svinpest alls kommer hit. Ju glesare stammen är desto svårare har sjukdomen att sprida sig, säger Valto Kontro, viltplanerare i Nyland vid Viltcentralen.
Kontro betonar att svinpesten kan sprida sig från vandrande vildsvin från öst, men att det är osannolikt.
Mer sannolikt är att det sprids via importkött och importfoder, internationell trafik och turism. Främst sprids svinpest alltså från människa till tamgris.
— Det sprids lätt genom ytterplagg och ytterskor. Därför är det jätteviktigt med god hygien på svingårdarna, säger Kontro.

Naturresursinstitutet uppskattar att det fanns ungefär 1 400 vildsvin i januari 2020.
FOTO: Pixabay
Erfaren jägare
Henrik Blomqvist har jagat vildsvin i tjugo år i Sverige, Finland, Ungern och Rumänien. Blomqvist säger att vildsvinen är skygga och ombytliga djur och att man kan behöva vänta länge innan de dyker upp.
— De är på det sättet svåra att jaga för de förflyttar sig ofta. De kan vara på en plats en dag och vara borta den nästa, säger Blomqvist.
— De är skygga när de kommer men när de väl börjar äta knuffas de och för mycket oväsen, fortsätter han.
I juni sköt polisen tre vildsvin i Kottby och Mosabacka i Helsingfors. Blomqvist säger att det är mycket ovanligt att de kommer så nära stadskärnan.
Lever i matriarkat
Vildsvinen lever i matriarkat och det är ledarhonan som bestämmer vilka individer som får föröka sig. En hona kan föda upp till ett tiotal kultingar åt gången. Om man skjuter fel individ kan det leda till kaos, menar Blomqvist.
— Om ledaren fälls skaffar alla honor ungar och då ökar stammen häftigt. Därför är det viktigt att ha kunskap om djuren.
Vildsvin jagas mycket med jakthund i Sverige.
— Men hundar kan dö i jakten på vildsvin om hunden omringas av flocken, säger Blomqvist.
Det har nyligen blivit lagligt att jaga vildsvin med fällor. Viltcentralen säger att de används för att göra jakten så effektiv som möjlig. Blomqvist är inte så förtjust i dem.
— Vildsvin jagas främst med fällor för att utrota dem, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.