Förflytta dig till innehållet

De här företagen är bäst på kundbetjäning i Pargas, Kimitoön och S:t Karins

Aare Kiviranta
Vinnarna i Novias kundbetjäningstävling 2023.
Sex av de nio företag som fick pris hade representant på plats under Novias kundbetjäningstävling 2023.

Det pirrade i magen på företagarna i Kaarina-huset i tisdags.

Där avslöjades det vilka årets bästa kundbetjäningsföretag är i S:t Karins, Pargas och på Kimitoön.

Studerande vid Yrkeshögskolan Novia arrangerade tävlingen tillsammans med de tre kommunerna för sjätte gången.

Nio företagare hyllades

Topp tre i stigande ordning för Pargas var Juhlakulma, Praktia och City Gold. Det var tredje gången som City Gold kammade hem segern.

Juhlakulmas Jeanette Törnqvist (t.v.), City Golds Karl-Johan "Guldkalle" Bäckström och Praktias Arnold Uschanoff.Aare Kiviranta
Företagare från Pargas. Juhlakulmas Jeanette Törnqvist (t.v.), City Golds Karl-Johan ”Guldkalle” Bäckström och Praktias Arnold Uschanoff.

– Det finns ingen egentlig hemlighet bakom vår seger. Vi lyssnar alltid på kunden och bjuder på expertis och skräddarsydda tjänster, säger guldsmedsaffärens företagare Karl-Johan Bäckström.

På Kimitoön var det Veikon Kone som segrade, med K-market Kompis på andra plats och Café Kompass, som öppnade tidigare i år, som trea.

Kimitoöns bästa kundbetjäning.Aare Kiviranta
Företagare från Kimitoön. Café Kompass Hanna Lehtola (t.v.) och Mika Lindgren från Veikon Kone.

Av S:t Karinsföretagen kammade fysioterapicentret Relaxion hem guldet, medan Taikinatalo kom på andra plats och Kino Piispanristi knep tredjepriset.

Relaxion företagaren Samu Kaukoranta.Aare Kiviranta
Representerade S:t Karins. Relaxions företagare Samu Kaukoranta var den enda från S:t Karins som hann delta.

Noviastuderande sköter den tekniska sidan

De studerande vid Novia som arrangerade tävlingen i år var Kasper Haverinen, Simon Friman, Niklas Suominen, Heli Kokko, Lillebi Seistola och Patricia Lindström.

Noviastuderanden som ordnade kundbetjäningstävlingen 2023.Aare Kiviranta
Noviastuderanden som ordnade årets tävling var Kasper Haverinen (t.v.), Heli Kokko, Niklas Suominen, Simon Friman, Lillebi Seistola (inte på plats) och Patricia Lindström (inte på plats).

I år fanns det inte fysiska röstblanketter eller planscher, utan allt sköttes via kommunernas och tävlingens egna sociala medier.

– Vi bestämde att inte sätta fram något fysiskt, eftersom det i fjol kom in så få röster den vägen, säger Kokko.

– Det kom in totalt 641 röster i år, vilket är snäppet färre än de tidigare åren, men röstningsblanketterna innehöll mycket positiv respons om tävlingen, säger Friman.

Mer rättvis rösträkning

Att ordna tävlingen innebar mycket arbete i och med all marknadsföring och kommunikation som krävdes. Det fanns även oväntade uppgifter.

– Filen som innehöll rösterna korrumperades, så vi tvingades gå igenom varje elektronisk svarsblankett och räkna rösterna manuellt, säger Suominen.

I år ändrade man också på hur vinnarna utsågs. Tidigare har vinnaren utsetts baserat på antalet röster, men i år medfördes det ett medeltalssystem för att få ett mer rättvist resultat.

– Vi ville röra om i det hela, eftersom det gamla systemet ofta ledde till samma vinnare. Det handlar om kvalitet, inte popularitet, och med nya systemet har även mindre företag en chans, säger Haverinen.

God samhörighet mellan Pargas, Kimitoön och S:t Karins

Kommunerna hade även egna representanter på plats som delade ut prisen åt företagarna. Bland dem var Pargas stads företagsutvecklare John Forsman, som hyllade den goda gemenskapen mellan kommunerna och samarbetet med Novias studerande.

Mats Nurmio, Maria Haapanen, Ritva Lindström, John ForsmanAare Kiviranta
Kommunernas representanter. Kimitoöns Mats Nurmio (t.v.), S:t Karins Maria Haapanen och Ritva Lindström samt Pargas John Forsman.

– Syftet med tävlingen har alltid varit att lyfta fram duktiga lokala företag. Det är dessutom fint att även invånarna engageras. Projektet har alla år kännts kul, bra och lätt för företagarna, och vi är alla tacksamma för resultaten som sammanställs av Novias studerande, säger Forsman.

Tävlingen är ett anpassbart projekt

Tävlingen ordnas egentligen via en kurs i kundrelationer på Novia.

Yrkeshögskolan Novias lärare Marika nygårdas (t.v.) och Helena Nordström.Aare Kiviranta
Novias handledare. Marika Nygårdas (t.v.) och Helena Nordström har följt med hur tävlingen digitaliserats.

– Det är en väldigt självgående kurs som under åren har gett många bra erfarenheter åt de som deltagit. Dessutom kan man få goda kontakter med företagare från flera städer, säger läraren Marika Nygårdas.

– Jag tror att projektet kunde fungera hur bra som helst i andra städer och kommuner, säger handledaren Helena Nordström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter